https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/forum-ekolistu-co-znamena-znovuzvoleni-vaclava-klause-pro-politiku-v-oblasti-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fórum Ekolistu: Co znamená znovuzvolení Václava Klause pro politiku v oblasti životního prostředí?

11.4.2008 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V únoru byl prezidentem České republiky zvolen Václav Klaus. Redakce serveru Ekolist.cz oslovila čtyři osobnosti s otázkou, co podle nich bude znovuzvolení Václava Klause znamenat pro politiku v oblasti životního prostředí.
 

Tereza Šímová z Centra pro studium životního prostředí Liberálního institutu píše, že řada Klausových výroků typu: „soukromé vlastnictví… je jediným konečným ochráncem životního prostředí“, „hospodářský růst vždy byl a je řešením problémů spojených s životním prostředím“, „lidská volba je volbou alternativ…“ reprezentuje klasické poznatky ekonomické vědy aplikované na oblast životního prostředí, byť pro mnohé ekonomické laiky jsou to poznatky nové a považují je za jakési Klausovy „výmysly“. „Rovněž jeho názory týkající se polemiky o povaze globální změny klimatu stojí na studiích renomovaných výzkumných pracovišť z celého světa,“ stojí v komentáři Terezy Šímové. Šímová doufá, že i do budoucna bude Václav Klaus pro mnohé prvním člověkem, od kterého se dozví o existenci alternativního pohledu na problematiku ochrany životního prostředí. Komentář Terezy Šímové naleznete zde.

Architekt a urbanista Martin Říha si myslí, že „Václav Klaus zastával a nepochybně bude zastávat i v druhém funkčním období velmi kritické postoje k tržně nekonformním nástrojům prosazování veřejných zájmů, pokud vůbec připouští, že něco takového jako „veřejné zájmy“ (tedy zájmy společné všem jedincům příslušné občanské komunity) existuje.“ Říha však připouští i pozitivní stránky Klausova zvolení: „Na druhé straně nutno Václavu Klausovi přiznat, že právem (a zatím marně) kritizuje tyto sféry (pozn. red.: občanská hnutí) za určitou ekonomickou neracionalitu, intuitivnost a emotivnost, když při svých snaženích někdy, namísto střízlivých, objektivních a věcných analýz stavu, tendencí a dopadů určitých jevů či rozhodování v území prosazují nedomyšlené návrhy.“ Martin Říha má však největší obavy „z jeho nepochopitelně zaujatého působení proti principu předběžné opatrnosti, který prosazují někteří osvícenější politici i ekonomové na základě zkoumání globálních tendencí ve vývoji klimatu.“ Komentář Martina Říhy naleznete zde.

„Václav Klaus je politik zásadový a tím pádem i velmi dobře čitelný,“ píše Jiří Svoboda, zastupitel za ČSSD na Praze 17 a historický klimatolog. „Jeho výroky k problematice kolísání klimatu jsou dostatečně známé a je velmi pravděpodobné, že je měnit nebude. I když mu jeho postoj vyčítá celá řada domácích i zahraničních politiků, Václav Klaus oponuje, že je připustitelné, aby i politik měl jiný názor, nežli většina. A to je dobře. I když se možná ukáže, že ne ve všech případech měl Václav Klaus pravdu, přesto je skutečně významné, že se objevil politik, mající tak výrazně jiné názory na klimatické změny. Jako vzdělanému člověku mu musí být jasné, že bez určitých opatření, vedoucích ke snížení všech škodlivin, se lidstvo neobejde.“ Jak věří Jiří Svoboda, prezident Klaus bude v oblasti politiky, dotýkající se životního prostředí, postupovat velmi uvážlivě, avšak nikoliv pod tlakem. Komentář Jiřího Svobody naleznete zde.

Miroslav Patrik, předseda sdružení Děti Země, by se přiklonil k tomu, že vliv Václava Klause na politiku životního prostředí jako staronového prezidenta na dalších pět let bude spíše malý, než velký, nanejvýš indiferentní. „Vliv by se asi ještě nějaký možná našel, nikoliv už politická moc jako za „starých dobrých časů“ devadesátých let. Jeho stávající funkce mu totiž až zas tak neumožňuje provádět potřebné významné politické zásahy a bránit rozvíjejícímu se zájmu lidí a osvícených politiků dávat větší důraz na ochranu životního prostředí. Možná si to uvědomuje i on sám, a proto má tak úpornou snahu zaplavovat svět médií a celebrit svými ´eko-hrátky se slovy a větami´,“ píše Miroslav Patrik. Komentář Miroslava Patrika naleznete zde.

Poznámka serveru Ekolist.cz:

Ve Fóru Ekolistu hodláme publikovat vyžádané komentáře zainteresovaných osobností k aktuálním tématům. Všichni oslovení budou mít stejné zadání tématu. V tomto díle seriálu vybrala redakce téma:

"Václav Klaus byl znovu zvolen prezidentem ČR. Co to bude znamenat pro politiku v oblasti životního prostředí?"

O komentář k tomuto tématu jsme požádali:

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist