https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmari-rozsiruji-pastvu-ovci-pod-solarnimi-panely-je-setrnejsi-nez-sekacky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmáři rozšiřují pastvu ovci pod solárními panely, je šetrnější než sekačky

25.10.2024 11:05 | PAVLÍNOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva chovatelé ovcí zkraje letošního roku založili firmu, která nabízí spásání trávy pod fotovoltaickými panely. V tomto roce rozmístili přes 700 ovcí, které se pásly v solárních parcích na několika desítkách hektarů. Spásání trávy je šetrnější k přírodě než sečení strojem, finančně v tom není velký rozdíl. ČTK to řekl Jakub Jaša z Pavlínova na Žďársku, jeden z jednatelů společnosti Solar sheep grazing.
 
Tráva se seče v sezoně několikrát, aby panely nezastiňovala. "V republice je, troufnu si říci, několik tisíc hektarů solárních elektráren, které jsou z 90 procent udržované klasickým strojním sekáním. Seká se rotačními stroji," řekl Jaša. Rychle se otáčející nože sekaček kromě trávy rozdrtí vše, co se k nim dostane, i drobné živočichy v trávě. Porost spásaný ovcemi je pestřejší, drží se tam víc hmyzu a ptáků.

K založení podniku, který zajistí pastvu v solárních parcích, farmáře přivedla loňská nabídka od jedné větší firmy zaměřené na výrobu elektřiny. Inspiraci měli i ze zahraničí, například z Německa a Velké Británie, kde jsou tyto areály často udržované pastvou. "Zkušenosti s pastvou ovcí máme nemalé. Zkusili jsme to, zjistili jsme, že to funguje. Jsme spokojení jak my, tak provozovatelé těch solárních parků," řekl Jaša.

Sám se stará hlavně o Moravu, kde má ovce například v Rosicích u Brna a v solárních parcích na Znojemsku. Podotkl, že je to pro něj jeden z příjmů; rodinná farma v Pavlínově se zabývá také odchovem jehňat a má hovězí dobytek. "Člověk nesmí být v podnikání zaměřený jedním směrem," míní.

V solárních parcích je pro chovatele výhodou to, že tam jsou ovce chráněné i proti vlkům. Kvůli zlodějům a vandalům jsou tyto elektrárny za vysokým plotem, bývají tam čidla, která zaznamenávají pohyb a často i kamery. Většinou jsou to velké plochy, kde mají zvířata dost klidu a pod panely stín. Potřeba jim tam je ale většinou pravidelně dovážet vodu. Ovce jsou teď ještě venku. Na Vysočině asi pastva skončí za dva tři týdny a na níže položeném Znojemsku později, tráva tam podle Jaši pořád roste.

Komplikace podle chovatelů u solárních parků plynou z administrativních nařízení. V místě pastvy musí být vytvořená nová provozovna a k ní i provozní a havarijní řády. Na rozdíl od pasení na běžných pastvinách není možné na tato zvířata pobírat žádné zemědělské dotace. Pro ovce také musí mít chovatelé místo k přezimování a na zimu i zásoby krmiva.

Mladý farmář při práci používá psy, jejich výcvik se stal jeho velkým koníčkem. "Ovčáčtí psi nám pomáhají i s tím, že jsme schopní ty solární parky vypásat," řekl. Vysvětlil, že bez psů by bylo v rozlehlých areálech těžké ovce shánět a kontrolovat. Na loukách u Pavlínova Jaša pořádá pravidelně od roku 2019 závody ovčáckých psů a se svými border koliemi jezdí závodit do zahraničí. Několikrát se zúčastnil mistrovství Evropy a byl už i na mistrovství světa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist