https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/finska-metropole-helsinky-nebude-na-oficialnich-akcich-podavat-maso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Finská metropole Helsinky nebude na oficiálních akcích podávat maso

7.11.2021 00:29 | HELSINKI (ČTK)
Vedení města uvedlo, že opatření je součástí širšího úsilí, které "má za cíl snížit dopad jídla na klima a snížit množství přírodních zdrojů využívaných městem".
Vedení města uvedlo, že opatření je součástí širšího úsilí, které "má za cíl snížit dopad jídla na klima a snížit množství přírodních zdrojů využívaných městem".
Foto | Alesia Kozik / Pexels
Finské hlavní město Helsinky nebude na svých akcích podávat maso, ale až na výjimky jen vegetariánská jídla a místní rybářské úlovky. Radnice tak chce snížit uhlíkovou stopu, informovala agentura AP.
 

Opatření se bude týkat seminářů, schůzí pracovníků radnice, recepcí a dalších akcí. Mluvčí radnice Liisa Kiveläová AP řekla, že změna jídelníčku se bude praktikovat od ledna a netýká se škol a jídelen provozovaných městem, v němž žije na 650 000 obyvatel.

Kiveläová dále řekla, že strategie přijatá městskou radou umožňuje výjimky u určitých "návštěv na vysoké úrovni nebo podobných událostí", které bude pořádat starosta finské metropole Juhana Vartiainen nebo vysocí funkcionáři města.

Plán rovněž předpokládá, že káva, čaj a například banány nabízené na městských akcích budou muset pocházet od výrobců dodržujících zásady spravedlivého obchodu (fair trade). Kromě toho bude běžné mléko nahrazeno ovesným mlékem a svačiny a občerstvení už nebude možné podávat v krabičkách na jedno použití.

Vedení města uvedlo, že opatření je součástí širšího úsilí, které "má za cíl snížit dopad jídla na klima a snížit množství přírodních zdrojů využívaných městem".

Starosta Vartiainen, který se ujal funkce v srpnu, řekl, že je rád, že si město ponechalo možnost podávat při některých příležitostech maso. "Například, pokud by přijel na návštěvu švédský král, může být nabídnuta místní zvěřina. Nebo nějaká skupina, u níž by bylo přirozené nabízet maso, pak tu musí být rozvážnost a zdravý rozum," řekl Vartiainen finskému deníku Iltalehti.

Rozhodnutí městské rady, oznámené tento týden, rozpoutalo živou debatu mezi občany a politiky na sociálních sítích. Zvláště znepokojeni jsou zákonodárci z obvodů ve venkovských oblastech, kde je populární lov a často se podává zvěřina. Maso místních sobů je často servírováno zahraničním návštěvám.

Finský Ústav přírodních zdrojů letos uvedl, že spotřeba masa v zemi s 5,5 milionu obyvatel klesla dva roky po sobě. Mnoho lidí si připravuje hamburgery, párky a karbanátky z rostlinných produktů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

7.11.2021 01:40
Aha, tak ryba není maso. Zajímá mě co zrovna Finsko z místních surovin nabízí vegeteriánům? Mechy a lišejníky stokrát jinak.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.11.2021 06:18
To známe z minulého režimu. Řada produktů se rovněž z ideologických důvodů nenabízela a pokud o ně měl někdo zájem, tak musel do tuzexu. Ideologicky správné byly kubánské pomeranče a kofola.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 07:04 Reaguje na Richard Vacek
Ne vše z minulého režimu bylo špatné. Co se týče těch kubánských pomerančů, tak se sice špatně loupaly, ale obsahovaly spoustu šťávy, zatímco dneska sice koupíte snadno loupatelné pomeranče, ale uvnitř jsou doslova vyschlé. A ještě jednu věc můžeme minulému režimu závidět, a sice neskutečně nízkou kriminalitu. Zloději seděli v base, která rozhodně nebyla rekreačním zařízením. A to píšu s vědomím, že komunisty bytostně nesnáším.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je pravda, dnes 1,75 milionu privatizačních zlodějů, kteří měli dekret na státní byt vesele pobíhá po svobodě, komouši by jim napařili rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Nezadřel se Vám za nehtíčky také nějaký byteček, na který jste měl dekret, když už ukazujete prstíčkem?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.11.2021 12:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Joooo další mýtus o socialismu.😂
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.11.2021 07:41 Reaguje na Petr Eliáš
to o těch pomerančích byla pravda, jsme z nich doma dělali džus a bylo to fain...dneska ty vysušenky jsou jak dnešní doba....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Šťávy z nich bylo dost, ale občas byla celkem nakyslá. Někomu to vyhovuje, někomu ne. Dnešní doba je taková, že si lze koupit, při troše snahy, to, co zrovna potřebujete a na co máte chuť.

Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 18:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z těch kubánských pomerančů je výborný džus a nejen na kubě, v celém karibiku je na nej používají. Skoda, že se v Evropě zrovna neprodávají. Třeba na to zas dojde, že sem kuba bude posílat rozvojovou pomoc. A ta obvyklá poznámka p.kyseletresne se dá snadno obrátit, z té si nic nedělejte. Ukazuje pořád prstíkem na bolševiky, nebyl také jedním?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.11.2021 09:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Taky pamatuji doporučení kupovat odtučněné mléko pytlíky s černým textem) , protože je mnohem zdravější. Máslo se vozilo do Polska, než na to horníci přišli , v bílých chladírenských želez. vagónech. To bylo z těch našich mlékáren , kam jsme chodili v So na brigády a čistili od chuchvalců plísní technologii výroby tvarohu apod.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.11.2021 12:52
A čo bobor? Bobor bol v stredoveku vyhlásený za rybu aby mohli kňazi jesť bobrie klobásy :-)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.11.2021 12:53 Reaguje na Vladimir Mertan
aj v piatok :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 15:38 Reaguje na Vladimir Mertan
Nejen bobr. Postní jídlo bylo všechno, co žije ve vodě. Ryby, raci, dokonce i želvy. Dá se říct, že nám velebníčci v Čechách doslova vyžrali želvu bahenní. Teď mě tak napadá, že když na Štědrý den do sebe láduji smaženého kapra s bramborovým salátem, tak se vlastně podle pravidel římsko-katolické církve postím.
Odpovědět
ig

7.11.2021 16:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Vidím, že účelové překlasifikování zboží není nic nového :-) Tuším, že podobně v USA jsou rajčata podle jednoho ministerstva zelenina (kvůli clu) a podle jiného zase ovoce (kvůli dotacím).
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 19:05 Reaguje na Vladimir Mertan
Pamatuji si doteď z jednoho slovenského černobílého filmu pro pamětníky jen 1 scénu. Chudák přijde k faráři v pátek s problémem a ten sedí u pečené husičky k obědu. Nuzák vyvaluje oči, faráři ani nedojde, že hřeší, a chudakovi řekne, ať přijde po obědě. Byla to celkem vtipná scéna, ale dávno nevim, jak se film jmenoval. Janošík to nebyl.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.11.2021 09:09 Reaguje na Vladimir Mertan
Postní jídlo taky byla želva bahenní. Zkuste si nějakou ulovit a spapat , ekotlupa vás ukřižuje. A lososů bývalo tolik , že chasa měla ve smlouvě, že nesmí být k jídlu více než 3x/týden. :-))
Odpovědět
JE

Jaroslav Enenkel

7.11.2021 16:25
Pamatujete na ozónovou díru? Ultrafialové záření, ovce slepnou, ryby slepnou, freony v ledničkách a všechny ty mezinárodní klimatické panely v čele s kandidátem na USA prezidenta a nakonec to byla všechno alarmistická záležitost postavená na doměnkách a lžích. NASA nedávno přišla se zjištěním, že díra podporuje růst ledu a ochlazuje planetu. No není to úžasné?
Odpovědět
os

orb slavík

7.11.2021 18:42 Reaguje na Jaroslav Enenkel
Pošlete mi prosím odkaz Nasa, jak ozonová díra ochlazuje planetu a podporuje růst ledu. Nebo je to jen váš blábol?
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 19:10 Reaguje na Jaroslav Enenkel
Ozon je taky skleníkový plyn. Tak logicky míň ozónu, míň tepla :-)).
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.11.2021 21:58 Reaguje na Jaroslav Enenkel
Prosím napište odkaz, ze kterého plyne „NASA nedávno přišla se zjištěním, že díra podporuje růst ledu a ochlazuje planetu“. Jinak si budu myslet, že si vymýšlíte a lžete.
Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět
ms

8.11.2021 00:55
Hlavním hybatelem světového trhu s potravinami je Čína a zbohatlí Číňané se rozhodli lépe a více jíst. V které čínském hotelu že bydlí všichni Finové? Takže je to totéž jako se zavíráním uhlí na Západě - o to více jich Čína nově otevře (do roku 2025 nová kapacita uhelných elektráren 247 GW!!!), aby Západu přece mohla vyrobit ty zázračné FV panely, větrníky a baterky. No pak už asi brzy pošle hotová celá elektrická auta a sbohem český a evropský autoprůmysle, možná pár zelených boháčů bude mít Teslu.
Odpovědět

Jirka Černý

8.11.2021 08:42
Takhle zaspat dobu, u nás se tímto směrem už víc jak před rokem vydalo jedno řeznictví.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 10:16
Na tomto příkladu je vidět, kam až může dojít "grýndýl", že zcela zašlape
tradice a svobodu si vybrat, co jíst, pít a jak žít. Nastává zelený diktát,
který vyvolá reakci, které smete i ty umírněné zelené a ochránce přírody.
Ono to tak bývá, že s vaničkou se vylévá i dítě, když už je plná špíny.
Ta špinavá voda už pouze špiní a neumývá a nezbývá, než ji vylít. Všem
moudrým ochráncům přírody doporučuji: distancujme se od bláznů, ať nejsme
s nimi spojováni, jak už se stává mi a musím to lidem pracně vysvětlovat,
že to nikdy nebyl můj cíl, ani mých kamarádů a že se toho chopili blázni
a snílci za podpory populistických politiků. Ti, co mě vyslechli, tak to
chápou a tak šiřte, že cíle jsou jiné, než prezentují takoví šílenci.
Jinak nás smete všechny vlna odporu proti radikálnímu ekologismu i s
těmi ekošílenci a jejich papoušky typu p. Hanzla, Kašpárka, Kletečkové, Eliáše, Slovana atd. Ti sice pouze papouškují ty nesmysly, ale o to více
hlasitěji, protože nad vlastním názorem by museli déle přemýšlet a o to
méně ho prezentovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.11.2021 10:41 Reaguje na Břetislav Machaček
To víš že jo soudruhu Macháčku, jen se vykecej a mazej si vzít prášky. Už ti zase hrabe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 18:04 Reaguje na Petr Eliáš
Ubohá reakce, ale nic jiného jsem nečekal!
Odpovědět
os

orb slavík

8.11.2021 18:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Zato váš příspěvek je plný,, moudrosti a rozhledu."
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 21:17 Reaguje na orb slavík
Ubohá reakce, ale nic jiného jsem nečekal! Potrefené husy
se ozývají vždy, když se někdo dotkne jejich ega papouška
opakujícího něco, čemu věří bez toho přemýšlení. Je to
jako náboženská víra o které se přece nepochybuje a ani
nediskutuje. Prostě to je tak a kdo nevěří, je kacíř.
Omlouvám se vám, že jsem na vás ve výčtu zapomněl.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.11.2021 09:13
Prostě jeden ze způsobů , jak tyto akce zkrátit a uspořit ( na papalášských rautech se asi toho moc sní a vypije) . Káva s ovesným mlékem ? No nazdar.
Fair trade ? To jako, že to budou draze nakupovat od nuzáků z Afriky a platit místním náčelníkům , aby ti měli za co nakupovat zbraně ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist