https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hamburk-by-pri-nedostatku-plynu-mohl-omezit-prisun-teple-vody-domacnostem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hamburk by při nedostatku plynu mohl omezit přísun teplé vody domácnostem

4.7.2022 01:41 | HAMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hamburk by v případě nedostatku plynu mohl omezit přísun teplé vody a vytápění domácností. Nedělníku Welt am Sonntag to sdělil městský senátor pro životní prostředí Jens Kerstan, který je členem strany Zelených. Řekl to v době, kdy se Německo připravuje na dopady omezování dodávek ruského plynu.
 

"Při akutním nedostatku plynu by mohla být teplá voda v případě nouze k dispozici pouze v určitou denní dobu," řekl Kerstan. Dodal, že hanzovní město, které je zároveň spolkovou zemí, také zvažuje, že by snížilo obecnou maximální pokojovou teplotu v síti dálkového vytápění.

Spolkový nouzový plán počítá ve své třetí fázi s tím, že přednost při zásobování teplou vodou a teplem dostanou před průmyslem domácnost a instituce kritické infrastruktury, jako jsou například nemocnice. Podle Kerstana ale nemusí být z technických důvodů takové rozlišování vždy možné.

Německo spěšně hledá alternativní trasy plynu a dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG). Hamburský senátor dnes varoval, že plánovaný dočasný terminál na LNG v Hamburku bude v provozu nejdříve v polovině příštího roku. "V průběhu července budeme vědět, zda a na kterém místě je proveditelný dočasný terminál LNG v Hamburku," řekl. První dva německé dočasné terminály LNG ve Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu by měly být uvedeny do provozu na konci letošního roku, dodal list s odvoláním na německé ministerstvo hospodářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.7.2022 06:15
Jedná se věci, které jsou přirozené tak, jako to, že ráno slunce vyjde a večer zapadne. Při nedostatku plynu nebude teplá voda a nebude ani teplo z tepláren na plyn. Nebudou rohlíky z pekáren na plyn a nebude ani elektřina z paroplynových elektráren. A kdo si bude chtít zatopit, nebo upéct rohlík na elektrice, tak zjistí, že takový nápad měla i spousta jeho sousedů a elektřina najednou taky není.
Nejen v Hamburku, ale všude, kde se používá plyn.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.7.2022 08:58 Reaguje na Richard Vacek
Ono to nedochází ale stále politikům, kteří na pilu tlačí stále víc.
Až se zuby vylomí, tak to nebude řezání, ale bezmocné přihlížení
nouzi a zmaru. Pak se snad lidé vzpamatují, že dali hlas těm, kteří
jim lžou do poslední chvíle. Díky za takového starostu realistu,
který situaci nelakuje na růžovo. To sice nestačí, ale alespoň se
na ten šok lidé připraví. U nás žije spousta hlupáků v naději na
zázrak a zbytek peněz utrácejí na zábavu místo přípravy na realitu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.7.2022 09:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji senátor a nikoliv starosta.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 21:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Já čet , že nemají politici v Bruselu teplou vodu. A když ji nemá hlava Evropy, tak proč by ji měl mít plebs.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.7.2022 19:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste neskutečně kouzelně doblbí těmi kremelskými demagogy.
EU brala z Ruska normálně asi 40% své spotřeby plynu. Putin s tím začal loni šachovat a už v lednu šlo do EU asi 60% jak normálně, dnes to dělá sotva 15%. Přitom se plní zásobníky víc, než normálně.
Tak co pořád bečíte, jak se neupečou rochlíky??
Těch posedních 15% bude asi dost šichta, ale do Evropy bude dodávat každý velmi rád, protože má peníze.
Odpovědět

Milan Šálek

4.7.2022 09:23
Hlavně, že si svojí "ekologickou" politikou zrušili nejdříve jaderné elektrárny, a pak i nejmodernější uhelnou elektrárnu, která měla Hamburg zásobovat i teplem (kogenerací). Viz https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimirn-wagner-elektrarna-moorburg-symbol-energiewende. Tak ať si užijí zimu, když po ní tak touží.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist