https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-navrhuje-ukoncit-povinne-stridani-casu-uz-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhuje ukončit povinné střídání času už příští rok

13.9.2018 00:28 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropská komise (EK) předpokládá, že naposledy se v EU povinně změní zimní čas na letní v neděli 31. března 2019. / ilustrační foto
Evropská komise (EK) předpokládá, že naposledy se v EU povinně změní zimní čas na letní v neděli 31. března 2019. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise (EK) předpokládá, že naposledy se v EU povinně změní zimní čas na letní v neděli 31. března 2019. Plyne to z jejího návrhu na konec celoevropské povinné změny času už příští rok, který v projevu v europarlamentu zmínil předseda komise Jean-Claude Juncker.
 

"S oblibou říkáme, že Evropská unie se má zabývat přednostně zásadními záležitostmi a u věcí méně důležitých být zdrženlivější," připomněl včera Juncker. EU přitom podle něj určuje, že se dvakrát do roka musí měnit čas a to pokládá za chybu.

Členské státy by podle předsedy komise měly samy rozhodnout, zda se jejich občané budou řídit letním nebo zimním časem. "Je to otázka subsidiarity. Věřím, že parlament a rada budou téhož názoru a naleznou fungující řešení," dodal včera v europarlamentu Juncker.

Komise dnes navrhla postup, podle kterého by každá unijní země do dubna 2019 oznámila, zda u sebe zamýšlí zavést trvalý letní nebo zimní čas. Poslední povinná změna ze zimního na letní čas by se uskutečnila v neděli 31. března 2019.

Členské státy, které by poté chtěly trvale přejít na zimní čas, to budou moci udělat při poslední změně letního času na zimní v neděli 27. října 2019. Po tomto datu už nebudou žádné další sezónní změny času možné.

Pro dodržení takového plánu je ale potřeba, aby europarlament a státy návrh komise odsouhlasily do března 2019.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist