https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/facebook-chce-do-konce-2020-fungovat-jen-na-obnovitelne-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Facebook chce do konce 2020 fungovat jen na obnovitelné zdroje

30.8.2018 00:45 (ČTK)
Americká společnost Facebook usiluje o to, aby na konci roku 2020 běžela výhradně na energii z obnovitelných zdrojů.
Americká společnost Facebook usiluje o to, aby na konci roku 2020 běžela výhradně na energii z obnovitelných zdrojů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Americká společnost Facebook usiluje o to, aby na konci roku 2020 běžela výhradně na energii z obnovitelných zdrojů. Také chce do stejného termínu snížit své emise skleníkových plynů o 75 procent. Facebook o svých ekologických cílech informoval v úterní tiskové zprávě.
 

"Facebook spotřebuje absolutně obludné množství energie," komentoval zprávu technologický web Gizmodo. V loňském roce podle něj spotřeba činila 2,46 milionů megawatthodin, což odpovídá roční spotřebě asi 340.000 amerických domácností. Z celkového objemu šlo 95 procent na napájení datových center.

Facebook uvádí, že už v roce 2017 se dostal na 51procentní pokrytí spotřeby energií z obnovitelných zdrojů, čímž o rok předběhl svůj vlastní cíl z roku 2015. Kalifornská firma si pro svůj provoz nechává stavět množství větrných a solárních elektráren. Loni bylo druhým největším zdrojem energie Facebooku uhlí, které pokrylo 18 procent spotřeby, následováno jádrem a zemním plynem.

Letos se podle Gizmodo tento mix dále převažoval ve prospěch obnovitelných zdrojů a tento trend má pokračovat "vyčištěním" provozu datového centra v Prineville v Oregonu. To má aktuálně na svědomí největší uhlíkovou stopu ze všech center Facebooku, firma však připravuje několik zelených elektráren v Oregonu a Utahu, které mají situaci zlepšit.

Co se týče emisí, loni Facebook vyprodukoval 979,000 tun oxidu uhličitého, uvádí firemní zpráva. Toto množství odpovídá asi 213.000 automobilů.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist