https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-vzajemne-cesko-polske-vztahy-se-v-otazce-zivotniho-prostredi-zlepsily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Vzájemné česko-polské vztahy se v otázce životního prostředí zlepšily

28.12.2023 01:10 (ČTK)
Podepsání česko-polské dohody o řešení vlivu těžby v dole Turów a memorandum o zlepšení ovzduší na obou stranách hranice vedlo v otázce životního prostředí ke stabilizováním vzájemných vztahů mezi Českem a Polskem. V oblasti spolupráce ochrany přírody a krajiny je pak spolupráce velmi dobrá. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Novou polskou ministryni životního prostředí Paulinu Hennigovou-Kloskou pozval na oficiální návštěvu Prahy.
 

"Česko-polskou smlouvu jsme výrazně posunuli a nyní má Česká republika pravomoc monitorovat hluk, prach a podzemní vodu u dolu Turów a vstupovat na jeho území. Důl monitorujeme také dálkovým průzkumem a Polsko nám zprostředkovává řadu dalších informací. Fungují ale také další spolupráce týkající se ovzduší a mezi českým Krkonošským a jejich národním parkem," uvedl Hladík.

Monitoring dopadů těžby uhlí v polském hnědouhelném dolu Turów na české území je součástí dohody o řešení vlivu těžby, kterou premiéři Česka a Polska podepsali loni 3. února. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za způsobené škody 45 milionů eur (1,1 miliardy Kč), z toho 35 milionů eur (859 milionů Kč) putovalo na účet Libereckého kraje do "Fondu Turow".

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku, ale zejména ztráty podzemní vody a také zvýšené prašnosti nebo poklesu půdy. Polská strana už vybudovala podzemní bariéru, která by měla bránit odtoku vody, před hlukem a prachem z dolu by měl lidi na české straně ochránit zemní val.

Co se týká životního prostředí, má Česko a Polsko podle Hladíka velkou řadu problémů. Kromě situace okolo Turówa společně řeší například otázku znečišťování ovzduší. V polovině letošního listopadu se Hladík dohodl s bývalou polskou ministryní životního prostředí Annou Moskwovou na tom, že obě země budou usilovat o zlepšení ovzduší na obou stranách česko-polské hranice. Mimo jiné pro to oba státy zajistí financování, včetně peněz na regionální programy zlepšování kvality ovzduší, a pravidelně si budou vyměňovat informace o plánovaných opatřeních prostřednictvím mezistátní expertní skupiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist