https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hodiny-posledniho-soudu-se-priblizily-pulnoci-zbyva-uz-jen-90-vterin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hodiny posledního soudu se přiblížily půlnoci, zbývá už jen 90 vteřin

25.1.2023 12:41 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle správců symbolických hodin posledního soudu (Doomsday Clock) se svět po loňském roce posunul o deset vteřin blíže k absolutní zkáze. Nově ukazují, že do ní zbývá 90 vteřin, nejméně od vzniku hodin v roce 1947. Hlavním důvodem zkrácení výhledu je válka na Ukrajině, uvedla skupina vědců v prohlášení.
 

Čas do půlnoci se "zkrátil zejména, ale nikoliv výlučně, kvůli ruské invazi na Ukrajinu a zvýšenému riziku jaderné eskalace", uvedli správci hodin. Dalšími důvody jsou podle nich klimatická krize, "proud dezinformací o laboratořích na výrobu biologických zbraní na Ukrajině", testování raket Severní Koreou, obohacování uranu Íránem, časté nehody v biologických laboratořích nebo pokračující šíření covidu-19.

Naposledy se ručička posunula kupředu v lednu 2020, o 20 vteřin. Zhoršení situace podle správců tehdy zavinila neschopnost států dohodnout se na kontrole jaderného zbrojení i zvyšující se nebezpečí změn klimatu. O rok později vědci v souvislosti s pandemií covidu-19 upozornili na nedostatek připravenosti zemí čelit zvýšenému nebezpečí pro planetu, zbývající čas do katastrofy ale nezkrátili.

Pomyslný odpočet k apokalypse je projektem odborného časopisu Bulletin amerických jaderných vědců (BAS). Symbolické hodiny umístěné na Chicagské univerzitě mají sloužit jako upozornění na to, jak je lidstvo blízko zničení planety pomocí nebezpečných technologií. Půlnoc znamená katastrofu globálních rozměrů, jako je jaderná válka či nezvratná změna klimatu.

O každoroční aktualizaci polohy minutové ručičky rozhodují v posledních letech kromě odborníků na fyziku také ekologové a více než desítka nositelů Nobelových cen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

25.1.2023 14:30
To jsem zvědavý, co nastane, až ty hodiny dojdou k nule. Asi pozpátku jít nemůžou, nebo jo? To bude s tímhle švunkem do 10. let.
Odpovědět
JM

Jan Marján

25.1.2023 22:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vzhledem k tomu, že vše znáte a víte, nebude to pro vás problém vyřešit. Zabýval se s tím úspěšně asi před 40 roky děda Drchlík. Nazýval se to CML.
Odpovědět
va

vaber

26.1.2023 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
válka na Ukrajině se všem politikům líbí ,úspěšně ji udržují, objevil se jeden politik co navrhl mírové jednání, ale byl přinucen rezignovat,
svět je špatný, to říkají i hodiny,
pomůže jen Bůh a jeho zásah, jak v staré Sodomě a Gomoře,
že jo Hanzl
Odpovědět
sv

sv

31.1.2023 18:22 Reaguje na vaber
A vaber se probudil s rukou v rusáckém nočníku. Který politik byl donucen rezignovat, vaber?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2023 17:31
Svět není pouze existence lidstva, která je pouhou epizodou v jeho
nekonečnosti. Určovat začátky a konce je tendence omezenců, kteří si
nedovedou představit nekonečno jak ve formě bytí a taky u jiných
hodnot. Ty hodiny neodbíjejí konec světa, poněvadž to bude pouze asi
konec lidstva, které si konec svého bytí chystá samo a je mu pouze
vyměřena dočasná existence na světě. Žijte každý den tak, ať toho
nemusíte litovat, až odtud bude odcházet. Nezkoušejte nožíkem udělat
ten klíneček o kterém píše pan Marján a jděte si o tom pokecat třeba
do hospody. Po pár kouscích vám to bude u zádele a nebudete žít ve
stresu jako p. Hanzl a jemu podobní!
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

26.1.2023 18:08 Reaguje na Břetislav Machaček
https://www.youtube.com/watch?v=gZQrt_IWqj8 :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist