https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ep-jednal-o-lepsi-ochrane-pamatek-pred-extremy-pocasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EP jednal o lepší ochraně památek před extrémy počasí

1.12.2019 00:20 | ŠTRASBURK (ČTK)
Europoslanci tento týden se zástupcem Evropské komise (EK) na plénu ve Štrasburku debatovali o tom, jak lépe chránit evropská města a památky před extrémním počasím. / Ilustrační foto
Europoslanci tento týden se zástupcem Evropské komise (EK) na plénu ve Štrasburku debatovali o tom, jak lépe chránit evropská města a památky před extrémním počasím. / Ilustrační foto
Europoslanci tento týden se zástupcem Evropské komise (EK) na plénu ve Štrasburku debatovali o tom, jak lépe chránit evropská města a památky před extrémním počasím. Velkou pozornost přitom věnovali zejména italským Benátkám, které se v uplynulých týdnech potýkaly s bezprecedentními záplavami.
 

Evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové situace Christos Stylianides v úvodu uvedl, že klimatické změny mají velký dopad na extrémní jevy počasí, které přicházejí častěji a s větší intenzitou. Poznamenal, že "tropické hurikány se posouvají až k irským břehům" a zmínil se o záplavách v Benátkách, při kterých bylo poškozeno kulturní dědictví.

Komisař se proto domnívá, že EU by měla umět lépe na takové katastrofy reagovat a zároveň zavést více preventivních opatření. V této souvislosti Stylianides vyzdvihl existující mechanismy, jako je fond solidarity EU na pomoc zasaženým oblastem či evropský systém včasného varování. Komisař hovořil také o evropském satelitním systému map, s jejichž pomocí lze rozsah škod způsobených výkyvy počasí lépe odhadovat. Následně komisař vyjádřil naději, že i nová EK, která by měla působit od začátku prosince, se bude těmto otázkám věnovat.

Europoslanec Antonio Tajani poznamenal, že Itálie potřebuje nyní velkou solidaritu ze strany evropského společenství a rychlé uvolnění prostředků z fondu solidarity pro oblasti, které záplavy zasáhly. Europoslankyně Simona Bonafèová připomněla, že v Evropě je téměř 400 chráněných míst UNESCO, a zdůraznila, že nestačí reagovat na následky extrémních meteorologických jevů, ale je zapotřebí jim lépe předcházet.

Europoslankyně Rosanna Conteová zdůraznila, že "Benátky nepatří jenom Itálii, ale celé Evropě a celému světu" s tím, že ztělesňují humanismus. V této souvislosti také dodala, že uvolnění prostředků z fondu solidarity trvá příliš dlouho a bylo by proto lepší vytvořit nové zvláštní fondy, ze kterých by regiony mohly čerpat rychleji.

Situace, která nastala v Benátkách, se bude podle europoslankyně Sabriny Pignedoliové nejspíše opakovat a je proto zapotřebí, aby Evropa opravdu investovala do "ekologického přechodu" a zaměřila se na vývoj a výzkum nových technologií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Eliška Naegele
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist