https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/etiopie-dokoncila-plneni-kontroverzni-prehrady-na-modrem-nilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Etiopie dokončila plnění kontroverzní přehrady na Modrém Nilu Aktualizováno

11.9.2023 01:06 | Addis Abeba (ČTK)
Elektrárna, která má mít kapacitu přes 6000 megawattů, je klíčovou součástí plánu Etiopie stát se největším africkým vývozcem elektřiny. Na snímku přehrada v roce 2016.
Elektrárna, která má mít kapacitu přes 6000 megawattů, je klíčovou součástí plánu Etiopie stát se největším africkým vývozcem elektřiny. Na snímku přehrada v roce 2016.
Etiopie dokončila plnění kontroverzní přehrady na Modrém Nilu, která je součástí budované obří hydroelektrárny. Oznámil to etiopský premiér Abiy Ahmed. Proti projektu, který Etiopie považuje za klíčový pro svůj hospodářský rozvoj, se dlouhodobě staví Egypt a Súdán. Označují jej za významnou hrozbu pro své zásobování vodou.
 

Výstavba projektu v hodnotě kolem čtyř miliard dolarů (přes 90 miliard Kč) začala v roce 2011. Elektrárna, která má mít kapacitu přes 6000 megawattů, je klíčovou součástí plánu Etiopie stát se největším africkým vývozcem elektřiny, napsala agentura Reuters.

Modrý Nil je spolu s Bílým Nilem zdrojem Nilu; obě řeky se stékají v Súdánu, odkud Nil teče dál do Egypta. Zhruba 85 procent vody proudící v řece je z Etiopie a Súdán s Egyptem se obávají, že přehrada sníží množství vody proudící do jejich zemí.

Etiopie, Egypt a Súdán o projektu již dlouhou dobu jednají. V červenci se egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a etiopský premiér shodli na plánu k dokončení dohody těchto tří zemí ohledně naplnění přehrady a podmínek jejího provozu, což signalizuje průlom v rozhovorech, píše Reuters.

Egypt nicméně napuštění přehrady odsoudil jako jednostranný a nezákonný krok. "Naplnění přehrady bez souhlasu dvou zemí ležících níže po proudu řeky (Egypta a Súdánu) je nezákonné," uvedlo podle agentury AFP egyptské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že tento krok rozhovory zkomplikuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

11.9.2023 08:35
množství vody Nilem se mohlo snížit hlavně když se přehrada napouštěla,
může být ,že Egypt a Sudán budou vděční za vodu v dobách až bude průtok v Nilu minimální a zásoba v přehradě je zachrání ,
takže na vodu co v některém státě spadne jako srážky, stát nemá nárok ,ale na nerosty ano,
nejen stát, ale i soukromníci
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 10:06 Reaguje na vaber
Hydrolog pan Vaber o tom ví více než zástupci Egyptu a Sudánu.
Proč jim to tam nejedete vysvětlit, určitě by to byla pro vás velká profesní příležitost.
Odpovědět
PE

Petr Eko

11.9.2023 12:15 Reaguje na Michal Uhrovič
Pan hydrolog mluví jako odborník (a má pravdu..), kdežto zástupci zemí mluví jako politici, kteří o tom ví .... a kteří nechtějí, aby se jiná země měla lépe než jejich.
A co o tom víte vy, že "provokujete" ??
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 13:14 Reaguje na Petr Eko
POkud je to tak jednoduché a dá se to popsat jednou větou, OK.

Reálnou hrozbou je podle hydrologických studií především situace, kdy se několik let po sobě budou opakovat sucha, která vyčerpají kapacitu přehrady GERD i dalších nádrží pod ní, především Asuánské – pokud by pak Etiopie v zájmu co nejrychlejšího doplnění vlastní nádrže zadržovala vodu potřebnou pro doplnění zejména egyptské Asuánské přehrady
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.9.2023 15:49 Reaguje na Michal Uhrovič
Ano. Může nastat i situace, kdy v Etiopii zaprší a v Egyptě a Sudánu bude sucho. Pak může naopak etiopská přehrada posílat více vody do Nilu a k sousedům. A protože výroba energie má být přebytková, může Etiopie dodávat energii Sudánu. Oni se domluví ...
Odpovědět
va

vaber

12.9.2023 08:42 Reaguje na Michal Uhrovič
nemusím jim to chodit vysvětlovat, brzy na to přijdouu sami, ale to vám nedojde,
když nebude voda v Nilu budou na tom všichni stejně, neaplní si přehrady nikdo a když je vlhké období vždy je vody přebytek,
problém by nastal, jen když si státy začnou dělat naschvály a toho se Egypt a Sudám bojí,
vidím ,že jste mnohem větší hydrolog, já se za hydrologa nepovažuji
Odpovědět

Radek Čuda

11.9.2023 15:39 Reaguje na vaber
Může být, ale taky nemusí a může to být i naopak.
Což je ten problém, protože díky té přehradě může Etiopie do značné míry kontrolovat/ovlivňovat průtok. Samozřejmě jak se to primárně jí bude hodit.

Aby tam ještě nebylo časem veselo.
Odpovědět
va

vaber

12.9.2023 08:46 Reaguje na Radek Čuda
samozřejmě ,že by to Etiopie teoreticky mohla udělat ,ale její zájem je aby pracovala elektrárna a ta potřebuje průtok a veký
Odpovědět

Radek Čuda

12.9.2023 11:56 Reaguje na vaber
Zájmy se mohou měnit ... zejména v Africe. A já samozřejmě doufám, že žádný konflikt nenastane, už takhle je toho bordelu po světě až až ... ale chápu, že pro ty státy "dole" to prostě riziko je a že z toho nemají vůbec radost.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.9.2023 08:46
Tak to budou muset vyvážet jak zběsilí, aby ty prachy vrátili Číně. :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 10:05 Reaguje na Petr Eliáš
Čínská Etiopie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.9.2023 15:06 Reaguje na Michal Uhrovič
politické situace v Africe se mění celkem rychle...přehrada jim zůstane, je otázka v jakém technickém stavu jí budpou udržovat, protože každá sranda něco stojí.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 10:13 Reaguje na Petr Eliáš
Další čínský africký stát, který se bude podílet na pěstování potravin pro číňany.
Vodu už mají pojištěnou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.9.2023 15:04
Nil není jen Egypta, dohodnout by se měli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2023 08:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Větší problém by byl, kdyby Etiopci začali vodu z přehrady používat masivně na zavlažování. To by omezilo průtok a v době rychlého oteplovaní a vysušování to může být pro státy po proudu skutečný problém. Nevím, kolik vody z Nilu dnes doteče do moře, ale z Colorada prakticky nic.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist