https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-uzakoni-zasadu-potravinove-suverenity-uvedl-attal-v-reakci-na-protesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie uzákoní zásadu potravinové suverenity, uvedl Attal v reakci na protesty

2.2.2024 01:12 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzský premiér Gabriel Attal oznámil, že Francie zapracuje do zákona zásadu "potravinové suverenity", a představil další opatření, která mají potlačit nepokoje francouzských zemědělců, jež se mezitím rozšířily i do dalších evropských zemí. Attal to podle agentury Reuters oznámil na tiskové konferenci. Dodal, že je třeba více pracovat na řešení obav farmářů na úrovni Evropské unie, zejména pokud jde o dohody o volném obchodu.
 

"Pokud jde o Ukrajinu, dosahujeme pokroku při vytváření ochranných doložek, zejména u drůbeže. Otázkou obilovin se budeme muset zabývat v rámci nadcházejících jednání," prohlásil Attal.

Francouzská vláda od letoška trvale vyčlení 150 milionů eur na zmírnění daňové a sociální zátěže chovatelů hospodářských zvířat v zemi, oznámil na konferenci Attal. "Naši zemědělci potřebují konkrétní podporu. Proto (...) jim od letošního roku a trvale poskytneme 150 milionů eur (3,7 miliardy Kč) na daňovou a sociální podporu," řekl na tiskové konferenci v době, kdy ve Francii sílí protesty zemědělců. Francie také plánuje zakázat dovoz ovoce a zeleniny ošetřených pesticidem thiacloprid, uvedl Attal.

Francouzská vláda bude rovněž usilovat o to, aby Evropská unie přijala "jasné právní předpisy" definující syntetické maso, které se vyrábí z buněk živočišných tkání a v současné době není v EU povoleno.

"Syntetické maso nezapadá do našeho pojetí potravin francouzského typu. Proto bych rád viděl jasnou legislativu na evropské úrovni o tom, co je syntetické maso," prohlásil Attal.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také na levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii či ekologická pravidla. Zahájili proto opakované protesty a blokády hlavních silničních tahů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

2.2.2024 07:21
Špatný přístup.
Problém nejsou zahraniční dovozy, problém je Green deal a k němu svázanost tuhými EU předpisy. Pokud nebudou zelení soudruzi v Bruseli ze svých lukrativních postů odstraněni a místo nich tam nebudou dosazeni skuteční odborníci, kteří budou řídit, tady zemědělství, skutečně odborně a tržně a nevyhází ten zelený bruselský svinčík a neudělají tam pořádek , do té doby bude EU kvůli ztrátě konkurenceschopsti nejenom zemědělství směřovat k budování ekonomické železné opony. Stejné, jaká v minulosti rozdělovala upadající socialistický sovětský blok a tehdejší prosperující kapitalistickou Západní Evropu a USA.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.2.2024 09:37
Špatně. Typické pro EU - strukturální problém, který svými nerealistickými požadavky vytvořila, řeší dalším přílivem peněz. Problém se utlumí, ale nevyřeší a peníze jednou (a možná dost brzy) dojdou. Problém zůstane. Pokud musejí EU zemědělci (včetně francouzských, ale samozřejmě i českých) dodržovat striktní pravidla, požadavky, omezení, není jim zvýšení dotací nic platné, pokud bude do EU proudit extrémně levná produkce ze zemí, které stejné požadavky plnit nemusejí. V celé EU neustále klesá počet zemědělských podniků, dlouhodobě a všude. Máme tedy problém, který dotacemi řešitelný není. Přesto se ho stále snažíme řešit jen penězi. Ani náznak, že bychom snížili požadavky, omezili byrokracii nebo ztížili dovoz. Smutné je, že evropští farmáři na problematiku přístupu EU upozorňují celá léta, ale byli ignorováni, zesměšňováni a potlačováni. Bohužel, dokud bruselským politikům nehoří židle pod zadkem, nejsou ochotní uznat, že jejich politika je pro někoho zničující.
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 11:43 Reaguje na Marcela Jezberová
+1
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.2.2024 13:43 Reaguje na Marcela Jezberová
nebýt ECB, tak už polovina států Eurozóny zbankrotovala...hlavní činnost ECB je vykupování dluhopisu a jejich umořování.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.2.2024 18:12 Reaguje na Marcela Jezberová
On by ale ten počet zemědělských podniků klesat měl, protože v každé společnosti, která se rozvíjí a modernizuje, vždy zemědělství ustupuje a na ploše původně používané k zemědělské produkci se rozvíjí různý průmysl. ideálně ten s produkty s vysokou přidanou hodnotou.
Jenže zemědělské podniky by měly ustupovat proto, protože majitelům půdy se nabízí mnohem větší příjem z provozování průmyslu na té půdě než ze zemědělství, to je rozvoj. Ne proto, že se zemědělci nedokáží uživit a musí půdu prodávat lepším a větším zemědělským subjektům, to je potom úpadek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.2.2024 13:41
z nějakého důvodu si někteří stěžovali na levnější Ukrajinské obilí či kuřecí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.2.2024 10:02
Odsunutí nejpalčivějších problémů na dobu po volbách je typické pro všechny demokratické vlády. Problém odložíme a možná ho bude muset řešit opozice,
která si na něm vyláme zuby. Odvaha říznout do hnisající dotační politiky
EU nemá odvahu nikdo a to ani její tvůrci a kritici. Prostě nezbývá než
krach a začít znovu, protože do nekonečna to takto nemůže fungovat. Mohu
své dotovat, ale pokud otevřu trh někomu, který nemusí splňovat všechny
normy, jako ten byť dotovaný, tak musím pouze stále přilévat dotace. Kdo
podniká s radikálně nižšími náklady, tak bude vždy více konkurenceschopný,
než dotovaný, pokud to nebude dotace taková, že pokryje všechny zvýšené
náklady. Navíc co země v EU, tak jsou jinak nastaveny národní dotace a
jiné podmínky pro podnikání. V takovém prostředí je jednotný trh iluzí
o trhu spravedlivém i bez dovozů ze neunijních zemí. Je to kompletně
zbabrané a nevidím jiné řešení, než radikální a drastický řez!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist