https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havarii-na-becve-nemohla-zpusobit-energoaqua-tvrdi-i-dalsi-pracovnik-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havárii na Bečvě nemohla způsobit Energoaqua, tvrdí i další pracovník firmy

5.4.2023 10:48 | VSETÍN (ČTK)
Manažer vodního hospodářství společnosti Energoaqua Jan Stachovec dnes u vsetínského okresního soudu odmítl, že by firma mohla způsobit havárii na řece Bečvě z neděle 20. září 2020. Vyplývá to podle něj z výsledků kontrol, které pracovníci podniku po otravě řeky ve firmě udělali. Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Kromě firmy je obžalovaný též její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítají.
 

Energoaqua spravuje tovární areál v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle státního zástupce Jiřího Sachra kyanidy a šestimocný chrom do řeky dostaly, což mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov.

O havárii se Stachovec podle vlastních slov dozvěděl den po úniku jedovatých látek od kolegy. Ve stejný den se setkal s inspektory České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří odebrali vzorky vody pod vyústí firmy Energoaqua do Bečvy. "Viděl jsem běžně vytékající vodu a kameny porostlé řasami. Nic nenasvědčoval tomu, že by tudy vytekla nějaká chemická látka," řekl Stachovec.

Uvedl, že jednu lahvičku s odebraným vzorkem vody si spolu s kolegou z firmy od inspektorů vzal a předali ji do akreditované laboratoře. "Nechali jsme zkontrolovat toxické látky a těžké kovy," řekl Stachovec. Na výsledky však podle něj Energoaqua kvůli policejnímu prověřování kauzy čekala asi tři týdny. "Byly tam naměřeny nadlimitní hodnoty kyanidů," uvedl svědek.

Jakékoliv podezření, že by za otravu řeky mohla čistírna odpadních vod firmy Energoaqua, přesto neměl. "Od prvního kontaktu inspektorů jsme se pravidelně scházeli jak s vedoucím, tak s technologem a diskutovali jsme různé možnosti. Následně jsme prověřovali provozní data a laboratorní rozbory. A nic nenasvědčovalo tomu, že by čistírna měla nějaký nestandardní provoz o víkendu," uvedl Stachovec.

Poté, co inspektoři několik dní po havárii zahájili předběžnou kontrolu ve firmě Energoaqua, se podle něj pracovníci podniku zaměřili na kontroly kyanidových vod. "Prověřili jsme záznamy přijatých kontejnerů kyanidových odpadních vod a celý proces jejich čištění. Zjistili jsme, že v kyanidových jímkách se nacházely dvě plné jímky, jedna byla z půlky, takže tam nic nechybělo. Na provoze, kde byly naposledy přečerpány přečištěné odpadní vody kyanidové, výška hladiny v této nádrži se nepohnula. Takže jsme vyhodnotili situaci, že havárii, co se týče kyanidových odpadních vod, nemohla být způsobena na provoze," řekl Stachovec.

Jakýkoliv podíl firmy Energoaqua na ekologické havárii na řece Bečvě v minulých týdnech odmítli i další její pracovníci. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Hlavní líčení ve sledované kauze začalo koncem letošního ledna. Nařízeno je na 39 jednacích dní, a to až do prosince. Spis k případu má několik tisíc stran.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

5.4.2023 13:23
Příběh Bečva na ekolistě - díl 46.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.4.2023 15:14 Reaguje na Michal Uhrovič
Mám dojem, že policisté, exministr životního prostředí za ANO a tehdejší vrcholní činovníci ČIŽP doufali, že kauza Bečva bude brzy zametena pod koberec a přebita jinými událostmi. Jsem ráda, že k tomu nedošlo a že se tomu stále věnuje pozornost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 07:48 Reaguje na Majka Kletečková
Přesně tak, tohle je velmi důležitá kauza. Ne tak kvůli otravě samotné (to byla havárie, tj. neúmyslný čin), ale kvůli jednání všech zúčastných orgánů.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.4.2023 14:08
Je zajímavé, že ekologistické organizace jako DUHA, ČSOP nebo ČSO ví vše a o všem, od klima přes jadernou energetiku až po to, jak škodí spárkatá zvěř ptákům v korunách stromů a ve vzduchu, ale o Bečvě nic? Inu asi proto, že pachatelem je jejich hlavní sponzor. Ne nadarmo Ing. Brabec dosadil do čela ČSOP vedoucího činovníka ČSOP Erika Geusse.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 14:18 Reaguje na Michal Ukropec
Viník byl určen téměř okamžitě - horlivci, aktívisty a " přes to nejede vlak ", přece !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.4.2023 15:33 Reaguje na smějící se bestie
Nemáte pravdu, viník nebyl okamžitě určen. Naopak, bylo téměř okamžitě oficiálně hlásáno, že to nemohla být DEZA.

Mám dojem, že strach z mocného majitele DEZY musel být u vyšetřovatelů hodně silný, vždyť nejpodezřelejší výusť a DEZA byly hned nad místem otravy a bylo před volbami. Nehoda těsně předcházející katastrofu na Bečvě se ututlala a pro jistotu nebyly včas z klíčových míst odebrány žádné vzorky. Kdyby se prokázalo propojení mezi podnikem mocného politika a onou nejpodezřelejší výustí by byl průšvih.
Hledal se někdo k odvedení pozornosti od tehdy nejpravděpodobnějšího viníka a vhod přišlo zjištění, že vzdálená firma měla ve vzorku mírně nadlimitní množství kyanidů, i když rybáři z obou břehů mezi DEZOU a EA v pohodě chytali živé ryby.

Viníka té ekologické katastrofy neznám a vyšetřovatelé se postarali o to, aby se ho nepodařilo zjistit.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 17:08 Reaguje na Majka Kletečková
Aktivisti + média, informovali ihned o jasném viníkovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 07:39 Reaguje na smějící se bestie
Jediný, kdo v hodně širokém okolí pracuje s kyanidy, je Deza. Na koho teda padne podezření? A pokud orgánové neodeberou vzorky (i když v médiích byly reportáže, že odebírali) a Ministr ŽP hned řekne, že to Deza nebyla, tak co si občan má myslet?
Zvláště, když Deza patří jedinci, který zcela běžně lže, korumpuje a podvádí.
Když to plave jako kachna, kdáká jako kachna.....
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.4.2023 05:25 Reaguje na Majka Kletečková
Přesně !
Odpovědět
sv

sv

6.4.2023 17:19 Reaguje na smějící se bestie
Máš pravdu, viník byl znám okamžitě .. kdokoli kdo není bureš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 07:46
Na celé kauze je zajímavá logika celého. Fabrika nevlastněna premiérem způsobí otravu a je před volbami.
Normální politik by řekl:"sorry jako, já nejsem vedoucí odpadového hospodářství v Deze, ať to policie vyšetří a viníka potrestá." A o žádné hlasy by nepřišel, spíš naopak.
Jenže soudruh je bytostný estébák, takže má zažité, že vše se musí zkorupovat, zkřivit a podvést. A právě tohle mu sebralo možná to rozodující procento hlasů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist