https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-dohodla-na-pravidlech-pro-plynovod-nord-stream-2-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se dohodla na pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

13.2.2019 23:34 | PRAHA (ČTK)
Plynovod Nord Stream 2 je již téměř hotov a zprovozněn by měl být koncem letošního roku. Na ilustračním snímku kus potrubí, používaného pro stavbu plynovodu.
Plynovod Nord Stream 2 je již téměř hotov a zprovozněn by měl být koncem letošního roku. Na ilustračním snímku kus potrubí, používaného pro stavbu plynovodu.
Foto | Vuo / Wikimedia Commons
Evropská unie se dohodla na nových předběžných pravidlech pro plynovody, jako je Nord Stream 2. Po kompromisním návrhu Francie a Německa se na nich shodly všechny členské státy a nyní svůj souhlas připojil také Evropský parlament (EP). V řádu měsíců by tak mohla spatřit světlo světa očekávaná nová evropská směrnice upravující trh se zemním plynem.
 

Po formálním schválení členskými státy a v europarlamentu budou mít jednotlivé země následně devět měsíců na to, aby směrnici zapracovaly do národního práva, uvedla agentura Reuters.

Evropská komise navrhla změnu evropské legislativy ohledně přepravy plynu v roce 2017 právě s ohledem na projekt Nord Stream 2, jehož prostřednictvím bude ruský plynárenský koncern Gazprom dodávat plyn po dně Baltského moře do Německa. Nová směrnice má zajistit, že se na plynovody ze třetích zemí budou vztahovat stejná pravidla jako na plynovody uvnitř unie. Mimo jiné tak nebude možné, aby měly totožného majitele a provozovatele.

Berlín se proti chystaným změnám postavil, ale po konfliktu s Paříží, která se minulý týden přidala na stranu menších zemí, jež změnu pravidel v tomto duchu podporují, nakonec nový princip přijal, i když si vymínil zvláštní výjimky.

Plynovod Nord Stream 2 je již téměř hotov a zprovozněn by měl být koncem letošního roku. Zhruba 1200 kilometrů dlouhé potrubí bude z Ruska do Německa ročně dodávat až 55 miliard metrů krychlových zemního plynu. Proti jeho výstavbě protestovaly především ty státy EU, které nové potrubí obchází stejně jako původní, od roku 2011 zprovozněný plynovod Nord Stream. Protestují proti němu i Spojené státy, které chtějí do Evropy prodávat svůj zkapalněný plyn.

Evropská komise nyní tvrdí, že dosáhla svého cíle. Poprvé budou v budoucnu platit pravidla EU i pro dálková potrubí, která vedou do EU z jiných států. Například provozovatel produktovodu bude muset umožnit konkurenci využívat potrubní vedení za poplatek. "To je velký pokrok směrem k integrovanému vnitřnímu trhu s plynem," komentoval ujednání eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete.

Takové podmínky ovšem mohou omezit zisky a zkomplikovat provozovatelům život tak silně, že projekty jako Nord Stream 2 by se teoreticky mohly stát nerentabilními, poznamenala agentura DPA. Německá vláda tomu patrně zabránila, neboť kompromis předpokládá výjimky a zvláštní pravidla, která by dopady tlumila.

Podle údajů z Evropského parlamentu bylo dohodnuto, že nová pravidla budou platit jen na území EU, případně v unijních vodách, nikoli už u výchozího bodu dálkového potrubí, tedy v daném případě v Rusku.

Německo se může v případě Nord Stream 2 s Ruskem poradit, než se rozhodne, zda je výjimka z unijních předpisů nutná, stojí ve sdělení europarlamentu. "Konečné rozhodnutí o výjimce je ale na Evropské komisi," stojí také v prohlášení EP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist