https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ey-nemecko-predstihlo-cinu-v-atraktivite-pro-investice-do-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EY: Německo předstihlo Čínu v atraktivitě pro investice do obnovitelných zdrojů

13.6.2023 19:45 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo předstihlo Čínu a stalo se druhou nejatraktivnější zemí na světě pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Vyplývá to z každoročního žebříčku čtyřiceti největších světových trhů s obnovitelnou energií, který zveřejnila poradenská společnost EY. K postupu Německu pomohla jeho snaha urychlit reformu energetického trhu a také odklon od fosilních paliv. Na první příčce se umístily Spojené státy a Německo se poprvé za deset let posunulo o jedno místo.
 

Německo bylo až do začátku ruské invaze na Ukrajinu největším evropským odběratelem ruského plynu a bylo také závislé na jaderné energii a uhlí. Letos v dubnu však země uzavřela své poslední tři jaderné elektrárny.

"Ačkoliv jde o významný milník v postupu země směrem k cílům urychlené energetické transformace, v krátkodobém horizontu pravděpodobně dojde k nárůstu využívání uhlí, aby se snížilo kolísání v dodávkách energie," uvádí se ve zprávě.

Německo usiluje o to, aby do roku 2030 tvořily obnovitelné zdroje 80 procent jeho energetického mixu. V současné době tvoří obnovitelné zdroje 46 procent, na začátku loňského roku to bylo 41 procent.

První příčku si v žebříčku udržely Spojené státy. Přispělo k tomu i loňské přijetí zákona o snížení inflace (IRA), který mimo jiné vyčleňuje 369 miliard dolarů (8,1 bilionu Kč) na investice do energetické bezpečnosti a boje proti změnám klimatu.

Řada projektů obnovitelných zdrojů však ve Spojených státech čeká na připojení k regionálním sítím, připomíná zpráva. Cíl americké administrativy, aby země do roku 2030 měla 30 gigawattů (GW) větrných elektráren na moři, bude podle aktuálních termínů výstavby oznámených developery pravděpodobně o deset GW nižší.

Indie se v žebříčku posunula před Austrálii na šestou pozici. Je to díky rychlému růstu odvětví obnovitelných zdrojů energie, zejména pak solární energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

15.6.2023 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, svoboda je poznaná nutnost, dobře si to od soudružky učitelky z hodin občanské výchovy pamatujete. Takhle přesně argumentovali bolšáni taky, když člověka nepustili dál jak k Balatonu nebo Baltu.

Vy to v sobě prostě máte.

Odpovědět

Radek Čuda

15.6.2023 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, svoboda je poznaná nutnost, dobře si to od soudružky učitelky z hodin občanské výchovy pamatujete. Takhle přesně argumentovali bolšáni taky, když člověka nepustili dál jak k Balatonu nebo Baltu.

Vy to v sobě prostě máte.

Odpovědět

Radek Čuda

15.6.2023 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, svoboda je poznaná nutnost, dobře si to od soudružky učitelky z hodin občanské výchovy pamatujete. Takhle přesně argumentovali bolšáni taky, když člověka nepustili dál jak k Balatonu nebo Baltu.

Vy to v sobě prostě máte.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2023 07:34
No jo, Západ kolabuje, hlavně Evropa a nejvíc Německo ničené grýndýlem, fakt to vypadá za chvíli na ty laptě a ovesnou kaši. A celý svět je vysmátý a jede do fosilu, naši ropáčci a jejich svět naopak je někdy fakt srandovní.
Odpovědět

Radek Čuda

14.6.2023 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Když si to přečtete ještě jednou, pořádně a soustředíte se u toho, tak vám dojde, že se jedná o atraktivitu pro investory ... a tom, jaká je to radost pro spotřebitele se tam překvapivě nepíše.
A v případě těch Států máte rovněž jasně uvedeno, v čem i tato atraktivita spočívá ... v sypání státních peněz do toho odvětví.

Takže když to shrneme, nejatraktivnější jsou podmínky v těch zemích, kde vám dovolí postavit kde co a kdekoli, ideálně vám na to stát z peněz daňových poplatníků fest přisype a ještě zaručí dostatečnou výkupní cenu ... kterou zaplatí spotřebitelé, resp. opět ti daňoví poplatníci.
Tržní ekonomika jak víno ... Sváťa Potáč by uronil slzu štěstí.

Jinak pokud jde o ty investice do fosilu, tak o ty netřeba mít strach ... https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/norsko-chce-kvuli-zasobovani-evropy-tezit-plyn-v-arktide-s-uschovou-muze-pomoci-kyjev-1398779

I Joe kývnul na těžbu ropy na Aljašce a Manchin si v rámci navýšení dluhového stropu vydupal ten plynovod z VV.
A dalo by se pokračovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2023 19:14 Reaguje na Radek Čuda
Život není procházka kremelskou zahradou. Klimatická tragédie nám už drtí palce a tak je rychlý přechod na bezuhlíkovou energetiku naprostý základ. A nechat to na přirozeném vývoji nemáme čas. Tak je nutno to postrkovat dotacemi, jiný postup nikdo nevymyslel. A garantovaný výkup se běžně soutěží a dělá pro fve normálně 50 eur, což je daleko pod tržní cenou.
Odpovědět

Radek Čuda

15.6.2023 12:54 Reaguje na Radek Čuda
Super, třikrát mi to zobrazí chybu při odeslání, aby se to nahrálo 3x a ještě ne jako reakce na pana Hanzla, kam to patřilo.

Ostatním diskutujícím se omlouvám, ale výjimečně není závada skutečně na mé straně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2023 13:31 Reaguje na Radek Čuda
Mě se to stalo taky pod jiným článkem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2023 13:32 Reaguje na Radek Čuda
Svoboda není poznaná nutnost a já o tom vůbec nepíšu. Zachování života není žádná svoboda, to je povinnost.
Odpovědět

Radek Čuda

16.6.2023 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jednak to s tím zachováním není zase tak horké, jak tuhle v jednom článku uvedl nějaký klimatolog, oteplení nic moc, ale nástup doby ledové by byl teprve fičák, jednak jde o to, že efektivita těch vynakládaných prostředků je více než diskutabilní, plus čím více dotací, tím větší kurvení tržního prostředí, které pak logicky nemůže fungovat a výsledkem je rázem centrální řízení ekonomiky. Jak funguje jsme si my, na rozdíl od valné části pošuků v západní Evropě, vyzkoušeli na vlastní kůži.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.6.2023 08:50
s tím bych se nechlubil...závislost na Číně jede na plné pecky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2023 10:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nebude to tak zlý, třeba nejlepší VE turbíny dělá Siemens. Čína dělá prakticky všechno, co my, ale levněji. A je závislá na našich eurech a doláčích, ten kšeft nikdo rušit nechce, nikdo tam není Putin.
Pokud by to rázem lehlo celý (jako plyn z Ruska), tak budeme mít problémy, ale zvládneme to stejně, jako plyn z Ruska. Já bych se z toho neřítil.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.6.2023 21:02
A Čína předběhla celý svět a uvádí každoročně do provozu více jaderných bloků, než zbytek světa.
https://denikn.cz/1132386/graf-cina-ma-nejambicioznejsi-jaderny-program-na-svete-eu-zustava-rozpolcena/

Financování jí zajišťují prodeje fotovoltaických panelů, po kterých jde EU jak slepice po flusu:
https://www.solarninovinky.cz/top-10-cinskych-vyrobcu-pokrylo-90-poptavky-po-solarnich-panelech-v-roce-2022/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2023 08:27 Reaguje na Richard Vacek
Čína je každopádně na prvním místě na světě v ryhlosti rozvoje průmyslu a hlavně energetiky, taky samozřejmě v ničením ŽP.
Prostě miliarda lidí vytváří gigantické objemy jakýchkoliv plastových krámů i potřebnách věcí, ale s inovacemi a vědou a výzkumem je to horší. Co neukradnou, neobšlehnou, nebo nekoupí, nemají.
Důkazem je úplně nejšpičkovější vědecká disciplína - kosmický výzkum. Tam kralují jasně Američané a Číňani se sotva dotrtkali na Měsíc s nefritovým králíkem.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.6.2023 11:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Čemu říkáte plastový krám???? Furt o něm píšete, ale zřejmě jde o paní Colombovou, a ta není plastová. Také ji nikdo neviděl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2023 08:36 Reaguje na Richard Vacek
Ty výkony jsou až neskutečné, Čína teda vyrobí ZA ROK!! kapacitu asi 400 temelínských bloků!! Teda instalovaný výkon v píku, v ročním objemu elektřiny pro naši klimat. podmínky to dělá asi 50 bloků!!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist