https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hledaneho-vlka-z-broumovska-zachytila-fotopast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hledaného vlka z Broumovska zachytila fotopast

11.12.2015 10:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Fotografie podle odborníků potvrzuje výskyt vlka téměř na sto procent
Fotografie podle odborníků potvrzuje výskyt vlka téměř na sto procent
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Kafka / AOPK
Během podzimu bylo na Broumovsku opakovaně pozorováno zvíře nápadně podobné vlku. Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK) proto začali začátkem listopadu prověřovat, zda na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko tato šelma skutečně žije. Fotopast AOPK nedlouho poté vlka opravdu zachytila.
 

„Naše fotopasti kontroluji přibližně jednou za měsíc, tentokrát nás mezi obvyklými záběry jelenů, divokých prasat a srnek čekalo překvapení v podobě vlka. Objevil se na lesní pěšině severně od Teplic nad Metují,“ řekl Petr Kafka ze správy CHKO Broumovsko. „Současná pozorování vlků a rysů na Broumovsku jsou unikátní a patří k hmatatelným výsledkům evropské ochrany přírody. Dokazují také rostoucí toleranci nás všech k divoké přírodě,“ pokračuje.

Už některá z předchozích hlášení z terénu s velkou pravděpodobností ukazovala na vlka. Pozorovatelé hlásili vyšší, štíhlejší postavu, lehčí krok, širší a špičatější hlavu s trojúhelníkovitýma ušima a huňatý, spíše dolů svěšený ocas. Fotografie podle odborníků potvrzuje výskyt vlka téměř na sto procent.

Pozorovatele ale často překvapovala menší plachost zvířete a tak vznikla domněnka, že vlk mohl utéct některému chovateli. Tuto variantu nelze ani nyní zcela vyloučit. „Avšak i volně žijící vlk může přicházet k lidským obydlím, hledat zde potravu a přicházet do kontaktu s domácími psy," upozorňuje AOPK.

Nejbližší divoké populace těchto šelem se nacházejí v německé Lužici a na moravsko-slovenském pomezí v Beskydech. Překonat i stovky kilometrů v krátké době není pro vlky žádný problém. V poslední době byli vlci podle AOPK opakovaně zaznamenáni také na Šumavě a v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, kde dokonce vyvedli mláďata. Počet divokých vlků na území ČR se odhaduje na 10 kusů, setkání s nimi je proto stále vzácné, zpravidla se jedná jen o migrující jedince.

Nárůst počtu divokých vlků v Německu naznačuje, že by se mohli stát trvalou součástí i naší přírody. „Dokázali se tam přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Loví zejména staré a nemocné kusy zvěře a tím přispívají k ozdravení jejich populací. Mohou pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata a také jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem poškozují lesní porosty. Na případné škody způsobené chovatelům hospodářských zvířat myslí u nás zákony a hradí je stát,“ říká Petr Kafka.

Velké šelmy se v krajině potýkají s mnoha nástrahami. Přestože se jedná o chráněné druhy, ohrožuje je pytláctví, zmenšování jejich životního prostoru a střety s automobily. „Pro zachování zdravých populací všech velkých zvířat je velmi důležité udržení nebo zlepšení migrační propustnosti krajiny. Na tu je třeba myslet nejen při projektování nových dopravních staveb, ale také v širších souvislostech při plánování územního rozvoje sídel i celých regionů," dodává AOPK.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist