https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/glyfosaty-nejsou-podle-evropske-agentura-pro-chemicke-latky-karcinogenni-ochranci-stanovisko-zpochybnuji-jako-stret-zajmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Glyfosáty nejsou podle Evropské agentury pro chemické látky karcinogenní. Ochránci stanovisko zpochybňují jako střet zájmů

16.3.2017 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve hře přitom není málo. Stanovisko ECHA má být jedním z podkladů pro rozhodnutí zda, případně za jakých podmínek, bude prodloužena zatím dočasná registrace glyfosátu v Evropské unii, která končí na konci roku 2017. Ilustrační foto.
Ve hře přitom není málo. Stanovisko ECHA má být jedním z podkladů pro rozhodnutí zda, případně za jakých podmínek, bude prodloužena zatím dočasná registrace glyfosátu v Evropské unii, která končí na konci roku 2017. Ilustrační foto.
Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) včera zveřejnila své stanovisko, podle kterého není glyfosát karcinogenní. Glyfosáty jsou účinnou látkou řady běžně dostupných herbicidů, mezi nejznámější patří Roundup. Podle Hnutí DUHA je toto stanovisko zpochybnitelné kvůli střetu zájmů.
 

Evropská agentura je podle ochránců přírody ve střetu zájmů. Dva členové a předseda jejího Výboru pro posuzování rizik jsou podle nich ve střetu zájmů. Všichni tři se prý zabývají nebo dlouhodobě zabývali zpracováváním dopadových studií, placených chemickým průmyslem. Takové studie charakterizuje podceňování zdravotních rizik chemikálií. Nevládní organizace upozornily i na to, že ECHA zakládá své stanovisko také na nezveřejněných studiích poskytnutých samotným chemickým průmyslem.

Glyfosát má podle ECHA nést označení H318 (látka způsobující vážné poškození očí) a H411 (látka toxická pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky). Světová zdravotnická organizace přitom glyfosáty za pravděpodobně karcinogenní označila na základě veřejně dostupných studií v březnu roku 2015. Byť ani ona se neshodne sama se sebou. Agentura pro výzkum rakoviny zmiňuje glyfosát jak „pravděpodobný“ karcinogen (samotná studie zde).

Nicméně Organizace pro výživu a zemědělství, která také spadá pod OSN, nedávno glyfosát charakterizovala jako látku, která pravděpodobně nepředstavuje karcinogenní riziko pro člověka v důsledku požití látky. Existuje však podezření, že předseda Organizace pro výživu a zemědělství se dostal do střetu zájmů, neboť figuruje coby viceprezident International Life Science Institute, který byl dotován výrobci glyfosátu.

Ve hře přitom není málo. Stanovisko ECHA má být jedním z podkladů pro rozhodnutí zda, případně za jakých podmínek, bude prodloužena zatím dočasná registrace glyfosátu v Evropské unii, která končí na konci roku 2017. Peripetie rozhodování popsal pro Ekolist.cz europoslanec Pavel Poc. Rozhodnutí Evropské komise bude mít velké dopady.

Hnutí DUHA spolu s již více než patnácti sty lidmi vyzývá české ministry, aby se zasadili o výrazné omezení spotřeby nadužívaného glyfosátu. Více informací o výzvě a glyfosátu, stejně jako možnost k výzvě se připojit, najdou lidé na stránkách www.parkybezchemie.cz.

V roce 2015 tvořil v České republice glyfosát téměř 32 % spotřeby všech herbicidů a desikantů - používá se hojně nejen v zemědělství, ale také na veřejných i soukromých prostranstvích. Testování v roce 2013 objevilo glyfosát v moči šesti Čechů z deseti.

Přečtěte si článek Hornbach přestal prodávat Roundup a přípravky, které škodí včelám


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist