https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/filmovy-festival-ekofilm-se-zameri-na-nedostatek-vody-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filmový festival Ekofilm se zaměří na nedostatek vody v krajině

14.9.2018 00:13 | BRNO (ČTK)
Mezinárodní filmový festival Ekofilm, který v Brně začne v polovině října, se letos zaměří na nedostatek vody v krajině.
Mezinárodní filmový festival Ekofilm, který v Brně začne v polovině října, se letos zaměří na nedostatek vody v krajině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Věra Marešová / Ekofilm 2009
Mezinárodní filmový festival Ekofilm, který v Brně začne v polovině října, se letos zaměří na nedostatek vody v krajině. Do soutěže tvůrci přihlásili přes 2200 filmů, z nich výběrová komise vybrala soutěžních pětadvacet. V tiskové zprávě to včera uvedl mluvčí projektu Martin Gillár. Loni hlavní cenu získal německý film režiséra Yanna Sochaczewského s názvem Megeti - ztracená vlčice.
 

V pořadí 44. ročník festivalu se v Brně uskuteční od 11. do 13. října, promítat se bude v kině Scala a v Otevřené zahradě Nadace Partnerství. Ústředním tématem přehlídky snímků s tematikou životního prostředí je letos voda v krajině. "Prší málo a ubývá i sněhu, hladina spodní vody je mnohdy na minimu. Filmy z celého světa vybrané k tomuto problému ukazují, jakou zásluhu na tom má člověk a co můžeme dělat pro to, aby se voda do krajiny vrátila a zůstala tam v potřebném množství," uvedl prezident festivalu Ladislav Miko.

Do soutěže tvůrci přihlásili více než 2200 filmů. Z nich výběrová komise vybrala pětadvacet, které budou soutěžit ve třech kategoriích. Kromě hlavní ceny udělí porota ocenění v kategoriích krásy přírody, středoevropský film a krátký film. Svou cenu udělí i prezident festivalu.

"Festivalové projekce jsou jedinečnou příležitostí vidět to nejzajímavější ze současné české filmařiny v tématu životního prostředí i zahraniční snímky, které se do české distribuce běžně nedostávají," uvedl vedoucí dramaturg festivalu Petr Horák.

Tématu vody se bude věnovat jak filmová, tak doprovodná část. Její hlavní lákadlo tvoří diskuze s předními environmentalisty v Otevřené zahradě a besedy s českými i zahraničními odborníky v prostorách Masarykovy univerzity. Program doplní přehlídka technologických trendů a zajímavostí v areálu Ekoexpo na náměstí Svobody nebo zážitkové programy pro školy.

Loni získal hlavní cenu německý film režiséra Yanna Sochaczewského s názvem Megeti - ztracená vlčice. Jde o dojemný příběh samice vlčka etiopského, která putuje po vyprahlé vrchovině Etiopie přezdívané střecha Afriky, 4000 metrů nad mořem. Ocenění si odnesly další čtyři snímky v různých kategoriích. Tvůrci z celého světa tehdy přihlásili více než 2500 filmů, dramaturgický tým vybral do soutěžní části stejně jako letos 25 z nich.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist