https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greta-thunberg-konci-skolu-a-tim-i-skolni-stavky-za-klima-demonstrovat-bude-jinak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunberg končí školu, a tím i školní stávky za klima, demonstrovat bude jinak

11.6.2023 01:35 | STOCKHOLM (ČTK)
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunberg tento týden oznámila, že ukončila střední školu, a tím také končí své školní stávky za klima, které zahájila v roce 2018 před švédským parlamentem. V pravidelných pátečních protestech ale hodlá Thunbergová pokračovat, i když jinou formou, informovala agentura AFP.
 

Demonstrace mladé Švédky s cílem přimět politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování, inspirovaly tisíce mladých lidí po celém světě.

"Dnes jsem dostudovala střední školu, což znamená, že již nebudu moci pokračovat ve školních stávkách za klima. Toto je moje poslední školní stávka," uvedla na twitteru dvacetiletá Švédka. "Budu dál v pátek demonstrovat, ačkoli technicky už to nebudou školní stávky," napsala.

"Když jsem se svými protesty v roce 2018 začala, nemyslela jsem si, že tím něčeho zvláštního dosáhnu. V roce 2019 ale miliony mladých lidí kvůli boji za klima nešly do školy a zaplavily ulice ve více než 180 zemích," připomněla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.6.2023 16:09
No tak asi nastoupí do práce a bude pořádat zaměstnanecké stávky za klima. Už to umí a tím, ža zameškala školu, těžko získala jinou kvalifikaci.
Odpovědět
pa

pavel

11.6.2023 17:04
děvče se sníženou inteligencí - to by mě zajímalo jakou školu dokončila asi blbšulku co - ale jistě jí to nebude vadit aby dělala hvězdnou karieru a radila lidem co a jak - je to krása když idiot se stane vůdcem a rádcem lidu
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.6.2023 18:19 Reaguje na pavel
Ona hloupá rozhodně není, spíš mi přijde extrémně citlivá, se sklonem k hysterickým reakcím. A že bude dělat do envi, v tom jsem si téměř jist.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.6.2023 18:50 Reaguje na pavel
Zato Vy jste inteligence rozhodně přebral. Až z Vás prýští na všechny strany.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

12.6.2023 06:19 Reaguje na Katka Pazderů
Tak na rozdíl od ní snad většina z nás chodila na denní studium ( ona studovala dálkově - až z USA, budovy OSN) a škola o docházku dbala. Za nás byla zvýšená absence důvodem k opakování ročníku popř. vyhazovu.
Je zde vidět , jak cca získávají tito jedinci vzdělání a tituly, opravňující je kecat všude do všeho.
Neberte to,prosím, osobně :-)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.6.2023 21:38 Reaguje na pavel
Mně Gréta Thumberg rozhodně jako děvče se sníženou inteligencí nepřipadá.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

12.6.2023 06:20 Reaguje na Majka Kletečková
Tzv "vyčůranost" a prospěchářství není znakem inteligence.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 06:51 Reaguje na Petr Pekařík
Asi to znáte zblízka, ale to není případ Grety.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2023 08:19 Reaguje na Karel Zvářal
Jedná se spíše o vyčúranost jejich rodičů. Otec je úspěšný podnikatel, matka je úspěšná operní pěvkyně a pak se jim narodí dítě, které ani jednu jejich kariéru není schopno následovat. Je s ní manipulováno a rodiče jí nuceně vytvářejí kariéru ekologického aktivisty. Přitom se klidně dopustí i lhaní. Pamatuji si, jak cestovala vlakem přes Německo a na svém profilu uvěřejnila snímek s komentářem, že vlak byl plný, že neměla kde sedět. Na snímku seděla ve vagóně na úplně prázdné chodbičce obklopena spoutou zavazadel. Druhý den to německé dráhy dementovaly s tím, že ona i její doprovod měli zaplacené místenky v první třídě.
A mimochodem. narodila se 3. ledna 2003, takže úspěšně odmaturovala ve svých dvaceti létech. To má řada studentů za sebou polovinu vysoké školy.
Prostě ta holka by si měla dát do pořádku své soukromí, psychiku, dostudovat a teprve pak by měla dělat nějakou kariéru. Jinak končí dříve či později v péči psychiatrů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 08:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale tak o ní se přece ví, že má určitý (zmiňovaný) problém. A jako takto hendikepovaná se upnula k tematu, ze kterého měla už jako dítě deprese. Rodiče jí to nerozmlouvali, jen ji radili/pomáhali, jak s tím naložit. Co je na tom nejprčovnější a současně tragické, že lidé, místo toho, aby se zabývali meritem věci, řeší Grétu. A samozřejmě tomu napomáhají media, málokomu z oboru klimatologie se dostává takové pozornosti. Prostě to je dnešní svět. Ikony a ten zbytek. Bohužel.
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.6.2023 16:12 Reaguje na Karel Zvářal
Meritem věci ale přeci jsou právě paraziti, kteří se rozhodli živit se vyvoláváním paniky a prodejem odpustků.
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

12.6.2023 00:03
Za klima? Vždyť už sama přiznala, že jde o něco jiného...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 07:17
Ano, kdyby byla "normální"=dnešní, tak zírá tupě do mobilu a svět je jí šumák. Že na ni koukají, jak na zjevení, to lze pochopit. A že rodiče ji v určitých momentech byli rádci, není nic špatného. Prostě ta holka je úlet. Ale aspoň to některé donutí se o problematiku zajímat.
Odpovědět
va

vaber

12.6.2023 07:56
možná ,že je to normální holka a vše kolem ní vytváří mediální hyeny,
ale plebejci potřebují někoho nenávidět a někoho milovat,
když s lidmi cloumají emoce ,rozum jde stranou a to v dnešním světě vládci světa potřebují
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 08:14 Reaguje na vaber
Samozřejmě, že to oteplistická lobby přivítala, ale jak čas plyne, stává se z toho podobná snobárna, jak drobnohled u královské rodiny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2023 08:20 Reaguje na vaber
Normální není. Není blbá, ale je autistka a jako taková by potřebovala hlavně pořádnou péči psychiatra.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 08:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pár takových lidí jsem viděl (těžší případy), nepohne s nimi nikdo (rodiče, sourozenec), co si umane, to musí mít. Ona tu péči určitě má, ale tu "hvězdu" z ní udělalal media, na to nezapomínejte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2023 08:45 Reaguje na Karel Zvářal
Podle mě je to cílené budování kariéry jejími rodiči.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 10:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jo, něco na způsob pohádky o tom káčátku...
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.6.2023 09:00
Na slečnu Gretu mám svůj názor, myslím si že Ti co ji strašili celá léta by zasloužili "ruský arest". Takto zneužívat dítě je zločin, ona tomu dnes samozřejmě věří a bojuje jako lev za své ideály.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2023 09:52 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Taknějak máte pravdu. Naivní nemocné děcko bylo zneužito k "vyšším cílům". Bohužel ten arest by v prvé řadě zasloužili její rodiče, kteří tohle dopustili.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.6.2023 10:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
církev se vším všudy. proroci, mučedníci, flagelanti a do toho nevinné děti na křížové výpravě (přeji ji jiný konec, než měla dětská křížová výprava)
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.6.2023 16:16 Reaguje na Lukas B.
No, on by takový odstrašující příklad nebyl od věci.
Leckdo z těch, co dělají bordel (vždyť je to beztrestné) by si svůj aktivismus rozmyslel, kdyby šlo o krk.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

12.6.2023 10:03
já si myslím že ona je jen něčí nástroj.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist