https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/film-vlci-na-hranicich-se-venuje-navratu-vlku-a-hadkam-ktere-vyvolal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Vlci na hranicích se věnuje návratu vlků a hádkám, které vyvolal

3.6.2021 16:49 | PRAHA (ČTK)
Návrat vlků do česko-polského pohraničí na severu Královéhradeckého kraj filmový štáb natáčel na Broumovsku od roku 2017.
Návrat vlků do česko-polského pohraničí na severu Královéhradeckého kraj filmový štáb natáčel na Broumovsku od roku 2017.
Foto | Petr Racecha
Dokumentární film Martina Páva Vlci na hranicích se věnuje návratu vlků o do česko-polského pohraničí a sporům, které s sebou přinesl. Po uvedení na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde získal Zvláštní uznání poroty, a po předpremiérách v rámci festivalu Jeden svět, vstupuje film 3. června do českých kin. Součástí uvedení filmu budou i projekce doprovázené debatou se zástupci obou táborů.
 

První smečka na Broumovsku po 250 letech byla potvrzena v roce 2015, od té doby zadávili vlci množství hospodářských zvířat i divoké zvěře. S návratem vlků nesouhlasí hlavně farmáři. Ohlasy na návrat vlků jsou plné emocí a hádek o jejich další osud. Na jedné straně jsou lidé, kteří je chtějí chránit, na straně druhé pak vlci mají své odpůrce, kteří tvrdí, že už do naší přírody nepatří. Zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata, proti kterému není možné se bránit.

"V kouzelné broumovské krajině se odehrává konkrétní lokální a současně obrovsky důležitý a archetypální konflikt: člověk vs. příroda. Zatímco farmářka Lenka přistupuje ke krajině tak, aby nasytila sebe, své děti a pár dalších známých, velkostatkář Jan má velké hospodářství, kterým sytí velké množství lidí, nás v Praze nevyjímaje. Do prvního příběhu vlk zapadá, do druhého ne. Jen těžko se hledat kompromis," podotkl režisér Páv, jenž na sebe v roce 2018 upozornil ceněným dokumentem Kibera: Příběh slumu.

Návrat vlků do česko-polského pohraničí na severu Královéhradeckého kraj filmový štáb natáčel na Broumovsku od roku 2017. Režisér Páv před časem v rozhovoru pro ČTK také řekl, že na tématu návratu vlků lze ilustrovat rostoucí polarizaci společnosti i odvádění pozornosti od skutečných problémů. "Vlky lze vnímat jako metaforu pro něco nového, co přichází zvenčí. Je to velmi podobné jako třeba s uprchlíky. Také těch je tu pár a přesto téma hýbe společností," sdělil režisér.

První smečku v Královéhradeckém kraji po 250 letech zaznamenali v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování vlků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.6.2021 18:16
V článku je věta,že vlci pro některé znamenají ozdravení krajiny.Opravdu by mě zajímalo jak smečka vlku uzdravuje krajinu.Asi pobíhají krajinou a těsné u země vykusují bolševník,akát,křídlatku a netýkavku
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2021 18:55 Reaguje na karel krasensky
a jakou odpověď chcete?
Odpovědět
bu

běžný uživatel

3.6.2021 19:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já myslím, že chce jen provokovat...
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.6.2021 19:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Před delší dobou jsem četl článek o vlivu vlka na chování výsoké zvěře.Uvadělo se v ném,že zvěř se stahuje do mladých,hustých porostu kde vlivem strese a koncentrace dochází ke zvýšenému loupání a okusu kultur.To bude asi to vlčí uzdravování krajiny
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2021 21:37 Reaguje na karel krasensky
Moc jsem nezaregistrovala, že by si naši lesníci kvůli tomuto na vlky příliš stěžovali. Ke zvýšenému loupání a okusu kultur dochází často tam, kde se vlci vůbec nevyskytují. Např. v NP Šumava je soužití lesníků, divokých vlků a jelenů zcela bezproblémové. Rozhodně ale vlci nejsou oblíbení u spousty myslivců, protože jim občas zabijou jejich potenciální pečínky a živé terče.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.6.2021 21:42 Reaguje na karel krasensky
Můj známý na Novohradsku by ve svém okolí uvítal vlky, protože by v okolí jeho hospodářství prý zredukovali přemnožené lišky.

Vlci s větší pravděpodobností uloví nemocné kusy a tím působí kladně na zdravotní stav např. srnčí a jelení populace. Možná také žerou neposlušné děti, toulavé psy a neukázněné turisty rušící v lese zvěř.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

3.6.2021 22:12 Reaguje na Majka Kletečková
V první řadě by tomu vašemu známému vlci zredukovali ovce a nějaké lišky by měly na háku. Petrův Zdar
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

4.6.2021 09:42
mě by zajímalo, jestli už paní Vomáčková může vylézt z baráku, aniž by ji vlci v lese napadli..
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.6.2021 14:28
No, ono spíš ti vlci bude metafora pro nástup nové generace, která neuznává dříve získané znalosti a soustavnou práci k nim a místo toho preferuje okamžitý módní nápad pod tlakem médií, sociálních sítí či všelijaké zelené a jiné propagandy jako východisko své práce a všelijakých prý přínosných projektů.
Neboli teď jsou v kurzu vlci a obecně predátoři, bruselská věrchuška štědře na ně rozhazuje peníze, všelijací větší a menší Goebelsové píší oslavné články.
Za 5 - 10 let se věrchuška v Bruseli vymění a ti noví budou preferovat zase něco jiného, třeba žížaly. Nejdřív se přirozeně musí napravit škody, které byly způsobeny přechozími nesprávnými metodami, což je ideální způsob, jak realizovat všelijaké tunely, protože vyplýtvané peníze se svedou na nepořádek předchozích. A potom se to zase rozjede, nová bruselská věrchuška zase začne štědře rozhazovat peníze, všelijací větší a menší Goebelsové budou psát oslavné články.
Jen nevím, jak to bude s tou novou generací. Jestli se nová generace přemění ve starou, jejíž zkušenosti a názory ti noví zase nebudou poslouchat a povstane nová další generace. Nebo jestli ta původní generace bude tak flexibilní (bezpáteřní), že je ochotna každých pár let měnit své názory a ničit životní prostředí jiným způsbem než před pár lety.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.6.2021 12:42
Film jsem viděla a zájemcům o vlčí problematiku ho doporučuji. Není o odborných faktech, ale především o emocích, které návrat vlků vyvolává v lidech. Dokument vyváženě zachycuje oba názorové póly a žádné ze stran nenadržuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist