https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-komisar-pro-klima-timmermans-opousti-evropskou-komisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský komisař pro klima Timmermans opouští Evropskou komisi

22.8.2023 21:35 (ČTK)
Frans Timmermans.
Frans Timmermans.
Evropský komisař pro klima Frans Timmermans dnes podal demisi, neboť hodlá kandidovat v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku. Uvedla to v prohlášení Evropská komise (EK). Klimatickou agendu Timmermanse, který byl zároveň výkonným místopředsedou unijní exekutivy, převezme místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska.
 

"Výkonný místopředseda Frans Timmermans dnes v návaznosti na své rozhodnutí kandidovat v nadcházející kampani k parlamentním volbám v Nizozemsku podal rezignaci na funkci člena Evropské komise," uvádí se v prohlášení. Podle něj šéfka EK Ursula von der Leyenová svěřila funkci výkonného místopředsedy Šefčovičovi, který zároveň po Timmermansovi dočasně převezme funkci komisaře pro klima.

Timmermans byl jediným uchazečem o místo v čele kandidátky nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice. Ve spíše formálním hlasování členů stran volební koalice získal 91,8 procenta hlasů. Se spolustraníky se Timmermans setká dnes večer, napsal server nizozemské veřejnoprávní televize NOS.

V červenci Timmermans oznámil, že chce být příštím nizozemským premiérem, a uvedl, že se bude ucházet o post lídra levicové koalice. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, a to ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran. Nyní jsou obě strany v opozici.

V červenci v Nizozemsku padla vláda, když se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Odcházející premiér Mark Rutte následně ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Dvaašedesátiletý Timmermans, který měl v unijní exekutivě na starosti takzvaný Green Deal (unijní Zelenou dohodu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, o svém rozhodnutí už v červenci informoval von der Leyenovou.

Timmermans, který hovoří kromě rodné nizozemštiny také anglicky, německy, francouzsky, italsky a rusky, je považován za zkušeného vyjednavače díky své roli během mezinárodních jednání o klimatu. Jeho odchod z unijní politiky v Bruselu způsobuje určité obavy, uvedl Reuters.

Průzkum IPSOS z konce července naznačil, že koalice PvdA a Zelené levice by mohla získat 27 křesel, což je pouze o dvě méně než vedoucí konzervativní strana VVD odcházejícího premiéra Rutteho.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

23.8.2023 09:12
To budou mít Nizozemci úžasného premiéra.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.8.2023 09:53 Reaguje na pavel peregrin
Na premiéra jsou copak nějaké velké nároky? Stačí umět bruslit a v tom byl Brusel dobrou školou.
Odpovědět

Radek Čuda

23.8.2023 16:23 Reaguje na pavel peregrin
Upřímně řečeno, fakt jsem hodně zvědavej, jak doma dopadne ...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.8.2023 09:55
"Jeho odchod z unijní politiky v Bruselu způsobuje určité obavy, uvedl Reuters." Ne, bude to úleva. O jednoho fanatika na vlivném postu méně. Holanďany lituju. Sice je jejich zemědělství opravdu silně naddimenzované, ale zase je velmi významnou částí národního hospodářství. Jejich vláda chce vyřešit klima prostou výzvou stylu "skončete nebo vypadněte", tam jde o likvidaci bez řešení pro zlikvidované farmáře. A do toho dostanou asi i Timmermanse. Upřímnou soustrast.
Odpovědět
pk

pepa knotek

23.8.2023 12:16 Reaguje na Marcela Jezberová
Budou mít v parlamentu to, co si tam navolí - dokud bude obyvatelstvo používat místo mozku televizi, není mu pomoci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.8.2023 11:30
Největšímu škodiči bylo evidentně naznačeno, že buď se sám zdekuje, nebo ho sundají. Jenom jsem zvědavý, jakým dalším škodičem bude nahrazen?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2023 12:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To máte fuk. I kdyby to byl Svatý Krišpín, naši ropáci z něho udělají debila, jako z KAŽDÉHO a to bez vyjímky.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.8.2023 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže on z něho hlupáka dělat nikdo nemusí, on totiž hlupákem už je a navíc nebezpečným fanatikem.
Odpovědět

Radek Čuda

23.8.2023 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Správně ... jen Hanzl na to žádné ropáky nepotřebuje a zvládne toho debila ze sebe udělat sám ... a nejlíp:-)))
Odpovědět

Radek Čuda

23.8.2023 16:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A to zase ne, on šel sám, zkusí toho premiéra doma ... konec konců, nikdy v nějaké normální práci nebyl, takže se není čemu divit.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.8.2023 13:18
obávám se, že tento člověk byl skutečně naprosto nekompetentní a důsledky jeho vlivu budeme pociťovat možná už navždy. Nyní se hodlá transformovat do holandské politiky, uvidíme zda se prostý Holanďan zase nechá opít rohlíkem. Je to náhoda, že tento typ lidí je neustále přisátý na nějaký státní cecek ?
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

24.8.2023 12:37
Tomu musí pěkně hořet za zadkem, když právě teď opouští své vysněné zelené dítě.

Odpovědět
kk

karel krasensky

24.8.2023 19:25
Těžký pacient.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist