https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-chteji-omezit-dovoz-zbozi-prispivajiciho-k-odlesnovani-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci chtějí omezit dovoz zboží přispívajícího k odlesňování planety

14.9.2022 01:01 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropský parlament chce, aby země Evropské unie zásadně omezily dovoz zboží, jehož produkce přispívá k odlesňování planety. Europoslanci včera schválili svou pozici k návrhu Evropské komise, který zavazuje dovozce některých komodit ke zodpovědnému přístupu k ochraně lesů. Zákonodárci rovněž chtějí, aby výroba dovážených produktů byla v souladu s lidskými právy a neporušovala práva domorodých obyvatel. O konečné podobě pravidel budou zástupci EP vyjednávat se členskými státy EU.
 

Země v důsledku odlesňování ztratila za poslední dvě desetiletí zejména v Amazonii plochu lesů přesahující rozlohu Evropské unie, k čemuž podle statistik EP přispěly unijní země deseti procenty. Ochrana lesů patří k důležitým součástem Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), jejíž zavádění považuje Brusel za klíčovou prioritu následujících let.

Schvalovaná norma má přimět firmy, aby při dovozu vybraných zemědělských produktů dbaly na dodržování norem platných v zemi původu. Dovozci by měli rovněž dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se podle původního návrhu komise měly týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek. Europoslanci dnes seznam rozšířili například o vepřové či drůbeží maso, kukuřici, gumu či potištěný papír.

"Když uznáme, že je EU odpovědná za zhruba deset procent celosvětového úbytku lesů, nemáme jinou možnost, než zesílit naši snahu zastavit globální odlesňování," prohlásil zpravodaj přijatého návrhu Christophe Hansen z nejpočetnější lidovecké frakce. Konečnou podobu pravidel bude EP projednávat s členskými státy, za něž do konce roku vede vyjednávání české předsednictví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Tomáš Sotona

Tomáš Sotona

14.9.2022 06:17
Kdy o tom budou jednat, odkdy by to mělo platit? Včera, nebo spíš před dvaceti lety bylo pozdě.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.9.2022 06:23
To by nesměli trolové do toho házet vidle.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.9.2022 08:51 Reaguje na Katka Pazderů
To teda nevím, co budou cpát do Kodaňské bioplynky
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.9.2022 08:51 Reaguje na Katka Pazderů
To teda nevím, co budou cpát do Kodaňské bioplynky
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.9.2022 08:55 Reaguje na Katka Pazderů
Uvědomte si, že velká část “ západu” je odlesněná a když nebudou mít krajský h...., jak se nelíbí v Holandsku si do bioplynky můžou plivnout a to je tak asi všechno
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.9.2022 08:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kravský
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.9.2022 16:03 Reaguje na Katka Pazderů
To jako myslíte členy té vaší zelené internacionály, která stojí za dovozem štěpky z amazonie, nebo palmového oleje z indonézie? - Tak tu netrolte!
Odpovědět

Vítězslav Šorab

14.9.2022 08:01
Už aby to bylo. Domácí výrobce svazujeme všelijakými zákazy a příkazy a pak pokrytecky dovážíme hovězí maso, dřevo atd. ze zemí které na naše ekologické pohnutky z vysoka kašlou a smějou se nám, jak na nás vydělávají.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 08:54 Reaguje na Vítězslav Šorab
Protože voliči vidí to, co se děje tady a třeba do Brazílie nedohlédnou. Takže se klidně může stát, že v supermarketu koupíte drůbeží játru z Brazílie, zatímco tady se likvidují drůběží chovy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.9.2022 09:25 Reaguje na Vítězslav Šorab
A dokonce to hovězí někde dovedou i bez dotací, stačí se podívat, které země patří do skupiny Cairns:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cairns_Group
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 14:31 Reaguje na Richard Vacek
Vesměs země, které nejsou spoutány neskutečným chomoutem naprosto zbytečných byrokratických předpisů jako je naše požehnaná EU.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:36
Koukám, že kam se hrabe Kominterna.

A když už si tu ekolist hraje na novinařinu, tak bych očekával, že přinese přehled toho, jak hlasovali naši europoslanci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist