https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouz-lecomte-vzdal-pokus-o-preplavani-pacifiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouz Lecomte vzdal pokus o přeplavání Pacifiku Video

28.11.2018 00:17 | PRAHA (ČTK)
Jedenapadesátiletý sportovec se na odvážnou výpravu vydal 5. června z Japonska a podle včerejší informace týmu už měl za sebou více než 2700 z přibližně 9100 kilometrů plánované trasy.
Jedenapadesátiletý sportovec se na odvážnou výpravu vydal 5. června z Japonska a podle včerejší informace týmu už měl za sebou více než 2700 z přibližně 9100 kilometrů plánované trasy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzský dálkový plavec Benoît Lecomte musel vzdát svůj pokus přeplavat jako první člověk Tichý oceán poté, co jeho doprovodný člun zničila bouře. Informoval o tom včera zpravodajský server BBC News.
 

Jedenapadesátiletý sportovec se na odvážnou výpravu vydal 5. června z Japonska a podle včerejší informace týmu už měl za sebou více než 2700 z přibližně 9100 kilometrů plánované trasy, jejímž cílovým bodem mělo být San Francisko na západním pobřeží USA.

Bouře ale poškodila plachtu doprovodného člunu natolik, že oprava není možná, sdělil Lecomte, který v průměru plaval osm hodin denně. "Jsem velmi zklamaný, protože jsem ještě nedosáhl svých psychických a fyzických hranic," uvedl v prohlášení plavec.

"Čelili jsme zrádným vichrům, dešti a mořským vlnám, které nás donutily změnit kurz. Nenapravitelné poškození plachty je těžkou ranou," dodal s tím, že jeho prioritou byla vždy bezpečnost jeho týmu. Právě kvůli jejímu ohrožení se rozhodl, že nebude dál pokračovat.

Svou plaveckou výpravou, kterou musel již jednou kvůli bouři v červenci přerušit, chtěl Lecomte poukázat na klimatické změny a znečištění oceánů.

V doprovodném týmu byli mimo jiné vědci, kteří na trase prováděli výzkum. Předmětem jejich zájmu byl plastový odpad v oceánu, vliv mimořádného fyzického výkonu na lidské srdce a dopad neštěstí japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě na oceán.

Lecomte žije v USA a přípravy na pokus trvaly přes půl roku. Francouz má za sebou ale mnohem delší průpravu - v roce 1998 byl prvním známým člověkem, jemuž se podařilo přeplavat Atlantický oceán. Když tehdy dorazil na francouzský břeh, jeho první slova prý byla: "Už nikdy víc." Později ale názor změnil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist