https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-loni-snizila-emise-co2-o-2-5-procenta-v-cesku-temer-neklesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU loni snížila emise CO2 o 2,5 procenta, v Česku téměř neklesly

11.5.2019 00:15 (ČTK)
Emise CO2 jsou hlavním přispěvatelem ke globálnímu oteplování a v EU se podílejí z 80 procent na vzniku takzvaných skleníkových plynů. / Ilustrační foto
Emise CO2 jsou hlavním přispěvatelem ke globálnímu oteplování a v EU se podílejí z 80 procent na vzniku takzvaných skleníkových plynů. / Ilustrační foto
Foto | ZV / / Ekolist.cz
Země Evropské unie loni snížily emise kysličníku uhličitého ze spalování fosilních paliv o 2,5 procenta v porovnání s rokem 2017. Vyplývá to ze středečních zveřejněných předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Česku se vypouštění emisí omezit téměř nepodařilo, a pokud jde o tempo jejich snižování, mezi členskými zeměmi se umístilo v horší polovině.
 

Největší pokles emisí CO2 zaznamenalo v roce 2018 Portugalsko (9,0 procenta), následované Bulharskem (8,1 procenta) a Irskem (6,8 procenta). Oproti tomu jejich nárůst evidoval Eurostat v osmi členských státech. Na chvostu žebříčku se umístilo Lotyšsko, kde vypouštění plynu stouplo o 8,5 procenta. V Česku se oproti roku 2017 téměř žádná změna neudála - emise zde klesly o 0,1 procenta.

Největší - bezmála čtvrtinový - podíl na celkovém vypouštění emisí do ovzduší má v osmadvacítce podle evropských statistiků Německo, jemuž se však objem emisí v roce 2018 povedlo snížit o 5,3 procenta. Podíl Česka na vypouštění oxidu uhličitého v EU je tři procenta.

Emise CO2 jsou hlavním přispěvatelem ke globálnímu oteplování a v EU se podílejí z 80 procent na vzniku takzvaných skleníkových plynů. Vliv na objem vypuštěných emisí mají například klimatické podmínky, hospodářský růst, velikost populace či rozvinutost dopravní infrastruktury a průmyslu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist