https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsky-ministr-podal-kvuli-neplneni-ekologickych-cilu-demisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský ministr podal kvůli neplnění ekologických cílů demisi

30.8.2018 00:17 (ČTK)
Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot v úterý nečekaně oznámil demisi, čímž podle médií uštědřil těžkou ránu prezidentu Emmanuelu Macronovi. / Ilustrační foto
Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot v úterý nečekaně oznámil demisi, čímž podle médií uštědřil těžkou ránu prezidentu Emmanuelu Macronovi. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot v úterý nečekaně oznámil demisi, čímž podle médií uštědřil těžkou ránu prezidentu Emmanuelu Macronovi. Svůj krok podle agentury Reuters zdůvodnil nedostatečným pokrokem v plnění klimatických a dalších ekologických cílů. Hulot, který měl na starosti i dohled nad energetickou politikou vlády, rozhlasové stanici France Inter ráno řekl, že o jeho rozhodnutí nevěděla ani jeho manželka nebo prezident Macron. Ten v úterý uvedl, že Hulotův krok respektuje a doufá v jeho podporu v "jiné podobě".
 

Známý ekologický aktivista, novinář, producent a spisovatel řekl, že jeho rozhodnutí bylo výsledkem "nahromaděných zklamání" nad nedostatečností kroků k řešení klimatických změn, ochraně biologické rozmanitosti a řešení dalších environmentálních hrozeb. Ve vládě se prý cítil "osamocený".

Podle Reuters patří Hulot k velmi populárním členům francouzské vlády. Jeho odchod tak představuje pro Macrona tvrdou ránu, protože sám prezident má v průzkumech naopak nejhorší hodnocení od nástupu do funkce v květnu 2017. Zpravodajská společnost BBC podotkla, že Hulot v minulosti odmítl nabídky na pozici v kabinetu od předchozích tří francouzských prezidentů.

"Před 15 měsíci jsem si vybral Nicolase Hulota, protože je to svobodný člověk. Respektuji jeho svobodu, doufám, že budu moci počítat s jeho podporou v jiné podobě tam, kde bude působit," řekl francouzský prezident během tiskové konference s dánským premiérem Larsem Rasmussenem. Vládní mluvčí Benjamin Griveaux již dříve vyjádřil nad ministrovým rozhodnutím politování.

Macron nicméně podobně jako Griveaux uvedl, že současná vláda dosáhla v ekologické politice řady úspěchů, přičemž jako příklady uvedl zavírání uhelných elektráren, závazky ohledně emisí skleníkových plynů nebo směřování energetického sektoru. Macron avizoval, že tyto snahy budou pokračovat.

Hulota se však dotklo, že vláda odkládá záměr snížit závislost Francie na jaderné energii prakticky na neurčito. Rezignaci ohlásil den poté, co kabinet oznámil záměr snížit na polovinu cenu loveckých povolení. Odcházející ministr uvedl, že mu toto opatření ukázalo sílu lobbistů.

"Doufám, že můj krok není aktem rezignace, ale aktem mobilizace," řekl Hulot. Boj s klimatickými změnami je podle něj vždy odsouván na spodek seznamu priorit. Podle agentury AFP zaznamenal dlouholetý ekologický aktivista ve vládě úspěchy jako například zrušení kontroverzního plánu na stavbu letiště v Notre-Dame-des-Landes, ale u řady dalších otázek musel ustoupit.

"Jaká škoda! Snažil se, ale nikdy se nemohl prosadit ve vládě, pro kterou je ekologie pouhým pozlátkem," uvedl šéf organizace Greenpeace ve Francii Jean-François Julliard. O náhradě za Hulota má premiér Édouard Philippe diskutovat s Macronem v nejbližších dnech.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist