https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havlicek-obnovitelne-zdroje-v-cr-budou-mit-z-bruselu-k-dispozici-100-miliard-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havlíček: Obnovitelné zdroje v ČR budou mít z Bruselu k dispozici 100 miliard korun

27.5.2021 15:00 | PRAHA (ČTK)
Mantinely dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR má mimo jiné stanovit novela zákona o podporovaných zdrojích, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně.
Mantinely dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR má mimo jiné stanovit novela zákona o podporovaných zdrojích, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nové tuzemské obnovitelné zdroje budou mít v nejbližších sedmi letech z evropských fondů typu Modernizačního fondu a Plánu obnovy k dispozici kolem 100 miliard korun. Na úterní on-line konferenci Solární energie a akumulace v ČR to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V Česku podle něj neexistuje podporovanější zdroj než právě obnovitelné zdroje. Připomněl, že mezi roky 2010 až 2030 jim bude vyplacen až bilion korun, z toho 570 až 580 miliard Kč solárním elektrárnám. Důvodem je především štědrá podpora v souvislosti s takzvaným solárním boomem před více než deseti lety.
 

Podle Havlíčka je nezpochybnitelné, že solární energetice a obnovitelným zdrojům obecně spolu s jadernou energetikou patří budoucnost českého energetického mixu. Jako jasný příklad označil strategii, kterou minulý týden představila polostátní energetická společnost ČEZ. Firma oznámila, že plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů, převážně fotovoltaické elektrárny v ČR. Jde zhruba o trojnásobek výkonu Jaderné elektrárny Dukovany. Uhlí naopak čeká útlum.

"Pokud chce být Česká republika i nadále energeticky soběstačná, bude muset rozvíjet mix obnovitelných zdrojů, plynu a jádra. Za mě si myslím, že to není ani tak souboj technologií, ale spíš je to souboj s časem," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, který na konferenci zastupoval Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář doplnil, že solární průmysl je připraven zastávat klíčovou roli ve změně energetiky. "Nepůjde to ale za současného nevyzpytatelného investorského prostředí, bez stability a jasného politického závazku. Místo toho, abychom plánovali budoucnost, v Česku řešíme 11 let staré záležitosti kolem přiměřenosti podpory starých zdrojů," dodal.

Mantinely dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR má mimo jiné stanovit novela zákona o podporovaných zdrojích, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně. Návrh novely schválila vláda na konci loňského dubna. Vášně tehdy vzbudil její rozdílný přístup k povolené ziskovosti jednotlivých obnovitelných zdrojů energie. U solárních zdrojů vláda na jednání upravila přípustnou výši vnitřního výnosového procenta (IRR) z původně navrhovaných 8,4 procenta na 6,3 procenta.

Podle dřívějšího vyjádření Havlíčka by to mohlo ročně ušetřit sedm až deset miliard korun. Oborové asociace záměr dlouhodobě kritizovaly. Havlíček dnes však naznačil, že ministerstvo průmyslu už na nízké povolené ziskovosti solárních elektráren v navrhované novele zákona nelpí a plánuje stanovit rozpětí pro povolený výnos mezi 8,4 až 10,6 procenta.

"S tím, že vláda bude mít možnost vždy rozhodnout. Z mého pohledu by se to u solárních elektráren mělo blížit těm 8,4, naopak ty ostatní zdroje by mohly být o něco vyšší," uved ministr. Řešením podle něj bude také plánovaná desetiprocentní solární daň. "Stále existují různé varianty, jak systém nastavit. Myslím si ale, že mohu říct, že na solární dani je i mezi parlamentními stranami všeobecná shoda," řekl v polovině dubna Hospodářským novinám (HN) Havlíček.

List tehdy připomněl, že solární daň znamená odvod z tržeb za prodej elektřiny, jež má pevně stanovenou dotovanou výkupní cenu. Tuzemské solární elektrárny spuštěné v letech 2009 a 2010 platily speciální odvod ve výši 26 procent už v letech 2011 až 2013. "Těm z roku 2009 byl poté zrušen. A nyní by se daň zvedla z nuly na deset procent. Elektrárny spuštěné v roce 2010 platí i nyní desetiprocentní odvod, ten by se jim s novelou zvýšil na 20 procent," napsaly tehdy HN. Změna by podle nich mohla vlastníkům těchto zdrojů sebrat minimálně pět miliard korun ročně.

Havlíček dále uvedl, že ministerstvo průmyslu při projednávání novely také zaujme neutrální stanovisko k možnému zapojení solárů do plánovaných energetických aukcí a k otázce akumulace.

Celkové náklady na takzvané podporované zdroje energie (POZE) v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun. Předloni to bylo 45,4 miliardy Kč, solární elektrárny obdržely 29,1 miliardy korun. Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 385 miliard korun. Vyplácení podpory pro solární elektrárny dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 15:39
Více ty OZE naši vládní mašlonci zmastit nemohli, solární a biopalivový tunel je snad světový unikát, normální země mají za zlomek dotací velmi vydatně vybudované výkonové OZE a my máme kulový.
To se soudruhům fakt podařilo, jenom nechápu, PROČ náme EU chce vůbec ještě něco dotovat, když ví velmi jasně, jak to zase dopadne.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.5.2021 17:59
Měli bychom konečně vypsat tendr na zajištění dodávky elektřiny v ČR a ať se přihlásí Ti, kteří si věří, kteří mají nejlepší a nejlevnější projekty. Dělají to tak v jiných evropských zemích, tak proč my stále ještě řešíme státní podporu. A stát musí investovat do rozvoje sítí, státních sítí.
Ukázalo by se v nahé kráse, že fotovoltaika je více než konkurenceschopná i bez dotací. ČEZ teď předpokládá, že za výkon 1000MW v obnovitelných zdrojích zaplatí 15 mld Kč. Za nové Dukovany, také 1000MW, pak předpokládá dle konzervativního odhadu zaplatit 320 mld. Ano, životnost fotovoltaiky je 15-20 let, životnost nové jaderky řekněme 45 let. A zde je velmi dobře vidět, že jaderka je už opravdu investičně mimo. za cenu nových Dukovan můžeme mít 3000 MW na 45 let.
Bez dotací! a BEZ UHLÍ 2030!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.5.2021 18:05 Reaguje na Katka Pazderů
Až tak? A co noční MW?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 21:57 Reaguje na Karel Zvářal
Na to je pěkné české slovo akumulace.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.5.2021 22:39 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta je v tom výpočtu kde?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:57 Reaguje na Emil Novák
Netuším. Já ho nedělal, zeptejte se autora.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.5.2021 12:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože v tom výpočtu akumulace zahrnutá není, jejím zahrnutím bychom totiž dostali výsledek přesně opačný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 18:08 Reaguje na Katka Pazderů
Na vypisování tendrů jsme zrovna my skuteční kabrňáci.
První na dostavbu Temelína vypisovala už Nečasova vláda, soudruh jej zarazil a začal vypisovat nový na Dukovany. Po osmi letech makání (na to jsou super kadeti) se pořád ještě ani neví, koho do něho vůbec pozvat.
Mě se líbí německý model energetických aukcí, myslím, že na něj jede snad celá normální Evropa, žádný gigatendr není potřeba.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.5.2021 20:42 Reaguje na Katka Pazderů
Abyste nahradila z pohledu roční produkce nově plánovaný blok JE pomocí FVE, musíte mít instalováno cca 9 000 MWe.
Nové bloky JE se plánují se životností 60 a více let.
320 mld Kč rozhodně není konzervativní odhad.

To jak je perspektivní výstavba FVE bez dotací se ukazuje od roku roku 2012 doposud.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 21:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nevím, co se stalo v roce 12, ale solární tunel byl uzákoněm v roce 05, ovšem ceny fv panelů i baterií šly zatím na asi desetinu. Normální země mají z OZE už víc jak poloviny elektřiny a kdo chce v Evropě stavět vůbec mastodonta??
Pokud vím, tak Poláci, protože mají trojnásobek obyvatel a jsou zoufale závislí na uhlí a JE nemají žádnou.

Kdo další???? Británie v dalším Hinkley Pointu?? Asi těžko, i když se o tom nějak mudruje. A kdo další?
ANI ŤOK.
Počítají některé státy s pár SMR, až budou na trhu, ale to je asi tak všechno, pokud vím.
Proč máme být zrovna my vždycky nejblbší???
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.5.2021 21:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč? Jezděte celý rok na letních, když jsou levnější než zimní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:48 Reaguje na Karel Zvářal
Nepíšu nic o nějakých gumám, tak zkuste napsat, která evropská země naší velikosti chce stavět mastodonta.
Jen detail: většina zrušila už i uhlí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.5.2021 23:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy toho nevíte hodně, to ovšem nikoho nepřekvapuje...
Navíc reagujete na zcela něco jiného než jsem reagoval v příspěvku na příspěvek paní Pazderů.

Tak ještě jednou pro vás.
Cenové srovnání FVE a JE, tak jak uvedla paní Pazderů, je nesmyslné.
To jak je v podmínkách ČR výhodné stavět FVE bez dotací přesně ukazuje stav od roku 2012 do současnosti. Tedy zcela minimální roční přírůstky nového instalovaného výkonu. No a zatím minimálním přírůstkem jsou z velké části opět dotace v podobě NZU a třeba OPPIK (OPPIK tedy letos končí a nahrazuje ho OPTAK).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak znovu pro vás: u nás jsou dotace do OZE naprosto nesmyslné a silně zkorumpované, právě proto se nic nestaví i když zaplatíme bambilión. Proto šermuji evropským systéme aukcí, který vede za daleko menší peníze k obrovskému rozvoji OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkuste logiku: u nás se zaplatí na OZE možná 8 miliard dotací ročně a staví se kulový.
Kolik je teda možno rozkrást na investici do mastodonta za 300 miliard, jejíž konce se nikdo z lupičů ani nedožije??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2021 21:56 Reaguje na Katka Pazderů
FV panely mají životnost přes 30 let a celá elektrárna prakticky neomezenou. Jednotlivé vypálené komponenty se mění průběžně v rámci údržby, to se může dělat prakticky pořád. Jen se bude zvyšovat výkon s modernějšími a účinnějšími panely.
Jaderku (která je asi miliónkrát složitější) musíte v určitý okamžik zavřít celou, protože udržování při životě se stane příliš drahé.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.5.2021 22:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Životnost mají přes 30 let, akorát se jejich výkon v čase snižuje, a střídač, který tvoří dost podstatnou část ceny elektrárny, má životnost 10-15 let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:55 Reaguje na Emil Novák
Jistě, je to technické zařízení a to vyžaduje stálou údržbu. Vývoj v účinnosti i trvanlivosti panelů jede velmi svižně a když se podíváte na peníze, které se ročně investují do každé jaderky, tak vám nic menšího skutečně nevyjde.

Jenže z jaderky vypadne nezlikvidovatelný odpad a na závěr reaktor, který se musí zakopat do země a 300 let hlídat.
Zato fve může jet prakticky neomezeně, Slunce máme na miliardy let, a všechny vypálené komponenty je možno už dnes recyklovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.5.2021 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
V přepočtu na vyrobenou MWh vám obzvlášť u těch střešních instalací něco menšího skutečně vyjde, a to výrazně.
Z jaderky není nezlikvidovatelný odpad, jen se zatím recykluje málo, protože úplně stejně jako u solárů nebo větrníků je levnější vytěžit nové suroviny, než recyklovat ty použité. Reaktor se nemusí zakopat do země a 30 let hlídat, to je další z řady vašich lží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:58 Reaguje na Emil Novák
Já vím, vy máte ten reaktor ve sklepě a pěstujete na něm žampióny.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.5.2021 22:26 Reaguje na Katka Pazderů
Naprosto souhlasím. Vypsat tendr na zajištění dodávky elektřiny v ČR, s nepřetržitou dodávkou alespoň 7000 hodin ročně, samozřejmě musí jít o nízkoemisní zdroj. Kdo myslíte, že to vyhraje? :-D
Jinak porovnávat cenu podle výkonu u zdrojů s koeficientem využití 85 % a 12 % je slušná demagogie, stejně jako tvrdit, že nové jaderky mají životnost 45 let, když se ve skutečnosti počítá s životností zhruba dvojnásobnou. Za cenu Dukovan můžeme mít 3000 MW na 45 let, akorát to vyrobí nesrovnatelně méně elektřiny a ještě ne v době, kdy je potřeba, ale v době, kdy zrovna svítí slunce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 17:01 Reaguje na Emil Novák
Prakticky nikdo v Evropě mastodonta stavět nechce (jen snad Poláci) a je tak vidět, že všichni jsou blbí a jen vy jste letadlo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.6.2021 17:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Plácáte nesmysly jako vždy. Kromě ČR chce velké jaderné bloky v Evropě stavět nejen Polsko, ale i Nizozemí, Francie, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Finsko, Velká Británie, Ukrajina, staví je i Rusko nebo Bělorusko, které jsou kupodivu také v Evropě.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

28.5.2021 09:50 Reaguje na Katka Pazderů
Za deset let si budeme na hlavu sypat tuny popela, že jsme se na jádro vykašlali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:56 Reaguje na Karel Tejkal
Nevykašlali. Nejsme schopni nic takového už dneska postavit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.5.2021 09:51
Už jsem to tu psal vícekrát. Nic proti OZE, ale pouze tehdy, když budou
ostrovní a nebo dodávat stálý výkon bez výkyvů a bez nároků na regulaci ostatních zdrojů. Ať si provozovatel OZE zřídí i záložní kapacity a dodává proud bez výkyvů do sítě. Vše samozřejmě bez dotací a u ostatních zdrojů
i bez umělé regulace formou emisních povolenek. Nic víc a nic míň není
potřeba a pouze trh ukáže, co má a co nemá perspektivu. To
přerozdělování od povolen k dotacím zkresluje efektivitu a
skončí, až už nikdo žádné povolenky nakupovat nebude. Pak vyschne
zdroj dotací a nastane monopol OZE i se všemi klady a zápory.
P.S.: Z čeho se bude dotovat obnova těch technologií, když vyschne
zdroj dotací? No přece z kapes spotřebitelů !!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 11:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Vymýšlíte nerealizovatelné scénáře jen k tomu, abyste zadusil OZE.
Co kdybyste si radši nastudoval funkční systém ze zemí, kde to už dávno fungje??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist