https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporili-navrh-na-zruseni-stridani-casu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili návrh na zrušení střídání časů

26.3.2019 12:49 | ŠTRASBURK (ČTK)
Iniciativu, jejímž cílem bylo zrušení střídání času, spustila na podzim roku 2017 skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou.
Iniciativu, jejímž cílem bylo zrušení střídání času, spustila na podzim roku 2017 skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští poslanci dnes podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy Evropské unie svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu. S ukončením seřizování hodinek každého půl roku musí nakonec souhlasit i členské země.

 

Návrh příslušné směrnice počítá s tím, že jednotlivé státy si samy určí, zda zachovají nastálo standardní či letní čas.

Směrnici loni představila Evropská komise po veřejné konzultaci. Té se zúčastnilo 4,6 milionu hlasujících z více než půlmiliardové Evropské unie. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich. Komise původně navrhovala ukončit střídání již letos, nenašla ale podporu u členských zemí.

Iniciativu, jejímž cílem bylo právě zrušení střídání času, na podzim roku 2017 spustila skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou.

Na začátku tohoto měsíce pak normu podpořil výbor Evropského parlamentu pro dopravu a cestovní ruch. Svoboda tehdy zdůraznil, že europarlament chce zamezit chaosu, který by mohla vyvolat volnost členských států ve výběru času, jenž zachová. Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist