https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/honduraske-plaze-zaplavily-tuny-odpadku-vetsina-je-z-guatemaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Honduraské pláže zaplavily tuny odpadků, většina je z Guatemaly

25.9.2020 00:56 | TEGUCIGALPA (ČTK)
Podle honduraského deníku Tiempo Digital letos vylovili z této řeky nejméně 100 tun odpadků. Ilustrační foto
Podle honduraského deníku Tiempo Digital letos vylovili z této řeky nejméně 100 tun odpadků. Ilustrační foto
Tuny odpadků, zejména plastů, zaplavily v předchozích dnech několik turisty oblíbených pláží na severu Hondurasu. Informovala o tom ve středu televize Euronews. Kromě ekologických a ekonomických škod vyvolaly odpadky na karibské pláži i roztržku se sousední Guatemalou, protože právě z ní podle honduraských úřadů řekou Motagua připluly.
 

Honduraské ministerstvo zahraničí požádalo guatemalské úřady, aby "co nejrychleji zmírnily účinky na životní prostředí a život obyvatel města Omoa", uvedl server deníku La Nación.

Vlády obou zemí se snaží situaci s odpadky řešit už několik let. Proto v místě také vybudovaly umělé zábrany, které mají pevný odpad v řece zachytit před připlutím do moře. Nyní ale zřejmě dostatečně nefungují i kvůli silným dešťům a situace s odpadky je tak v regionu horší než jindy. Oblast je přitom značně závislá na turistice a rybolovu.

Odpadky řekou Motagua urazí několik stovek kilometrů. Řeka prochází z větší části Guatemalou, kde pramení, a vlévá se do Honduraského zálivu. Několik jejích posledních kilometrů tvoří guatemalsko-honduraskou hranici. Podle honduraského deníku Tiempo Digital letos vylovili z této řeky nejméně 100 tun odpadků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jaqen Hghar

25.9.2020 13:55
no, jo, a kde jsou honduraské odpadky, že by na plážích v praze?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist