https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gronsko-a-antarktida-ztraci-rocne-trikrat-vice-ledu-nez-pred-30-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grónsko a Antarktida ztrácí ročně třikrát více ledu než před 30 lety

22.4.2023 02:05 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Grónsko a Antarktida ztrácí ročně třikrát více ledového příkrovu než před 30 lety. Ukázala to rozsáhlá mezinárodní studie zveřejněná v aktuálním vydání časopisu Earth System Science Data (ESSD). Vědci s pomocí satelitních snímků zjistili, že tání v Grónsku prudce zrychlilo v posledních několika letech.
 

Průměrné roční odtávání v Grónsku v letech 2017 až 2020 bylo o 20 procent mohutnější než na začátku dekády a více než sedmkrát větší než činily průměrné roční úbytky ledu v Grónsku na počátku 90. let. Nová čísla jsou "opravdu pěkně katastrofální", řekla podle agentury AP spoluautorka studie Ruth Mottramová z Dánského meteorologického ústavu. "Ztrácíme v Grónsku více a více ledu," upozornila expertka.

Hlavní autorka studie, glacioložka Ines Otosakaová z Leedské univerzity, pokládá za příčinu zrychlujícího mizení ledové vrstvy jednoznačně klimatickou změnu způsobenou lidskou činností.

Od roku 1992 do roku 1996 oba ledové příkrovy, v nichž je soustředěno 99 procent světového sladkovodního ledu, ztrácely dohromady okolo 116 miliard tun ročně, z toho dvě třetiny připadaly na Antarktidu. V letech 2017 až 2020 už úbytek činil dohromady 410 miliard tun ročně, z toho více než dvě třetiny v Grónsku.

"To je zničující trajektorie," řekla podle AP americká glacioložka Twila Moonová, která se na zmíněné studii nepodílela. "Taková míra úbytku ledu je za moderní civilizaci bezprecedentní," konstatovala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.4.2023 05:44
na střídání teplých a chladných obdobích je tahle planeta zvyklá, to co není zvyklé je Homo sapiens, vše se mění a člověka štve, že to nemá pod kontrolou a tak se omezuje způsobem regulací a brzdí ze sta na nulu za pár let, což je jasné, že je nesmysl, ale Homo politikus je to u zádě. Čím větší je Evropské snažení za každou cenu, tím více je směšné v kontextu toho, jak v Číně a Indii roste fosil. Pak je dobré se zeptat, kdo je tu větší blbec, jestli ti, co jedou fosil bez skrupulí, nebo vynálezci regulací na cokoliv pod vlajkou Bruselu, což je ekonomicky jasné, že Evropa si myslí, že globálně něco hraje, což je na omylu, globální a tržní síla je úplně jinde i proto, že Evropská demografie je cestou k seniorům, je zřejmé, že Evropu čeká chudoba a tím větší, že naše osobní školství se prohlásilo za školství znalostí nikoliv dovedností, tedy následkem čehož se lidi v ČR chtějí mít hlavně dobře, ale už jim nějak nedochází, že na to aby se měli dobře potřebují i ty, kteří dokážou taky něco vyprodukovat více než jen "herní konzoli" digitalizace.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.4.2023 06:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 07:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na střídání teplotních výkyvů je planeta zvyklá, jenže normálně, podle Milankovičových cyklů, se teplota mění rychlostí asi +-1°C za 10 tisíc let. Dnes to běží 100x rychleji. Jakákoliv rázová změna, (například náraz asteroidu Chicxulub před asi 60 milióny let), znamená kompletní vymření podstatné části současného ekosystému a postupné vytváření nového. A to ty rázy měly limitovaný rozsah, dnešní změna nikoliv. Pokud by teoreticky lidé spálili veškerý fosilní uhlík, nastane klima, obrazně připomínající Venuši. A to je taky odpověď na to, proč to Evropa dělá.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.4.2023 07:50 Reaguje na Pavel Hanzl
100x opakovaná lož sa možno niekedy stane pravdou. Musel by ste ale klamať predsa len dôveryhodnejšie, aby Vám toto niekto uveril. Svoje rozprávky o meteroide, Venuši a pomalých zmenách v minulosti tu opakujete stále dokolečka bez dôkazov už asi naozaj 100x.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 08:07 Reaguje na Vladimir Mertan
Pokud chcete důkazy, můžu vám poslat odakazy na řadu populárně vědeckých prací. Určitě byste vše našel i v šesté zprávě IPCC.
Tady máte nějaký úplný základ:
https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.4.2023 10:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Jakub Zamouřil
Autor je člen Rady spolku Klimatická žaloba ČR, klimatický redaktor webu Czechsight, organizátor Petice za klima a také spolku Česko za klima. Hm, fakt nemáte niekoho menej zaujatého s patričným vzdelaním ohľadne paleontológie? https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2001/cislo-3/prirozene-zmeny-podnebi.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 13:02 Reaguje na Vladimir Mertan
Je to prostě profesionální klimatolog. Pokud se vám nelíbí, určitě uznáte prof. Žarkovovou, která to svádí na konjunkci Jupitera, nebo Kalendu a jeho integrál TSI.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.4.2023 13:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Jakub Zamouřil
Space Systems Engineer ve společnosti esc Aerospace Hlavní město Praha, Česko
Takže ďaľšie Vaše klamstvá p. Zamouřil nie je žiadny profesionálny klimatológ. Prosím Vás ja som spomenul prof. Žarkovskou alebo p. Kalendu? Čo to má spoločné s našou debatou? Máte jasný odkaz Vojena Ložeka, ktorý je naozaj uznávaná svetová osobnosť paleológie oproti p. Zamouřilovi - softwérovému inžinierovi a zároveň klimatickému aktivistovi. Netuším, prečo s Vami strácam čas, pretože je jasné že Vaše meteoridy, Venuše a rozdrtené palce od klímy sa budú neustále na Ekoliste opakovať.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 19:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Vojen Ložek nebyl vůbec klimatolog a hlavně zemřel v roce 2020 a jeho práce byly skutečně vysoce profi, ale v minulé době a v jiném oboru. Klimatolohie se vyvíjí extrémně ryche.
Pokud se vám nelíbí Zamouřil nebo Tolasz (nás zástupce v EU), tak si najdete kohololiv jiného a já skutečně nevím co máte za problémy.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

22.4.2023 20:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Ja nemám žiadne problémy, problémy máte vy. Napríklad máte problém z čítaním, pretože píšem, že Ložek je paleológ. Práve paleológ je schopný posúdiť rýchlosť minulých zmien, je na to odborník. Opakujem, že Zamouřil je len klimatický aktivista. P. Tolasz je rozumný človek a trúfam si povedať, že podobne ako jeho predchodca Jan Pretel, alebo napr. Václav Cílek by nikdy nespochybňoval rýchlosť klimatických zmien v minulosti. To že sa klimatológia vyvíja extrémne rýchlo ešte neznamená, že sa mení minulosť. Nezmyselnosť hokejkového grafu potvrdzuje napríklad aj Petr POkorný - ďaľší paleológ špecialista ktorý sa zaoberá peľovými analýzami z nánosov jazier. Práve ukážkový hokejkový graf prezentuje ten Váš Zamouřil - to majú byť tie nové poznatky klimatolǵov? Ten graf vznikol niekedy okolo roku 2000 :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:39 Reaguje na Vladimir Mertan
Přečtěte si nějaký výklad šesté zprávy IPCC, tam máte úplně všechno z nejnovějších výzkumů.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

23.4.2023 08:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase nehovoríte pravdu. Celá správa IPCC sú iba budúce scénáre čo by bolo ak by bolo. Nehovorí sa v nej nič o konkrétnych zisteniach a výskumoch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 11:44 Reaguje na Vladimir Mertan
To asi pletete aso s green dealem.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

23.4.2023 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0est%C3%A1_hodnot%C3%ADc%C3%AD_zpr%C3%A1va_IPCC Nič si nepletiem. Tá správa má 3500 strán a všetko sú to buď strašenia súčasnými extrémnymi javmi bez reálneho porovnania s minulosťou, alebo scénáre a predpoklady čo sa stane v roku 2100 - je jasné že za 80 rokov už nikto nebude vedcov z IPCC kritizovať za ich nesprávne predpoklady. FAkticky je informácia z celej správy úplne nulová a hlavne neposkytuje absolútne žiadne dôkazy o tom že je oteplenie spôsobené nadmernou ľuskou produkciou CO2. Pri porovnaní oproti minulosti je opäť použitý hokejkový graf, takže nikto nevymyslel nič nové a prevratné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.6.2023 15:27 Reaguje na Vladimir Mertan
To není možný, viděl jste někdy nějaký graf globální teploty? A viděl jste někdy hokejku? Fakt nemelete z cesty?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.4.2023 19:49 Reaguje na Vladimir Mertan
Héééj, tak když to tvrdíš zrovna ty, tak to bude pravda. :D :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.4.2023 10:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Začíná léto, konečně možná bude trochu tepleji, zasvítí sluníčko, p. Mertane, a to zde s lháři nebude k vydržení.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.4.2023 13:16 Reaguje na Vladimir Mertan
Ano, evidentně jste Hanzla usvědčil ze lži! Posledních 22 000 let bylo nejrychlejší globální oteplování 0,93 °C za 1000 let, teď je to 0,8 °C za 40 let. Tedy 20x rychleji, nikoliv 100x, bez zjevné přírodní příčiny!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.4.2023 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, že během 6 měsíců se teplota změní katastrofickou rychlostí z 20 st.C letních na 0 zimních? A pokud to s vámi neseklo, tak dnes ráno bylo 5 st.C a odpoledne bude 20 st.C. Je jasné, že na takovou rychlost není příroda zvyklá a všichni do večera zahyneme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 13:03 Reaguje na Richard Vacek
Dělat ze sebe blba umíte, jenže to je celý.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.4.2023 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy prostě víte, že změna klimatu je katastrofická. Proč minulé teplé periody byly přínosem a ta současná by měla být katastrofou? Rychlostí? Ale ty minulé byly i rychlejší - jak v oteplování, tak ochlazování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 19:21 Reaguje na Richard Vacek
Bo byly přirozené a takovou rychlost směrem nahoru skutečně neznám. Dejte link.
Katastrofální je právě proto, že je umělé tvoří ji civilizace, která nev, co dělá. Mrkněte se na skutečně špičku v tomhle oboru.
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

22.4.2023 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
prosim zkuste se poohlednout po teplotach na konci doby ledove. to byla katastrova kdyz taly ledovce. blaboly o venusi si taky nechte od cesty. teplota je podminena tlakem proto je na marsu s co2 atmosferou zima jak v mrazaku a na venusi tavi olovo. hlavne je vse ovlivneno nasi nejblizsi hvezdou. lidske co2 psouky jsou proti tomu opravdu smesne. meli by sme se soustredit na nedrancovani prirody a na zastaveni znecistovani chemii a bordelem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 13:05 Reaguje na mara polasek
Proč si o tom něco nepřečtete? Nahoře je odkaz na Zamouřila, to je úplný základ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 19:22 Reaguje na mara polasek
Tohle je taky klasika. Sorry jako, dost realita (neříkám pravda).
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.4.2023 19:56 Reaguje na mara polasek
To víš že jo. Navoz si do kůlny PB lahve a pak kůlnu zapal a budeme si povídat o teplotě a tlaku. :D :D
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

22.4.2023 07:40
Před 30 lety CR paliva asi 3 krát více uhlí, než dnes. Z toho jaksi vyplývá, že když se k tomu vrátíme, tání ledovců se zpomalí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.4.2023 10:12 Reaguje na Daniel Višňovský
:-)Jednou se vám povedl dobrý příspěvek. Brala bych místo uhlí to jádro.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.4.2023 14:42 Reaguje na Jarka O.
Mám ještě jedno zjikštění.....úbytek ledovců, vzrůst globální teploty velmi úzce korelují s instalovaným výkonem VTE a FVE.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.4.2023 08:29
Nakonec to skončí úplnou katastrofou, kdy bude celé Norsko zalesněné jako to bylo při předešlé době meziledové. A s tím by se mělo začít už skutečně něco dělat. Likvidace EU pomocí drakonických zásahů do ekonomiky evidentně nestačí, tak bychom mohli zkusit modlení, popřípadě lidské oběti.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.4.2023 18:07 Reaguje na Richard Vacek
Stačí dobytek, volů bude nadbytek.
Odpovědět
An

Antioxid

22.4.2023 18:57
S oteplováním to nemá nic společného. Pod ledovci se totiž nachází zlom s aktivními vulkány, které zespodu ledovce ohřívají.
Odpovědět
An

Antioxid

22.4.2023 19:11 Reaguje na Antioxid
https://www.youtube.com/watch?v=8BxetfWBBhs
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.4.2023 19:37 Reaguje na Antioxid
Když si myslím, že mě na Ekolistu už nic nepřekvapí, tak vždy se něco najde. :D Opravdu někdo může věřit takové debilitě od sekty ,,tvořivá společnost,,? :D
Odpovědět
An

Antioxid

24.4.2023 13:14 Reaguje na Petr Eliáš
Tvořivá společnost video prezentuje. Pokud obsahu nevěříte, přečtěte si ty odborné indexové články, na které v průběhu videa odkazují.
Odpovědět
An

Antioxid

24.4.2023 13:14 Reaguje na Petr Eliáš
Tvořivá společnost video prezentuje. Pokud obsahu nevěříte, přečtěte si ty odborné indexové články, na které v průběhu videa odkazují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.4.2023 19:23 Reaguje na Antioxid
Zrovna letos, to je klika, co?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.4.2023 21:33
Minimální časový úsek v klimatologii je právě oněch uváděných 30 let , je to náhoda nebo úmysl?
Zbožštění sodovkáče klimaalarmisty bude jednou považováno za obrovský úlet, který vedl k ekonomickému a následně sociálnímu zhroucení pohrobka Říše římské , dnes nazývanému Evropská unie.
Dovolím se upozornit, že Pax Romania (27 př. n. l. - 180 n. l.) , téměř dvousetleté doby bez válek, se nevzpomíná, protože od r. 1914 jsme stihli dvě světové války a desítky regionálních.
Život stromů běžných pro severní mírné pásmo trvá několik set let, my však chceme všechno teď a pokud možno najednou.
Prostě poměřujeme svět délkou lidského života, tak to ale skutečně nefunguje.

Celý humbuk kolem CO2 je jeden obrovský švindl , módní globální vlna , stejně hysterická jako nacistické svádění bídy Německa na Židy nebo komunistické běsnění v 50. letech minulého století ve střední a východní Evropě. Vše jako vždy podloženo "vědeckými " důkazy.
/ ke kterým se dnes nikdo nehlásí/



Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Váš svět naopak je skutečně kouzelné místo:

Celý humbuk kolem kulatosti Země a její obíhání kolem Slunce je jeden obrovský švindl , módní globální vlna , stejně hysterická jako nacistické svádění bídy Německa na Židy nebo komunistické běsnění v 50. letech minulého století ve střední a východní Evropě. Vše jako vždy podloženo "vědeckými " důkazy.
/ ke kterým se dnes nikdo nehlásí/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.4.2023 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Co není doloženo důkazem je pouhá domněnka.

Nikdo dodnes nedokázal , že scénáře IPCC jsou jedině možné. Jde o pouhou extrapolaci pravděpodobnostních dějů s velmi mizerným odhadem.

Na rozdíl od tvaru Země nebo jejího oběhu kolem Slunce dané Newtonovými zákony, které jsou zcela prokázány zejména matematickými důkazy.
I tak však jsou pouhými limitními případy Einsteinovy teorie relativity. To abych byl zcela přesný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 11:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omyl. VŠECHNY skutečnosti v šesté zprávě jsou dokázané, není možno tam dát jakoukoliv doměnku. Je to prostě souhrn vědomostí, ne nějaký plácalismus ze světa naopak.
Nevím, proč by měl být oběh Země kolem Slunce nějakým limitním stavem Einsteina, je to především astronomickdy dokázané, Newton byl novější.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.4.2023 19:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Že tě tohle šaškování i po těch letech stále baví... :D
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.4.2023 00:30
Vědci zjistili, porovnáním satelitních snímků se snímky 30 let starými...
Nejsem sice vědec, ale taky jsem porovnával. Svůj první počítač z roku 1990, s tím co mám teď na stole. Ano, je již mezi nimi patrný rozdíl. Ten současný je taky poněkud rychlejší. Možná, i více než třikrát.
Proto věřím, že i kvalita rozlišení těch satelitních snímků je v současnosti lepší, než před třiceti lety. Možná jsou již digitální a snad dokonce i barevné?
No nic, nechme ty vědce bádat nad těmi fotečkami. Za pár let, možná budou lidé v tom časopise číst, že vědci podle satelitních snímků zjistili, že více sněžilo. A my budeme moci o tom zase hezky diskutovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:44 Reaguje na Tonda Selektoda
Na porovnávání zaledněných ploch nemusíte mít žádné superrozlišení detailů. Okraj toho ledu je vidět prakticky stejně přesně, jako dnes, ovšem s hrubšími deatily, což ničemu nevadí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.4.2023 19:58
No jo, to je vždy taková slast přečíst si blbiny od místních hlupáků. :D Vždy mi to prodlouží život o pár let. :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist