https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-v-rapotine-zachranili-tri-tritydenni-capy-jednoho-z-rodicu-srazilo-auto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči v Rapotíně zachránili tři třítýdenní čápy, jednoho z rodičů srazilo auto

8.6.2022 01:18 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Tři třítýdenní čápy včera odpoledne evakuovali hasiči z hnízda v Rapotíně na Šumpersku. Stalo se tak poté, co jednoho z rodičů srazilo auto a čáp střet nepřežil. Podle odborníků by přeživší dospělý pták péči o mláďata sám nezvládl, hasiči je proto předali do tamní záchranné stanice, kde jim bude bude poskytnuta náležitá péče. ČTK o tom informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová. Čapí pár se na uměle vybudované hnízdo v Rapotíně vracel řadu let. Pracovníci stanice ČTK řekli, že v péči budou mít čápata zřejmě až do konce prázdnin.
 

"Podle ornitologa ze záchranné stanice v Rudě nad Moravou by přeživší pták péči o mláďata sám nezvládl, s velkou pravděpodobností by uhynula. Využili jsme proto výškovou techniku a ze známého rapotínského hnízda jsme je s odborníkem přemístili do bezpečí, poté byla převezena na záchrannou stanici," uvedla mluvčí hasičů.

Podle Jitky Maixnerové ze záchranné stanice v Rudě nad Moravou byla čápata příliš malá na to, aby se o ně postaral pouze zbývající čáp z páru. "Záleží při těchto okolnostech na tom, jak jsou mláďata stará a zda jsou bez peří, a také na počasí. Pokud jsou bez peří, musí jeden z rodičů sedět na hnízdě a zahřívat ho, zvlášť když prší. V tomto případě byla mláďata moc malá, ani se o tom nediskutovalo, sundala se z hnízda," řekla pracovnice stanice.

Péče o čápata bude podle ní poměrně náročná a vyžádá si několik týdnů pomoci. "Tak stará mláďata se musí krmit často, musejí mít pestřejší stravu a navíc musí být podávána nakrájená na kousíčky, naštěstí však v noci spí a v tuto dobu se nekrmí. Počítáme, že je budeme takto krmit minimálně měsíc, než začnou žrát sama. Budou tady však do července, do srpna, než dostanou kroužek a vypustíme je," doplnila Maixnerová. Čáp, který kolizi s autem nepřežil, je podle ní na pitvě a zatím není jasné, zda šlo o matku, či otce.

Podobná situace se odehrála letos v květnu ve Šťáhlavech na Plzeňsku, i tam hasiči zachránili tři čapí mláďata. Jeden až tři dny stará čápata přišla o jednoho z rodičů - čapího samce zabil elektrický výboj z trafostanice u řeky Úslavy, 150 metrů od paty komína, na kterém čápi hnízdili. Pokud u čápů zůstane jen jeden z rodičů, není v jeho silách takto malá mláďata úspěšně odchovat, řekl tehdy ČTK vedoucí záchranné stanice Karel Makoň.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist