https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zakazala-tri-pesticidy-ktere-podle-vedcu-skodi-vcelam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU zakázala tři pesticidy, které podle vědců škodí včelám

27.4.2018 14:39 | PRAHA (ČTK)
Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u desítek tisíc druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny.
Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u desítek tisíc druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny.
Foto | Patrick / Flickr
Země Evropské unie se dnes dohodly na zákazu užívání tří pesticidů na venkovních zemědělských plochách. Látky ze skupiny takzvaných neonikotinoidů mají podle vědeckých studií škodlivý vliv na včely. Pro zákaz dnes hlasovalo šestnáct členských zemí EU, čtyři včetně Česka byly proti a osm se jich hlasování zdrželo. Zákaz by mohl po formálním schválení Evropskou komisí začít platit ještě na konci letošního roku, informovala agentura AP.
 

Zákaz používání tří neonikotinoidů - klothianidinu, thiamethoxamu a imidaklopridu - bude platit pro používání na volné zemědělské ploše, nadále se budou moci užívat ve sklenících. Částečně bylo přitom používání těchto látek, které sloužily například k moření osiv kukuřice, slunečnice a řepky, zakázáno již v roce 2013. Na základě dnešní dohody budou tyto pesticidy zakázány úplně.

Neonikotinoidy napadají nervový systém hmyzu, mohou jej ochromit i zabít. Řada studií v uplynulých letech prokázala, že má jejich používání negativní vliv na populaci včel. Před několika dny před riziky, které představuje užívání neonikotinoidů pro včely a čmeláky, varoval znovu i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u desítek tisíc druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny.

"Zdraví včel pro mě zůstává velmi důležité, protože se týká druhové pestrosti, produkce potravin a životního prostředí," uvedl v prohlášení eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis.

"Dnešní rozhodnutí je přelomové a může zastavit vymírání včel v Evropě," reagoval český europoslanec Pavel Poc, který je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí.

Rozhodnutí přivítaly také ekologické organizace. "Konečně nám naše vlády naslouchají," řekla například zástupkyně organizace Avaaz Antonia Staatsová. Organizace Friends of the Earth označila dnešní rozhodnutí za "ohromné vítězství".

Méně nadšení jsou někteří zemědělci, podle agentury APA způsobí zákaz problémy především pěstitelům cukrové řepy, neboť nemají za neonikotinoidy náhradu.

Zklamání z výsledku dnešního hlasování vyjádřila také společnost Bayer, která je kromě společností Takeda Chemical Industries a Syngenta jedním z výrobců zakázaných pesticidů. Dnešek označila za "smutný den pro zemědělce". Dosažená dohoda je podle ní pro Evropu špatná, neboť výsledkem bude návrat k některým překonaným pesticidům.

Po dnešním hlasování bude muset zákaz tří neonikotinoidů schválit formálně ještě Evropská komise, po zveřejnění v úředním věstníku pak zákaz vstoupí v platnost za šest měsíců. Podle prohlášení mluvčí komise by se tři neonikotinoidy měly přestat používat na konci letošního roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist