https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsti-aktiviste-bojuji-za-pravo-opravovat-rozbite-elektrospotrebice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropští aktivisté bojují za právo opravovat rozbité elektrospotřebiče

14.12.2021 02:00 | KODAŇ (ČTK)
Evropská unie letos zavedla nová pravidla, podle kterých musí výrobci zajistit, aby byly k dispozici náhradní díly pro chladničky, pračky, fény a televizory po dobu až deseti let. K novým spotřebičům budou muset jejich výrobci přibalit návod na opravu a budou muset být vyrobeny tak, aby je bylo možné rozebrat pomocí běžných nástrojů.
Evropská unie letos zavedla nová pravidla, podle kterých musí výrobci zajistit, aby byly k dispozici náhradní díly pro chladničky, pračky, fény a televizory po dobu až deseti let. K novým spotřebičům budou muset jejich výrobci přibalit návod na opravu a budou muset být vyrobeny tak, aby je bylo možné rozebrat pomocí běžných nástrojů.
Na jedné straně stolu pokrytého nářadím a drátky sedí dobrovolník-opravář, na druhé straně majitelé rozličných nefunkčních elektrospotřebičů. Dobrovolníci v bezplatné "opravárenské kavárně" v Kodani rozebírají jednotlivé přístroje a zjišťují, proč například rádio, mixér nebo laptop nefungují. Zákazníci se na ně dívají a obě strany společně pomáhají životnímu prostředí, píše AP.

 

V Dánsku se pravidelně konají workshopy, kde mohou amatéři se zájmem o opravování věcí sdílet své zkušenosti i náčiní jak mezi sebou, tak s méně zručnými lidmi. Nezisková kavárna Repair Café Denmark pořádá až 15 veřejných akcí týdně, konají se v knihovnách nebo komunitních centrech po celé zemi.

"Nechtěla jsem ho vyměnit za nové, protože to byl jen takový malý problém," říká Ann Lisbeth Damová, která do kodaňského komunitního centra přinesla digitální rádio, které jí před čtyřmi lety věnovala dcera. Opraváři v centru ten den zrovna pracují také na nefunkčním reproduktoru nebo digitálním rámečku. Výměnou za jejich služby mohou lidé přispět na nákup kávy.

Dánské akce jsou příkladem aktivismu v jeho nejpřímější lokální podobě, jsou ale rovněž součástí mezinárodního hnutí, která žádá "právo opravovat". Hnutí, které má pobočky po celé Evropě i ve Spojených státech, je reakcí na rostoucí finanční a environmentální náklady osobní elektroniky a spotřebičů. Ty totiž po několika letech zastarají a jejich oprava bývá kvůli přístupu výrobců nákladná a obtížná.

"Musíme se starat o planetu. Nemůžeme si dovolit žít tak, jak jsme byli zvyklí a musíme přestat vyhazovat věci, které ještě fungují," říká předseda Repair Café Denmark Stig Bomholt.

Podle Chloe Mikolajczakové, vedoucí kampaně organizace Right to Repair Europe, která sdružuje 80 organizací ze 17 evropských zemí, spotřebitelé při rozhodování, zda zařízení opravit nebo vyhodit, čelí řadě umělých překážek.

"Všechny tyto překážky existují už ve fázi návrhu," říká Mikolajczaková. "Někdy je to použité lepidlo, které prakticky znemožňuje vyndat a nahradit nějakou součástku. Někdy výrobce používá specifické nástroje a bez nich výrobek neotevřete, jindy je to špatná dostupnost náhradních dílů a informací, jak věc opravit," dodává.

Podle OSN vyprodukovala Evropa v loňském roce více elektronického odpadu na obyvatele než kterýkoli jiný kontinent. Zatímco v Africe to bylo v průměru 2,5 kilogramu na osobu, v Evropě to bylo 16,2 kilogramu. Více než polovinu elektronického odpadu vyprodukovaného v 27 zemích Evropské unie tvoří velké domácí spotřebiče. Ty, které se nepodaří recyklovat, obvykle končí na skládce nebo se posílají do rozvojových zemí.

Evropská unie letos zavedla nová pravidla, podle kterých musí výrobci zajistit, aby byly k dispozici náhradní díly pro chladničky, pračky, fény a televizory po dobu až deseti let. K novým spotřebičům budou muset jejich výrobci přibalit návod na opravu a budou muset být vyrobeny tak, aby je bylo možné rozebrat pomocí běžných nástrojů.

Nová pravidla nejdou dost daleko, domnívá se ale Jessika Luthová Richterová, environmentální výzkumnice a členka správní rady skupiny, která provozuje opravárenskou kavárnu ve švédském městě Malmö. V některých případech totiž budou mít přístup k náhradním dílům jen profesionálové, aby se zajistila správná instalace dílů. "Mnoho nástrojů a návodů je k dispozici pouze profesionálům, a my nejsme profesionálové. To znamená, že k některým nemáme přístup," říká Luthová Richterová.

Aktivisté usilují o to, aby EU zavedla takzvaný "index opravitelnosti", který by spotřebitelům napověděl, jak snadno lze daný výrobek opravit.

Francie začátkem roku schválila zákon, který vyžaduje, aby prodejci uváděli skóre opravitelnosti na základě souboru kritérií jako dostupnost náhradních dílů nebo snadná demontáž.

"Pokud si kupují výrobek, který má velmi, velmi špatnou známku, pak vědí, že by neměli očekávat, že bude opravitelný," vysvětluje Mikolajczaková.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena naznačila, že je nakloněna politice "práva na opravu". Federální obchodní komise (FTC) směřuje k sepsání nových pravidel, která by Američanům usnadnila opravu rozbitých mobilních telefonů, počítačů, herních konzolí a traktorů vlastními silami nebo v nezávislých opravnách.

Zastánci těchto opatření je považují za doplněk jak rozsáhlých snah o snížení emisí skleníkových plynů, jako je postupné ukončení využívání uhlí, tak technologií orientovaných na spotřebitele, jako jsou elektromobily. Výrobci však argumentují, že omezení oprav jsou nutná k ochraně duševního vlastnictví, k ochraně spotřebitelů před možnými zraněními a k prevenci kybernetických bezpečnostních rizik.

Společnost Apple dlouho čelila kritice zastánců práva na opravu za svou praxi uzamykat software, když kódovala součástky pro konkrétní zařízení. Nedávno však oznámila, že některým uživatelům iPhonů umožní, aby si své telefony opravili sami. Tato změna je považována za prudký obrat u společnosti, která dlouho zakazovala, aby si s jejími součástkami a softwarem hrál kdokoli jiný než technici schválení Applem.

Dobrovolníci z opravárenských kaváren vědí, že Evropu nezbaví veškerého elektronického odpadu, ale doufají, že se jim podaří snížit jeho množství šířením myšlenky "oprav si sám".

"Teď už mám odvahu to příště otevřít sám a zjistit, jestli jsem schopen s tím něco udělat," říká Viktor Herget, který do kodaňské opravárenské kavárny přinesl rozbitý reproduktor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.12.2021 05:45
Je to dobrý koníček - lepší, než chodit do hospody. V bohaté společnosti se ale většinou vyhazují věci ne proto, že by nefungovaly, ale protože jsou zastaralé nebo energeticky neúsporné.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.12.2021 07:59 Reaguje na Richard Vacek
V bohaté společnosti se většinou věci vyhazují, protože se omrzí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.12.2021 09:03 Reaguje na Jakub Graňák
V bohaté společnosti by se měly vyrábět věci, které vydrží, bez kurv í tek - ne na jedno použití.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.12.2021 09:17 Reaguje na smějící se bestie
Však taky že se vyrábějí, je jen otázkou preferencí spotřebitele, zda chce laciný šunt, nebo prvotřídní avšak dražší produkt
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.12.2021 06:34
Co tak najednou ? !
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

14.12.2021 06:38
Dost dobrý!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.12.2021 07:44
Dnes je to efektivní pouze v málo případech. Jestliže si koupím novou součástku, která stojí 40% ceny nového přístroje a připočtu si práci elektrikáře, nikoliv svoji, protože v elektrospotřebičích by se nikdo bez platné 50 neměl hrabat, tak si rovnou můžu koupit novou věc. Ten elektrikář se v tom za 100,-na hodinu hrabat nebude a pokud ano, tak jedině nadšený fanda. Argumenty, že si to můžu opravit sám, neberu, protože jak výše psáno, pouze s platnou vyhláškou 50. A dále- ono kolikrát by šlo o součástku zanedbatelné ceny, ale jednoduše ji nedostanete koupit, nebo maximálně jako součást většího vyměnitelného celku, kde už je ale samozřejmě opět vyšší cena.
Něco podobného je i s kartušemi u baterií- nikdy by mě nenapadlo ji měnit, vždy jsem měnil rovnou celou baterii, nevyplatí se to. A dále je velký problém s kvalitou a množstvím materiálu- porovnejte si kupř. staré baterie Geos tak před dvaceti lety a ty současné. A tak je to se vším, cena stoupá, kvalita jde dolů.
Odpovědět

Jirka Černý

14.12.2021 08:31 Reaguje na pavel peregrin
Navíc jak mi vysvětlil známý opravář u mé televize za deset, evidentně je vyhořelá njaká součástka za dvojku, ale když se koupí nemusí to fungovat protože může být poškozené ještě něco jiného, navíc to poškozené něco může být to co způsobilo odpálení té původní součástky takže po zapojení se stane co? Ne u něčeho to opravdu nedává smysl.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.12.2021 10:31 Reaguje na Jirka Černý
Tak tohle bych brala s rezervou. Loni jsem strávila půl hodiny v prodejně elektra, kam jsem odnesla k opravě svou starou televizi. To prý nemá smysl opravovat, práce je moc drahá, opravit to nepůjde, tohle je starý přístroj (asi 7 let), na to nebudou součástky, kupte si raději novou TV - třeba tuhle za 7 tisíc :-). Neukecali mě, TV šla do opravy a za 400,- Kč (práce i součástka) mám opět fungující televizi. Takže spravit jde ledacos, ale výhodnější je umluvit zákazníka ke koupi nového přístroje.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.12.2021 08:43 Reaguje na pavel peregrin
jenom ta logistika dopravy výrobku k opravě a logistika hospodaření s náhradními díly sežere mnohem víc zdrojů (pro jednoduchost můžeme převést na společného jmenovatele = peníze), než koupit spotřebič za několik málo stovek nový. samozřejmě je nějaká hranice, jaké opravy má smysl dělat a u jak drahého spotřebiče - zastřihovač vlasů za dvě stovky asi zahodit, pračku už opravovat, tři hodiny pájet na základní desce smysl nemá, vyměnit užvejklou elektrickou šňůru jo.

samozřejmě to může být hezký a zábavný koníček, navíc relativně levný a neškodný, a až jednou skončí civilizace, tak budeme ve výhodě.

jinak je moc fajn nápad si nekupovat kraviny, a domácí spotřebiče kupovat úměrně předpokládanému režimu provozu (jinou pračku pro rodinu se čtyřmi dětmi batolícími se v blátě, jinou pro starého mládence gaučáka).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.12.2021 10:40
Tak tohle mi přijde úchylné - nutnost bojovat za to, aby šel spotřebič opravit. Opravitelnost elektrospotřebiče by měla být samozřejmost. Rozhodně se nebojím, že by se tak více zatížilo životní prostředí. Neopravitelné přístroje vytvářejí nadprodukci elektroniky, protože potřebujete mít neustále spoustu variant na výběr a k okamžitému dodání pro zákazníka, kterému přístroj kvůli poruše neslouží. Nadbytečně se investují suroviny a energie do výroby něčeho, co zůstane na skladě a raději se neptám, co se stane s neprodanými kusy - asi to, co s neprodaným textilem. A už naprosto nepochopím, jak je možné, že se výrobci nestydí vyrábět přístroj, který se musí při poruše rovnou vyhodit. Při takovém přístupu je všechen halasný boj za ochranu přírody a klimatu jen plané blábolení.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.12.2021 13:29 Reaguje na Marcela Jezberová
Naprostý souhlas, perfektně jste to vyjádřila.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2021 15:47 Reaguje na Marcela Jezberová
Úchylné jsou ty firmy, co neopravitelné přístroje vyrábějí a jak je naznačeno v článku, ani specializovaní opraváři nemají šanci mít všechny nátroje, které se musí na opravu přístrojů z celého světa použít. Úplně ale stačí, že u některých mobilů se nedá doma vyměnit baterie nebo u aut se bez opraváře nedají vyměnit světla. Různé slabé mixérky z Lidlu, které shoří při mixování trochu zmražené petržele, by vůbec neměly existovat.
Možná se kvůli těmto požadavkům omezí dostupnost výrobků po internetu a dostupnost ruzných značek. Tak snad zůstanou ty kvalitnějsí.
Odpovědět
Pe

Petr

14.12.2021 17:31 Reaguje na Jarka O.
Máte takovou zkušenost se slabým mixérkem?
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2021 19:19 Reaguje na Petr
Mám. Hodila jsem do mixérku philips se slabým elektromotorkem kostku zmrazených bylinek,nerozsekal to a byl na vyhození. Chyba byla na mé straně, už zmrazené přísady nejdřív nechám aspoň částečně rozmrazit. Soused kutil umí elektromotory opravovat, ale u maleho levneho pristroje mi bylo trapné ho otravovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.12.2021 19:38 Reaguje na Jarka O.
no, ona ta firma, co to vyrobila, a ta firma, co to prodávala, za to může? to mi připomíná toho vobšourníka, co si koupil nevěstku za pět korun, a pak si stěžoval, že byla vopruzená a musel do špitálu s prasklou píšťalou. nepojízdné auto taky za stěrač neodtáhnete.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2021 20:00 Reaguje na Lukas B.
Mixér na pomazanky byl slabý už od začátku, ale dovolila jsem si ho používat. Nůž zpomaloval při sebemenší zátěži, takže nakonec jsem přísady predkrajovala, ohrivala v MW na správnou teplotu,atd. Jednou jsem na to zapomnela a vysledek byl, že se mixér spalil.Jednoznačný krám, ale byl to dárek. Takhle se spálí hodně zákazníků, takže ano, firma vi, co vyrábí, obviňování není na místě, a tyto krámy prostě nemají v obchodech co dělat.
Odpovědět
Pe

Petr

14.12.2021 19:46 Reaguje na Jarka O.
Ve skutečnosti výrobce i zákazník mají oba stejnou "vinu" na tom, že je náš svět zahlcen levnými výrobky na jedno použití.
Aneb zakažte to, jinak to budu kupovat dál.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2021 21:11 Reaguje na Petr
Takto: podle mě má jednoznačně vinu výrobce. To, že zákazník "chce" levný šunt nebo levné jídlo, a že zákazníkovi v česku chutná něco jiného než ve francii, je naprostý nesmysl, podle mé zkušenosti chcou všichni kvalitní výrobky a dobré a kvalitní potraviny. Takže nemají stejnou vinu. No a "zakažte to, jinak to koupím zas", nesmysl aspoň v mém případě, ale co mají lidi dělat, když jsou ty krámy tak jednoduše k sehnání v supermarketu. Pomazanky jsem pak delala vareckou a nedavno jsem si poridila silny americký mixér, určený spíš pro firmy. Není jednoduché si vybrat a člověk může sáhnout vedle, i když nechce, a bohužel až časem po omylech člověk zjistí, co je kvalita. Vyhovovalo by mi, aby firmy vyrabely mensi mnozstvi trvanlivych jednoduchych opravitelnych výrobků. A i plasty můžou byt kvalitni a výrobky kombinované z kovu, skla a plastu můžou být v pohode! Na to se obcas zapomíná.
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.12.2021 08:41 Reaguje na Jarka O.
obecně se prodá mnohem více šuntu než pořádného zboží. s tím nic nenaděláte. můžete si koupit kvalitní mixér "pro každodenní profesionální použití", anebo si za stejné peníze můžete koupit levný mixér, levnou varnou konvici, levný toustovač a ještě zbyde na kontaktní gril.
to si musíte určit sama co chcete a potřebujete. přece nechcete, aby si obyvatel panelákového bytu kupoval profesionální hiltku za dvacet tisíc, když chce jednou za rok pověsit obrázek, když mu na to racionálně stačí kus plastu z lidlu za osm stovek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 09:31 Reaguje na Lukas B.
Bohužel prodá. Ale ten vrták musí být aspon schopný tu díru do betonu nebo sádrokartonu vyvrtat a tím se vyznačuje šunt, že ani to neumí a spálí se při 1. zátěži. O nejdražší hiltce nemluvím. Ale pravda je, že my ji kvůli betonu máme, a dlouho bez problému a asi navzdy, a je to neco jiného než Bosch. A opakuju se, firmy ví, co vyrábí, takže mají ony jí směrem ke kvalitě, hlavně když mluví o ekologii. Jinak bych jim ty řeči nemohla věřit. Je drzost chtít tu ekologii jen od nás a ještě nám nadávat, že chcem nekvalitu. Kdyz je na ekologii takový tlak, tak firmy mají důvod změnit politiku a vyrábět trochu méně trochu kvalitněji. Vás názor na obyvatele paneláku respektuji, taky si může vrtačku vypůjčit, stejně nemá skladovací prostory na nářadí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.12.2021 10:44
Asi budu muset do Kodané taky.Nedávno se mi porouchal domácí spotřebič-gumová panna,kterou jsem ve víru vášně propalil cigaretou a nemužu ji zalepit a nafoukat.Tak mitam snad pomohou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2021 11:52
Základem je kvalita výrobku, aby byl dimenzován na co největší životnost.
Opak je ale pravdou, aby se mohlo stále vyrábět a nevázl odbyt. Tak by
ale při dlouhé životnosti přišly o práci milióny lidí a miliardáři o
část svých zisků. Nedostatek materiálu, energie a jejich cena bude
ale časem vyžadovat zvýšenou životnost a sníží se i to plýtvání.
Možnost něco opravovat máme každý(mimo těch levých jako šavle) a pouze
záleží na vůli, šrajtofli a možnosti náhradních dílů. Něco člověk
vyrobí na koleně, něco "sežene" a u zbytku to vzdá a zahodí. Bránit
v opravách lze předpisy, ale kutil na předpisy nehledí a kutí často
i takové hrůzy, že by bylo lépe, aby nekutil.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

14.12.2021 18:20
To je všechno hezké. Dokonce i evropský parlament za to lobuje. Ovšem největší spotřebič jaký si za svůj život koupíme - automobil, tak u toho se to děje obráceně. Životnost se zkracuje, dokonce za dotace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist