https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzske-lyzarske-stredisko-v-pohori-jura-uzavre-kvuli-klimatu-tretinu-arealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzské lyžařské středisko v pohoří Jura uzavře kvůli klimatu třetinu areálu

23.9.2024 02:11 (ČTK)
Francouzské lyžařské středisko Métabief oznámilo, že v nadcházející sezoně kvůli klimatickým změnám neotevře skoro třetinu areálu. Největší středisko v horském masivu Jura na východě země tím u veřejnosti vyvolalo vlnu nespokojenosti. Petice proti uzavření části střediska už nasbírala téměř 4000 podpisů, uvedla agentura AFP.
 
"Je to tvrdá rána pro obchodníky na Piquemiette i pro milovníky lyžování. Ve finále toto rozhodnutí ohrožuje turistickou budoucnost a pracovní místa v celém středisku," píše se v petici. Ta rovněž tvrdí, že o zavření části střediska rozhodla regionální samospráva, aniž předem varovala zaměstnance a provozovatele podniků napojených na areál.

Métabief leží v nadmořské výšce 890 až 1420 metrů a nabízí 40 kilometrů sjezdovek. V posledních čtyřech letech se tam ale důsledněji orientovali na letní provoz s trasami pro horská kola a další aktivity. Nové směřování, vynucené změnami klimatu, samospráva chválí.

Vedení areálu uvedlo, že rozhodnutí zavřít část areálu si vynutily okolnosti posledních let, hlavně zvýšení nákladů na energie o 400 procent. Dalším důvodem jsou stále menší sněhové srážky. Třetina areálu, kterou čeká uzavření, je nejstarší ze všech a nejsložitější na údržbu. Lyžaře tam vozí 40 let staré vleky a lanovky, zajišťují jen 20 procent všech jízd ve středisku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist