https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gorili-albin-a-greta-thunbergova-budou-mit-sveho-dvojnika-v-muzeu-voskovych-figurin-v-barcelone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gorilí albín a Greta Thunbergová budou mít svého dvojníka v muzeu voskových figurín v Barceloně

21.11.2020 01:00 | BARCELONA (ČTK)
Dvě zmiňované figuríny mají podle provozovatelů muzea odrážet zájem o problémy světa i připomenout minulost katalánské metropole Barcelony.
Dvě zmiňované figuríny mají podle provozovatelů muzea odrážet zájem o problémy světa i připomenout minulost katalánské metropole Barcelony.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Barceloně představili první dva exponáty, které budou součástí nově rekonstruovaného muzea voskových figurín. Jsou jimi postavy švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové a jediné známé albínské gorily pojmenované Sněhová vločka, která žila v barcelonské zoo. Informovala o tom místní média.
 

Provozovatelé muzea využili pandemii covidu-19 k několikaměsíční rekonstrukci a novou expozici chtějí otevřít 4. prosince. Vystaveno bude na 120 figurín. Zhruba polovina z nich je nových a každý rok by mělo přibýt dalších deset.

Dvě zmiňované figuríny mají podle provozovatelů muzea odrážet zájem o problémy světa i připomenout minulost katalánské metropole Barcelony. Studentku Thunbergovou, která podnítila davy mladých lidí k demonstracím za lepší ochranu klimatu, bude v barcelonském muzeu zobrazena ve své oblíbené žluté bundě a s cedulí Školní stávka za klima.

Gorilí samec Sněhová vločka žil v barcelonské zoo od roku 1966 do roku 2003, kdy ho veterináři utratili. Měl totiž rakovinu kůže a v posledních měsících podle ošetřovatelů trpěl bolesti. Byl dosud jediným známým gorilím albínem na světě.

Barcelonské muzeum, které se nachází v budově z 19. století u slavné promenády La Rambla, chce být "muzeem 21. století". Nabídne interaktivní expozice i "selfie-friendly" přístup.

Muzea jsou nyní v Katalánsku stejně jako v řadě dalších španělských regionů kvůli pandemii covidu-19 zavřená. Katalánská vláda ale podle místních médií chystá od 23. listopadu uvolnění protikoronavirových opatření, což se dotkne i muzeí. Ta by se měla stejně jako divadla či kina otevřít s padesátiprocentní návštěvností, maximálně pro 600 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

21.11.2020 14:34
Už jsem se lekl, začátek nadpisu vyzní dost divně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.11.2020 18:12
A nebylo by lepší, v případě té aktivistky, nahradit voskovou kopii vycpaným originálem?
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

21.11.2020 20:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To už zkoušeli s Klementem G. a moc dlouho to nefungovalo. Začal se rozpadat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.11.2020 20:55 Reaguje na Jan Olejníček
Přesně v to jsem tajně doufal. Taky jste to nemusel vykecat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:02 Reaguje na Jan Olejníček
Ne. Až do konce byl v perfektním technickém stavu. To spálení bylo ryze politické rozhodnutí a na technický stav těla se to jen svedlo. Nedávno o tom prošel netem docela podrobný článek.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

22.11.2020 12:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Tedy rusové odvedli dobrou práci. Tudíž, proč by u nás nemohli postavit tu elektrárnu, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.11.2020 13:49 Reaguje na Jan Olejníček
Je zajímavé, že Rosatom má po světě rozestavěných 26 jaderných elektráren. Všude jsou v pohodě, akorát u nás se skupina rusofobů bojí, že by nás Rusové mohli vydírat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 12:05
Nezávidím jí to, a představa, že by mohla někdy skončit jako Lenin (nebo v diskusi již zmíněný Gottwald) ve mě vzbuzuje opravdovou lítost nad v podstatě zkaženým životem. Holka v pokročilé pubertě (či adolescenci) by měla mít úplně jiné starosti, než zachraňování světa.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.11.2020 13:46 Reaguje na Jan Šimůnek
To není zkažený život. Holka nepodědila geny rodičů. Matka je úspěšná operní pěvkyně, otec je úpěšný podnikatel. Holka je autistka a tak jí rodiče začali budovat kariéru v ekoterorimu. Pokud se to podaří, Gréta jako "tvář mládeže, které záleží na budoucnosti Zeměkoule" bude mít zajištěnou kariéru na dlouhá desetiletí.
Odpovědět
MG

Milan G

22.11.2020 17:11
Doufám, že Sněhová vločka nebude v tom muzeu stát vedle vedle té nemocné holky, bylo by to pro něj potupné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist