https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsky-stat-prohral-soud-ohledne-znecisteni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský stát prohrál soud ohledně znečištění ovzduší

27.6.2019 00:15 (ČTK)
Francouzský stát se v uplynulých letech nedostatečně staral o kvalitu ovzduší v okolí Paříže. Rozhodl tak správní soud, který dal zapravdu ženě, jež stát zažalovala kvůli zhoršujícím se problémům s onemocněními dýchacích cest. / Ilustrační foto
Francouzský stát se v uplynulých letech nedostatečně staral o kvalitu ovzduší v okolí Paříže. Rozhodl tak správní soud, který dal zapravdu ženě, jež stát zažalovala kvůli zhoršujícím se problémům s onemocněními dýchacích cest. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzský stát se v uplynulých letech nedostatečně staral o kvalitu ovzduší v okolí Paříže. Rozhodl tak správní soud, který dal zapravdu ženě, jež stát zažalovala kvůli zhoršujícím se problémům s onemocněními dýchacích cest. Její žádost o odškodnění ale soud odmítl, informovala v úterý agentura DPA.
 

Na soud se obrátila žena, která dříve se svojí dospívající dcerou žila v Saint-Ouen na severu Paříže, kolem něhož vede městský okruh. Tvrdí, že léta trpěla nemocemi dýchacích cest, které se postupně zhoršovaly.

"Opakovaně jsem mívala záněty průdušek. Lékaři mi předepisovali antibiotika, ale ta nepomáhala," citoval 52letou Faridu britský The Guardian. Její dcera jako maličká měla záněty průdušek, později astma. Lékař Faridě před třemi lety řekl, že za jejich potíže může znečištěné ovzduší, a doporučil, aby se přestěhovaly. Matka s dcerou si našly nový domov v Orléansu a jejich problémy prý zmizely.

Správní soud v Montreuil došel k závěru, že limitní hodnoty pro určité škodliviny byly v regionu, kde Farida dříve žila, opakovaně překračovány a že stát proti tomu nepodnikl dostatečné kroky. Nicméně Farida a její dcera podle rozsudku nemají nárok na odškodnění, protože nebylo prokázáno, že jejich zdravotní problémy přímo souvisejí s nedostatečnými opatřeními ze strany státu proti špatnému ovzduší.

Francouzská média připomínají, že šlo o první proces, který proti státu kvůli mizerné kvalitě ovzduší vedli jednotlivci. "Jde o premiéru pro oběti znečištěného ovzduší," řekl Faridin advokát. "Od nynějška musí stát přijímat efektivní opatření proti znečištění ovzduší," dodal.

Podle organizace Ekologie bez hranic každoročně kvůli špatné kvalitě vzduchu ve Francii předčasně zemře 67.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist