https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-stromy-bojuji-se-zlocinnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Stromy bojují se zločinností

12.11.2010 07:42 | OREGON/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Donovan k hypotéze dodává: „Myslíme si, že velké stromy regulují kriminalitu. Je to jako prevence před zločinem – potencionální kriminálník vidí, že okolí je udržované, když je pečováno i o stromy.“
Donovan k hypotéze dodává: „Myslíme si, že velké stromy regulují kriminalitu. Je to jako prevence před zločinem – potencionální kriminálník vidí, že okolí je udržované, když je pečováno i o stromy.“
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Že stromy a lesy jsou plícemi naší planety, slyšel už asi každý. Ale málokdo tuší, že velikost a stáří stromů v městské zástavbě má výrazný vliv na míru kriminality. Podle závěrů studie Severozápadní lesní správy v USA, které zveřejnil server Environmental News Network, vzrostlé stromy ve městech snižují množství závažných trestných činů.
 

Sběr dat probíhal mezi lety 2005–07 ve městě Portland ve státě Oregon a zahrnoval úctyhodný počet respondentů, celkem 2831 rodinných domů. Výzkumníci zkoumali vztah mezi stromy a kriminálními činy. Za dvouleté období byla v oblasti volána policie k 431 trestným činů, přičemž většina z nich souvisela s majetkovou trestnou činností, necelá desetina připadala na násilné činy. K trestným činům docházelo jednoznačně méně v oblastech se vzrostlými stromy. Malé stromy, které brání ve výhledu, naopak míru kriminality zvyšují.

Mnohofaktorová analýza zohledňovala počet, velikost a stáří stromu, ale i objem koruny stromu. Výzkumník Geoffrey Donovan k hypotéze dodává: „Myslíme si, že velké stromy regulují kriminalitu. Je to jako prevence před zločinem – potencionální kriminálník vidí, že okolí je udržované, když je pečováno i o stromy.“ Podle něho tam, kde lidé pečují o zeleň, existuje i silnější vazba k domovskému prostředí. „Vzrostlé stromy nebrání ve výhledu. Zločinec ví, že zde bude při páchání trestné činnosti pravděpodobněji dopaden.“ Pokud má někdo před domem stromy nízkého vzrůstu, doporučují mu autoři prostříhat spodní větve tak, aby nebránily výhledu.

Článek byl uveřejněn pod názvem „Crime-Fighting Trees“ na serveru Environmental News Network dne 2. 11. 2010


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist