https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-problem-lesu-cr-v-boji-s-kurovcem-je-system-zakazek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Problém Lesů ČR v boji s kůrovcem je systém zakázek

17.5.2018 00:10 | PRAHA (ČTK)
Kůrovcová kalamita je podle dat Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) i v sousedních zemích. Podle nich loni v ČR připadlo na jeden hektar smrkového lesa 2,88 metru krychlového kůrovcové těžby. Na Slovensku to bylo šest metrů krychlových, v Polsku 2,5 metru krychlového, v Bavorsku 3,27 metru krychlového a v Rakousku 2,06 metru krychlového. / Na ilustračním snímku Lýkožrout smrkový
Kůrovcová kalamita je podle dat Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) i v sousedních zemích. Podle nich loni v ČR připadlo na jeden hektar smrkového lesa 2,88 metru krychlového kůrovcové těžby. Na Slovensku to bylo šest metrů krychlových, v Polsku 2,5 metru krychlového, v Bavorsku 3,27 metru krychlového a v Rakousku 2,06 metru krychlového. / Na ilustračním snímku Lýkožrout smrkový
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malá pružnost v reakci na výskyt kůrovce je podle experta z Mendelovy univerzity v Brně příčinou, proč se nedaří eliminovat kůrovcovou kalamitu. Státní podnik Lesy ČR by podle vedoucího Ústavu zakládání a pěstění lesů Radka Pokorného musel mít k účinnému boji s kůrovcem výjimku ze zákona o veřejných zakázkách. O situaci v úterý jednala vládní meziresortní skupina.
 

Zatímco dřív měl státní podnik zaměstnance, kteří při napadení stromů kůrovcem okamžitě zasahovali a v případě vylétnutí kůrovce káceli i na první pohled zdravé, avšak již napadené stromy v okolí, nyní to funguje jinak. "Lesy zjistí, že je někde problém, tak začnou soutěžit firmu a než se ji povede vysoutěžit, kůrovec vyletí a problém se přesune jinam. Takže se likvidují až následky. Aby se s kůrovcem dalo bojovat účinně, musely by mít Lesy ČR výjimku z veřejných zakázek," řekl Pokorný.

Firmy v soutěži navíc musejí předem složit deset procent ceny zakázky, což při velkých objemech těžby zvládnou jen ty největší. Pokorný však také upozornil, že k současné situaci dlouhodobě přispívá změna klimatu a z něj vyplývající sucho v letech 2015 a 2017, které k šíření brouka výrazně přispělo.

Kůrovcová kalamita aktuálně zasáhla velké rozlohy lesů především na východě republiky. Premiér Andrej Babiš v úterý obvinil předchozí vedení ministerstva zemědělství, že v minulosti nejednalo. Minulý týden odvolal ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, protože šéf státního podniku podle ministra postupoval nekoncepčně a zanedbal situaci kolem přemnoženého kůrovce.

České lesy jsou v posledních letech obecně ve špatné kondici právě kvůli měnícímu se klimatu. Kalamita velkého rozsahu, která se nejvíc projevuje na východě republiky, čeká podle lesnického odborníka Aleše Erbera i smrkové monokultury na Vysočině. Původce dnešních problémů vidí v tom, že se v 70. letech minulého století nevyužívaly poznatky o lesním hospodářství. Také on loni kritizoval systém zakázek státních lesů, který de facto likviduje menší zpracovatele dřeva, protože ti nevědí, kdy a zda vůbec budou mít práci. Při likvidaci kalamit pak chybějí zpracovatelské kapacity.

Kůrovcová kalamita je podle dat Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) i v sousedních zemích. Podle nich loni v ČR připadlo na jeden hektar smrkového lesa 2,88 metru krychlového kůrovcové těžby. Na Slovensku to bylo šest metrů krychlových, v Polsku 2,5 metru krychlového, v Bavorsku 3,27 metru krychlového a v Rakousku 2,06 metru krychlového.

Slovensko je podle Jana Lišky z VÚLHM kalamitou zasaženo nejvíc ze středoevropských států a mnohde se tam situace vymkla kontrole. "V jižním Německu v současnosti čelí historické kůrovcové kalamitě. Také v Rakousku představují současné objemy kůrovcového dříví historicky nejvyšší známé hodnoty," uvedl Liška na semináři ke kůrovcové kalamitě v polovině dubna v Průhonicích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist