https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-chce-zastavit-obchodni-jednani-eu-s-usa-ty-vidi-posun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie chce zastavit obchodní jednání EU s USA, ty vidí posun

30.8.2016 12:06 | BERLÍN (ČTK)
Rozhovory o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unii a Spojenými státy je třeba zastavit, aby mohly začít znovu a na dobrých základech. Uvedl to francouzský vládní úředník poté, co německý ministr hospodářství o víkendu prohlásil, že jednání o transatlantickém obchodním paktu v podstatě zkrachovala. Podle mluvčího amerického vyjednávače ale jednání plynule postupují. Bílý dům dal zároveň najevo, že dohody nadále hodlá dosáhnout ještě letos.
 

Američané a Evropané jednají o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) už tři roky. Chystaná dohoda by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Všechny sporné body se ale zatím vyřešit nepodařilo.

Státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl dnes médiím řekl, že v září na ministerské schůzce v Bratislavě požádá jménem Francie o zastavení těchto jednání, která podle něj již nemají politickou podporu jeho země. Rozhovory o dohodě TTIP, kterou za členské státy EU dojednává Evropská komise, podle Fekla trpí nevyvážeností ve prospěch americké strany a měly by začít znovu na dobrých základech.

Také podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea rozhovory váznou a šance na dosažení dohody ještě v tomto roce je malá. Hollande prohlásil, že Francie nechce "živit iluzi", že dohodu s Američany se podaří najít do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, tedy do ledna příštího roku.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že tempo jednání zůstává po třech letech rozhovorů nejasné a obě strany mají k dohodě o standardech a postupech nadále velmi daleko. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel již v neděli řekl, že rozhovory v podstatě zkrachovaly, jen si to nikdo nechce přiznat.

Zástupci Evropské unie i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové ale v pondělí tato Gabrielova slova odmítli. Mluvčí šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Michaela Fromana dnes německým médiím sdělil, že "jednání v podstatě zaznamenává stálý pokrok". Bílý dům dal v noci na dnešek na srozuměnou, že Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody do konce letošního roku. Podle mluvčího Bílého domu bude zapotřebí vyřešit některá "dost ožehává" jednání, prezident Barack Obama a jeho tým jsou odhodláni to udělat.

EU a USA chystané dohody o volném obchodu nakonec dosáhnou, jednání ale potrvá déle, než se zpočátku čekalo, řekl italský ministr hospodářského rozvoje Carlo Calenda. Pro italské vývozce je podle něj zásadní, aby jednání skončilo dohodou. "Dohoda TTIP uzavřena bude. Je to nezbytné," řekl Calenda listu Corriere della Sera.

Dnes ministr Gabriel prohlásil, že Spojené státy rozhovory v podstatě ukončily, protože Washington nebyl připraven dohodnout se na kompromisu se svými evropskými protějšky. Žádné oficiální prohlášení, že jednání skončila bez dohody, ministr nečeká. "Domnívám se, že Američané TTIP aktivně ukončili. Nepozoruji žádnou ochotu dohodnout se s Evropany na kompromisu," prohlásil podle předseda sociálnědemokratické SPD, která tvoří spolkovou vládu s konzervativci.

Zastánci TTIP tvrdí, že projekt oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada nevládních skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová uvedla, že podporu pro TTIP Evropská komise po Gabrielově víkendovém vystoupení a dnešních slovech z Paříže vyjádřilo "mnoho členských zemí", odmítla je ale jmenovat. "Nesouhlasím s tím, že jednání TTIP zkrachovala," řekla komisařka novinářům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist