https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-ma-soustredit-na-digitalni-a-ciste-technologie-mini-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se má zaměřit na čisté technologie, oběhové hospodářství nebo na zpřísnění emisních norem, míní komise

18.9.2017 12:27 | BRUSEL (ČTK)
Důraz na digitální a čisté technologie a na modernizace klade inovovaná strategie průmyslové politiky EU, kterou dnes novinářům představila Evropská komise.
Důraz na digitální a čisté technologie a na modernizace klade inovovaná strategie průmyslové politiky EU, kterou dnes novinářům představila Evropská komise.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Důraz na digitální a čisté technologie a na modernizace klade inovovaná strategie průmyslové politiky EU, kterou dnes novinářům představila Evropská komise. Její součástí budou letos na podzim například i nová opatření o oběhovém hospodářství či zpřísnění emisních norem CO2 pro osobní auta a lehká užitková vozidla.
 

"Mnoho evropských průmyslových odvětví stojí před zásadní změnou," upozornila dnes Elżbieta Bieńkowská, komisařka EU pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední firmy. Místopředseda komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen míní, že technologické změny, přesměrování investic do výzkumu na inovativní podnikatelské nápady a udržením vedoucí pozice v oblasti nízkouhlíkového hospodářství se Evropě "podaří připravit půdu pro vznik inteligentního, inovativního a udržitelného průmyslu".

Větší důraz na evropský průmysl, který v EU dává práci 32 milionům lidí a znamená dvě třetiny vývozu, zmínil minulý týden předseda komise Jean-Claude Juncker ve svém projevu o stavu unie v europarlamentu. Budoucnost evropského průmyslu bude záviset na jeho schopnosti neustále se přizpůsobovat, inovovat a investovat do nových technologií a změn, které přinese širší využití digitalizace a přechod na nízkouhlíkové a oběhové hospodářství, míní komise.

Mezi jejími nejnovějšími návrhy tak nechybí kroky k posílení kybernetické bezpečnosti, například vytvoření evropského výzkumného a odborného střediska pro tuto oblast. Podpořit by mělo zavádění technologických a průmyslových kapacit. Vzniknout má také společný systém certifikace produktů a služeb, uznávaný ve všech členských zemích EU. Usnadnit by se mělo přeshraniční předávání dat, která nemají charakter osobních údajů.

Na podzim plánuje komise přijít s novou strategií pro plasty a s opatřením na "zdokonalení produkce obnovitelných biologických zdrojů a jejich přeměně na biologický materiál a bioenergii".

Na podzim také budou zveřejněny návrhy týkající se čisté mobility - včetně zpřísnění norem emisí CO2 z osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel nebo plánu na vytvoření infrastruktury pro alternativní paliva, například pro dobíjení elektromobilů.

Součástí strategie jsou také už minulý týden zveřejněné návrhy na prověřování přímých zahraničních investic a vyváženost a progresivitu evropské obchodní politiky.

Komise také plánuje přijít s iniciativami, které by měly zlepšit zadávání veřejných zakázek v EU nebo modernizovat rámec ochrany duševního vlastnictví a patentů v EU.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist