https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farma-vranany-rozsiruje-sady-vetsinu-novych-stromu-tvori-broskvone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farma Vraňany rozšiřuje sady, většinu nových stromů tvoří broskvoně

27.11.2023 22:00 | VRAŇANY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Farma Vraňany rozšiřuje sady, a to o osm hektarů. Většinu nových stromů tvoří broskvoně. V tuzemsku je velmi málo pěstitelů broskví, i během sezony jsou ty na pultech obchodů převážně z dovozu. V areálu by také měly zhruba za půl roku vzniknout nové skladovací prostory, řekli ČTK Milan a Dagmar Hančovi z Farmy Vraňany. V ČR v posledních letech klesá výměra sadů, ale právě vraňanská farma je příkladem opačného procesu. Přispívá k tomu i komplexnost celé farmy, která zajišťuje produkci, uskladnění, zpracování, prodej na místě a další aktivity. Poptávka po produktech domácích charakteru je obrovská, řekl dnes ve Vraňanech novinářům ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
 

První hektar ovocného sadu ve Vraňanech vysadili Hančovi v roce 2021, šlo o meruňky. Loni farmáři přidali půl hektaru meruněk a půl hektaru slivoní švestek. "Zjistili jsme, že ani tak nám to nebude stačit, když budeme sklízet za rok, za dva, že musíme sázet dále," popsal Hanč. Pro broskvoně se rozhodli na základě poptávky zákazníků. Stromky na výsadbu museli přivézt ze Slovenska, protože v českých školkách broskvoně ke komerční výsadbě v potřebném množství nesehnali.

Letos vysazené broskvoně zaberou pět hektarů ploch, zbývající tři hektary obsadily slivoně švestky, jabloně a mix třešně, višně, meruňky. "Dále bychom chtěli pokračovat ve výsadbě třeba rybízů, angreštů na menších plochách, protože to tady v ČR úplně extrémně chybí. Zákazníci si to žádají a my to pro ně nemáme pravidelně a nemáme to v té kvalitě, kterou by potřebovali," doplnil Hanč.

Podle ministra zemědělství se v příštím roce nebude měnit výše národních dotací na podporu ovocnářů, a to jak v případě integrované, tak i ekologické produkce, konkrétně v objemu 70 milionů korun a deset milionů korun. Zachována bude i podpora pro závlahu včetně kapkových závlah. Zemědělci také budou moci žádat o investiční podporu z evropských peněz. "Obecně platí, že ovocné sady mají nejenom tu produkční funkci, ale mají také funkci krajinotvornou," dodal Výborný.

Vraňanská farma lokální produkty zpracovává například na mošt, džem a plánuje i vlastní pálenku. Soustředí se též na možnost samosběrů. "Ve společnosti velice stoupá jejich obliba, my je každoročně rozšiřujeme o novou komoditu," uvedla Hančová. K samosběru jahod postupně přibyly okurky, hrášek, česnek, brambory, cibule a letos zde vyzkoušeli i dýně či rajčata. Také v ovocných sadech budou moci lidé sami sbírat. Podle Hanče je návratnost investic na malé farmě do pěti let a podobně by to mělo být i u vysazených ovocných stromů.

Farma patří mezi největší české producenty jahod. Využívá dotace pro zemědělce vázané na zemědělskou plochu, ale převážnou většinu investic zde udělali bez dotační podpory. Celkově farma hospodaří na více než 300 hektarech půdy. V místní prodejně nabízí nejen vlastní, ale i produkty dalších drobných lokálních zemědělců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

28.11.2023 07:14
Tak Vraňany mají pro pěstování broskví asi dost ideální polohu, je to přece jen oblast mezi Mělníkem a Slaným. Ať se daří.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.11.2023 08:04
Říká se, že nejlépe vyjde takové podnikání, kde dokáží jít proti proudu neboli v době, kdy většina dělá jedno, dělají to opačně.
A 300 hektarů je pro pěstování ovoce docela velká farma. Pokud nákladově zvládnou potřebu pracovních sil při sklízeni. To jim ale významně usnadňuje diverzifikace toho ovoce, tudíž v optimálním případě rozprostření sklizně na velmi dlouhou dobu. Jen nevím, jestli 300 hektarů různého ovoce stačí na ekonomický vývoj a provozování robotizovaných sklizní. Což zřejmě v poměrně krátké době bude podmínka pro udržení ovocných farem provozovaných v regionech s vyšší úrovní mezd.
Snad se jim bude dařit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.11.2023 11:01 Reaguje na Radim Polášek
Vraňany se profilují jako prémiovka pro prodej ve vlastní prodejně a pokud vím, tak do žádné sítě supermarketů nedodávají. jablka za dvanáct korun kilo v akci tam opravdu neprodávají.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2023 11:15 Reaguje na Lukas B.
Oni se dost specializovali na jahody a prodávají i sadbu. Je balíčkovaná, kvalitní.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.11.2023 14:34 Reaguje na pavel peregrin
jasně, a ty jahody jsou skoro dvakrát dražší než jahody nejasného původu u stánků u silnice. a jsou lepší, nevím jestli přesně 2x, ale jednoznačně mnohem lepší. prostě celý projekt není průmyslnězemědělská nízkonákladovka *), ale premiovka, ale ještě furt za rozumné ceny **)

*) nic proti konvenčnímu zemědělství s tlakem na cenu. díky jemu nestojí pecen chleba dvě stovky.
**) je to dražší než supráč, ale ne dramaticky. není to předražený naleštěný "stánek" ve foajé obchodního centra s kilem jablek za tři stovky a jitrnicí za stovku kus.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist