https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-podle-auditu-vyrazne-nadsadila-vydaje-na-boj-proti-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise podle auditu výrazně nadsadila výdaje na boj proti změně klimatu

8.11.2022 14:17 | BRUSEL (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
Evropská komise nahlásila, že z rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020 putovalo na podporu ekologických cílů 276 miliard eur (6,7 bilionu Kč), ve skutečnosti ale byly klimatické výdaje spíše okolo 200 miliard. S takovýmto závěrem přišel Evropský účetní dvůr (ECA), který zkritizoval způsob, jakým unijní exekutiva evidovala výdaje na boj proti změně klimatu. Většina problémů údajně přetrvává i v současném rozpočtovém období. Zástupce komise nicméně hovořil o výrazném zlepšení postupů.
 

"Náš hlavní vzkaz je, že klimatické výdaje z rozpočtu EU na období 2014 až 2020 nebyly tak vysoké, jak bylo nahlášeno," uvedla zástupkyně ECA Joëlle Elvingerová, která výsledky auditu prezentovala v Evropském parlamentu. "Komise nahlásila (výdaje ve výši) 276 miliard na klimatickou politiku. My jsme ale odhadli, že tato částka je nadsazená nejméně o 72 miliard eur," vysvětlila europoslancům.

EU si pro uvedené období stanovila cíl utratit alespoň 20 procent víceletého rozpočtu na klimatickou politiku a komise tvrdí, že této hranice bylo dosaženo. Elvingerová ve svém projevu jasně neřekla, zda se tak skutečně stalo, hovořila však o případech, kdy byly výdaje označeny za prospěšné pro klima, aniž to bylo podložené důkazy. Jindy údajně unijní exekutiva hlásila přehnaný ekologický přínos daných výdajů.

"Hlášení ohledně klimatických výdajů jsou obecně nespolehlivá," řekla Elvingerová. Audit podle ní zjistil, že přínos investic pro boj proti klimatickým změnám se v EU nehodnotí konzistentně a že hodnocení se provádí na základě plánovaných výdajů, nikoli těch skutečných. Dále ECA poukazuje na skutečnost, že metodologie EK nebere v potaz potenciální negativní dopady opatření, která sledují jiné než klimatické cíle.

V souvislosti s rozpočtovým obdobím 2021 až 2027 se očekává "omezený" pokrok, řekla Elvingerová, podle níž se metodologie příliš nezlepšila. "Většina identifikovaných problémů přetrvává," uvedla.

Její prezentace byla pro EU dalším nepříjemným signálem v souvislosti s naplňováním klimatických ambicí. Zazněla během ní i informace, že emise skleníkových plynů v unijním zemědělství, kam v minulých letech mířila asi polovina výdajů označených za klimaticky prospěšné, se od roku 2010 nesnížily. Kritika přichází necelé dva týdny poté, co Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) upozornila, že EU by ani s aktuálně projednávanými opatřeními nesplnila plán snížit do konce dekády emise o 55 procent oproti konci minulého století.

Zástupce Evropské komise v parlamentu řekl, že zpráva ECA je vítaná, ovšem unijní exekutiva nesdílí stanovisko ohledně nespolehlivosti své evidence. "Komise výrazně zlepšila metodologii sledování klimatických výdajů," uvedl Davide Lombardo z rozpočtového generálního ředitelství EK.

Zdůraznil, že většina zjištění auditorů se týká minulého víceletého finančního rámce EU a že komise od té doby změnila přístup ve snaze více zohledňovat dopady financování, na úkor záměru. Podle Lombarda je nyní EK konzervativnější v přisuzování klimatických "koeficientů" pro různé výdajové programy, zároveň přijala doporučení ECA, aby mapovala nevyužité části plánovaných výdajů.

Pro aktuální víceleté rozpočtové období si EU stanovila za cíl vynakládat na opatření podporující boj proti klimatickým změnám 30 procent veškerých výdajů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:13
Hezký:-).

I ty výmluvy ze strany EK.

To jak když u nás někam přijde NKU, přijde na mraky případů, které jsou blbě, a výsledkem je proud výmluv, jak jde vlastně nedorozumění, a když ne, tak jen o drobnosti, které už byly mezitím samozřejmě napraveny a vše je v cajku ... až do příští kontroly:-))).

Všude je to stejný:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist