Farma Kožichovice bude dodávat rajčata ze skleníků i v zimě, snížila závislost na plynu
"Díky těm investicím v minulém roce se nám snad podaří tuhle zimu udržet a pěstovat," uvedl jednatel. Farmě přeje počasí, protože je poměrně teplo. Ani tak ale podle něj situace není snadná, protože ceny energií o tolik neklesly a jejich další vývoj je nejistý.
Kožichovická farma touto dobou dodává méně rajčat, protože je pracovníci sklízejí v menším skleníku. Produkce stoupne od ledna, kdy začnou plodit rostliny ve skleníku s větší rozlohou. "Máme dva skleníky, které mezi sebou střídáme. Když jsou v jednom malé rostliny, ten druhý plodí," uvedl Zahrádka. Farma zásobuje prodejny na Vysočině a dodává také do obchodních řetězců v Česku.
Přečtěte si také |
Skleníky na rajčata jako veřejný zájemV kožichovických sklenících s rozlohou 3,3 hektaru se pěstují rajčata od roku 2019. Jednatel předpokládá, že se jich letos celkově urodí okolo 1100 tun. Od minulého roku má farma také fóliovník na pěstování jahod, který zabírá 3000 metrů čtverečních. "Teď jsme ho vyčistili, v lednu zasázíme, takže bychom zase v únoru březnu měli mít jahody," řekl. Ve stejné době bude farma nabízet také dva druhy rajčat a menší množství okurek. Farma Kožichovice má 35 zaměstnanců.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (16)
smějící se bestie
19.11.2023 16:42To už před " sametem " připravoval F. Čuba/Agrokombinát Slušovice - proč asi byl zlikvidován, no !
Radim Polášek
19.11.2023 17:26 Reaguje na smějící se bestieČuba jinak na konci života produkci v uzavřeném prostoru skleníků podporoval, byl tuším u těchto provozů ve firmě NWT.
smějící se bestie
19.11.2023 17:28 Reaguje na Radim Polášeksv
22.11.2023 20:00 Reaguje na smějící se bestieRadim Polášek
19.11.2023 17:191100 tun jen s 35 zaměstnanci a přes 300 tun roční produkce z hektaru ukazuje budoucí směr zemědělství.
Petr
19.11.2023 18:27 Reaguje na Radim PolášekZbyněk Šeděnka
19.11.2023 19:08 Reaguje na PetrRadim Polášek
21.11.2023 09:25 Reaguje na PetrZase rajčata a okurky jakožto zelenina první tratě obsahují vede té vody i množství živin, draslíku a fosforu a dalších. protože je intenzívně vytahují ze zdroje, tady asi hydroponických roztoků.
Jinak přirozeně výběr, co pěstovat je velký a třeba ta listová zelenina nebo bylinky vychází výtěžností ještě lépe, jejich vegetační období do sklizně vychází mnohem kratší než při produkci plodů.
Nebo zase chladnomilnější zelenina, jako třeba kedlubny, může v zimním období uspořit velké množství tepla na vytápění.
Přirozeně toto jsou všechno úplné začátky, bude třeba desítky let zkoumání a masového provozování, aby se ty technologie staly zralé, dokonalé a obecně známé, podobně jako je dnes klasické intenzívní zemědělství na polích.
Například se predikuje, že pro pěstování v uzavřených prostorech vzniknou pro každou zemědělskou plodinun speciální odrůdy přizpůsobené těm podmínkám. Například obilí by mohlo mít extrémně krátké stonky, jen pár centimetrů a o to víc by dalo produkci zrna. Nebo by vyšlechtěné odrůdy měly výrazně kratší vegetační dobu, aby je šlo v těch uzavřených prostorech točím několik generací za rok. A ne jenom jednu až dvě, jako se to dělá na poli.
karel krasensky
19.11.2023 18:19Zbyněk Šeděnka
19.11.2023 19:11 Reaguje na karel krasenskyJindřich Duras
20.11.2023 13:22 Reaguje na karel krasenskySlavomil Vinkler
20.11.2023 16:33Radim Polášek
21.11.2023 09:11 Reaguje na Slavomil VinklerJakub Graňák
20.11.2023 17:28Břetislav Machaček
21.11.2023 10:37(elektrárna Dětmarovice). Problémem není tak až teplo, ale elektřina pro
svícení nutné k prodloužení krátkých zimních dnů. Tu nevyrobí soláry a
ani tepelnými čerpadly, či kogeneračními jednotka bioplynky z vlastní
biomasy. Nákup biomasy taky něco stojí, výsledný čistě umělý produkt
je neúměrně drahý a za ty ceny vázne pak i odbyt. Při snížené poptávce
drahých rajčat přecházejí v zimě k přípravě jarní produkce, kdy mladé sazenice nepotřebují tolik tepla a ani světla a teplo i světlo dodá
po slunovratu i samotná příroda. Já osobně tato zcela umělá rajčata
nechci, ač je od zaměstnanců mohu mít levněji, protože jsem fandou
vlastní BIOprodukce, kterou jsem v neděli ukončil ve svém skleníku
v půdě, hnoji a bez postřiků. Jak je známo, tak pokud si zboží najde
svého zákazníka, tak budiž, ať třeba stojí kilogram 250 Kč, ale já
tím zákazníkem nikdy nebudu. Efektivita provozu je dána hlavně cenou
produkce a absencí plevelů, chorob a škůdců ve sterilním prostředí.
Pokud něco pěstujete hydroponicky živené pouze umělými hnojivy, tak
nic neokopáváte a neplejete tam. V takovém prostředí je i absence
plísní a škůdce lze ve zcela izolovaném prostředí snadno likvidovat.
Skapávaná voda ze zasklení polykarbonáty se po obohacení o živiny
recykluje a nově se doplňuje až po důkladné desinfekci, což já nedělám
a v přírodě se to taky neděje. Pokud je ale toto budoucnost i u jiných
plodin, tak se nedivím tomu zabetonovaní velmi úrodné půdy pro takové
farmy a NEPOTŘEBNOSTI půdy do budoucna pro takové farmy budoucnosti.