https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnizdicich-sokolu-v-ceskem-svycarsku-ubyva-kvuli-turistum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnízdících sokolů v Českém Švýcarsku ubývá kvůli turistům

15.7.2019 00:30 | DĚČÍN (ČTK)
V Národním parku České Švýcarsko letos úspěšně zahnízdil jen jeden z sedmi místních sokolích párů.
V Národním parku České Švýcarsko letos úspěšně zahnízdil jen jeden z sedmi místních sokolích párů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Sojka / Národní park České Švýcarsko
V Národním parku České Švýcarsko letos úspěšně zahnízdil jen jeden z sedmi místních sokolích párů. Obdobná situace byla v sousedním Saském Švýcarsku. Ochránci přírody se domnívají, že důvodem je zvyšující se návštěvnost, informoval minulý týden mluvčí parku Richard Nagel.
 

Příčin neúspěšného hnízdění sokolů může být například neplodnost či nezkušenost rodičovského páru a hlavně ulovení mláďat predátory. Ve dvou případech ale bylo hnízdění v Českém Švýcarsku letos prokazatelně zmařeno nevhodným chováním návštěvníků. V obou případech šlo o nelegální táboření v blízkosti hnízd, na které sokolí páry reagovaly opuštěním vajec či mláďat.

"Je paradoxní, že některým vzácným druhům se začíná lépe dařit mimo vlastní území národního parku, jehož hlavním posláním by měla být právě ochrana přírody," uvedl ředitel Správy NP České Švýcarsko Pavel Benda.

Návštěvníků přijíždí do Českosaského Švýcarska stále více. "Ačkoliv naprostá většina turistů respektuje pravidla chování v národních parcích, s jejich celkovým rostoucím počtem bohužel narůstá i absolutní počet těch neukázněných," uvedl Nagel. Zdůraznil, že je naprosto nezbytné, aby lidé respektovali zákaz vstupu do dočasně chráněných ploch v době hnízdění. Tyto plochy jsou v terénu viditelně označeny a v podobě mapy jsou zveřejněny na webu národního parku.

Situaci na české straně hranic letos zachraňovaly páry hnízdící v méně navštěvované Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Labské pískovce. Zde bylo hnízdění úspěšné na pěti lokalitách z šesti. Ale i tam je situace rok od roku vážnější a daří se ji zvládat jen díky nasazení strážců přírody a spolupráci s Českým horolezeckým svazem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

15.7.2019 17:17
Faktem je, že velká návštěvnost je prostě pro ochranu přírody problém. Podívá-li se člověk na statisky, tak i v Českém Švýcarsku roste návštěvnost o přibližně 10% ročně. To je obrovské číslo a počet návštěvníků se blíží k milionu za rok - pro park s rozlohou necelých 80 km2 obrovská zátěž a pro ochranu druhů, které potřebují klid taktéž. Mělo by se začít uvažovat nad regulací a poplatcích - ekonomické studie ukazují, že lidé jsou ochotni za návštěvu zachovalé přírody zaplatit. Zájem nás všech by tedy měl být dlouhodobé zachování přírody, z toho plynoucího turismu a s tím souvisejícího živobytí místních.
V polské části Krkonoš to funguje (stejně jako jinde) - proč by to tedy nemohlo fungovat i u nás?
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.7.2019 17:53
Návštěvnost se musí omezit za cenu zákazu vstupu pod těžkými pokutami.Jinak se ničeho nedocílí.Málo platné člověk je neskutečné prase.Vrátili jsme se začátkem července z Chorvatska a dozvěděli jsme se tam,že u Dubrovníku byly vypuštěny do moře fekálie a tím znemožněno koupání.Taky obrana proti turistům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist