https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/exsef-diplomacie-usa-kerry-zaklada-koalici-proti-klimaticke-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Exšéf diplomacie USA Kerry zakládá koalici proti klimatické krizi

2.12.2019 00:25 | WASHINGTON (ČTK)
Bývalý ministr zahraničí Spojených států John Kerry včera zahájil činnost iniciativy, jejímž cílem je bojovat proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Bývalý ministr zahraničí Spojených států John Kerry včera zahájil činnost iniciativy, jejímž cílem je bojovat proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Bývalý ministr zahraničí Spojených států John Kerry včera zahájil činnost iniciativy, jejímž cílem je bojovat proti klimatickým změnám. Koalice s názvem World War Zero (světová válka nula) chce usilovat o rovnováhu mezi produkcí a zpětným vstřebáváním skleníkových plynů. Projekt podporují desítky známých osobností, například exšéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová, bývalý prezident Bill Clinton či herci Emma Watsonová, Leonardo DiCaprio nebo Arnold Schwarzenegger.
 

Projekt startuje v předvečer zahájení Konference OSN o změnách klimatu (COP25), jež se bude konat v Madridu. Cílem koalice je podle její internetové stránky "přinutit svět, aby odpověděl na klimatickou krizi stejným způsobem, jakým jsme se zmobilizovali, abychom vyhráli druhou světovou válku". K iniciativě se může připojit každý pomocí webového formuláře.

Kerry v americké televizi NBC řekl, že osobnosti s různými politickými názory spojuje společná touha "zajistit, aby v Americe i všude po světě lidé tuto problematiku řadili vysoko ve svých prioritách". Podle bývalého šéfa americké diplomacie žádná ze světových zemí v této věci dostatečně nejedná.

"Měli bychom k tomu přistupovat jako k válce," pokračoval. "Budeme v příštích měsících doslova hovořit s miliony Američanů a stane se z toho prvořadé téma," prohlásil Kerry.

Podle listu The New York Times se k iniciativě připojilo zatím kolem 60 známých osobností. Projekt má nyní podle odhadu listu rozpočet kolem půl milionu dolarů (téměř 11,6 milionu korun). Kerry a další členové chtějí začít od ledna organizovat shromáždění po celých Spojených státech, kde o problematice klimatické změny budou diskutovat s veřejností.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa začátkem listopadu oficiálně zahájila proces odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015. V ní se všechny světové státy zavázaly, že budou usilovat o udržení navýšení průměrné světové teploty do dvou stupňů celsia oproti období před průmyslovou revolucí. Trump chce od smlouvy odstoupit, protože je podle něj jednostranná a poškozuje americkou ekonomiku. Dohoda by stála Američany biliony dolarů, zrušila pracovní místa a brzdila ropný, plynárenský, uhelný a zpracovatelský průmysl, tvrdí Bílý dům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.12.2019 15:50
Palec hore, vyjmenované osobnosti snad psychiatři ani veřejnost nezpochybní, tak ať jim to odhodlání za velkou louží vydrží...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.12.2019 16:35
Teď ještě, jestli koalice půjde příkladem, nebo bude ostatní nabádat, jak se mají chovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist