https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-v-brne-pripomene-zakladatele-genetiky-jako-vcelare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival v Brně připomene zakladatele genetiky jako včelaře

17.7.2019 00:10 | BRNO; (ČTK)
Brno si připomene 197. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela festivalem "Mendel je... včelař". Letos se pořadatelé každoroční akce rozhodli zaměřit právě na včelařství. / Ilustrační foto
Brno si připomene 197. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela festivalem "Mendel je... včelař". Letos se pořadatelé každoroční akce rozhodli zaměřit právě na včelařství. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno si připomene 197. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela festivalem "Mendel je... včelař". Letos se pořadatelé každoroční akce rozhodli zaměřit právě na včelařství, méně známý obor vědcovy činnosti. Výročí Mendelova narození připadá na 30. července. Návštěvníci se mohou už od pátku do neděle těšit na komentované prohlídky, přednášky o včelařství, koncerty nebo tvůrčí dílny, řekli včera pořadatelé novinářům.
 
Mendelův včelín v roce 2012.
Mendelův včelín v roce 2012.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Oldřich Němec / vcelarstvi.cz

Organizátoři lákají hlavně na sobotní odpolední program, kdy například zahraje rocková kapela The Newmour Experience. "Program vyvrcholí audiovizuální show, kterou připravili Bastl Instruments ve spolupráci se zlínským uskupením Hukot. Show bude propojovat živou elektronickou hudbu a videomappingovou show, kterou budeme promítat na fasádu opatství," uvedla ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková.

"V prostorách augustiniánského opatství se nachází původní včelín, kde Mendel pracoval. Lidé na festivalu budou mít možnost med z Mendelova včelína ochutnat," řekl Jan Emil Biernat z opatství. Kromě ochutnávky medu se návštěvníci na workshopech dozvědí více o životě včel a o včelaření.

Mendelovy stopy v Brně připomíná i nová mapa MENDEL@BRNO#VY. "Při tvorbě mapy jsme mysleli hlavně na Brňany, kteří každý den chodí kolem domů a objektů spojených s Mendelovým jménem a často si to ani neuvědomují," uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Mapa bude k dispozici na festivalu Mendel je... a také při Noci vědců.

Festival přibližující Mendelův život v Brně se koná letos počtvrté. V minulých letech se pořadatelé zabývali například jeho vědeckou činností v oboru genetiky. Mendel byl ale také meteorolog, opat nebo zemědělec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist