https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-rakousy-kritizuji-plan-cr-instalovat-v-temeline-maly-modularni-reaktor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Rakousy kritizují plán ČR instalovat v Temelíně malý modulární reaktor

9.11.2022 01:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Horní Rakousy kritizují plány České republiky na instalaci malého modulárního reaktoru (SMR) v Temelíně a v dalších lokalitách. Podle hornorakouského ministra životního prostředí Stefana Kainedera (Zelení) plány zvyšují nebezpečí pro tuto spolkovou zemi. Expert na bezpečnost Raphael Zimmerl na společné tiskové konferenci s regionálním politikem upozornil na to, že tento typ elektráren je málo vyzkoušený.
 

"Tyto plány na atomový pokusný park zvyšují riziko pro Horní Rakousy a my se proti tomu musíme vehementně postavit," řekl Kaineder na tiskové konferenci. Zemský rada dále ujistil, že Horní Rakousy budou pokračovat ve svém odporu proti budování dalších jaderných elektráren. Atomová energie je podle něj ve srovnání s obnovitelnými energiemi nejen dražší a zdlouhavá při budování, ale i nebezpečnější.

Česká vláda v září oznámila, že v jaderné elektrárně Temelín by do roku 2032 mohl vzniknout malý modulární reaktor. Půjde o pilotní projekt v zemi.

"V létě jsme při odpojení jaderné elektrárny ve Francii také viděli, že technologie není spolehlivá a je nebezpečná," řekl Kaineder. Kromě toho podle něj konflikt na Ukrajině a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny ukazují na bezpečnostně-politické riziko. Horní Rakousy se proto budou podle Kainedera nadále snažit vystupovat proti rozšiřování jaderné energetiky na politické a správní úrovni. Spolková země bude nadále podporovat i žalobu rakouské vlády proti zařazení jaderné energie mezi zelené energie, dodal politik.

Kaineder rovněž varoval před další závislostí. V současnosti podle něj pochází 40 procent palivových tyčí v evropských jaderných elektrárnách z Ruska nebo Kazachstánu.

Hornorakouský protiatomový zmocněnec Dalibor Stráský v Linci upozornil na to, že v příštím roce mají být kromě toho vybrány dvě až tři další lokality pro instalaci takových zařízení. Jedná se podle něj o Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí a Dětmarovicích, kde jsou dnes uhelné elektrárny.

Projekt SMR podle české vlády posílí bezpečnost a nezávislost české energetiky, ohrožené válkou na Ukrajině. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů. Podle MAAE pracuje nyní na těchto zařízeních 50 zemí. Tyto reaktory mají být podle MAAE při výrobě energie pružnější a bezpečnější.

Rakouští i bavorští politici české plány kritizují opakovaně. Například expert německých Zelených pro záležitosti Evropské unie v bavorském zemském sněmu Florian Siekmann naposledy kritizoval, že "postavit sousedy před hotovou věc bez jakékoliv diskuse není dobrý styl". Rakouská ministryně pro ochranu klimatu, životní prostředí a energetiku Leonore Gewesslerová stanici ORF sdělila, že Rakousko bude i nadále zastávat protijadernou linii vůči všem svým sousedům.

Rakouský bezpečnostní expert Raphael Zimmerl upozornil na to, že SMR jsou dosud v praxi téměř nevyzkoušené. Existuje podle něj jen málo testovacích zařízení, příliš málo dat - například o vlivu koroze - a velké překážky při realizaci. Zimmerl dodal, že menší jaderné elektrárny nutně neznamenají menší riziko havárie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

9.11.2022 07:14
Tak to lze očekávat "příspěvek" na protijaderné aktivity organizace Eurosolar.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.11.2022 09:00
Nespolehlivé OZE? Ne! Nespolehlivý RuSSký plyn? Ne! Uhlí? Ne! Tak co zbývá? Drahé jádro.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.11.2022 15:26 Reaguje na Michal Ukropec
Vše co si děláme, děláme sami sobě. Je drahé, protože jsme učinili aby drahé bylo. Spotřebitel nikoho nezajímá. Němci si udělají kašička a Noemova archu z našeho jádra pro nestálé zdroje OZE a tak Němcům platíme ty zelený nesmysli
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2022 12:30 Reaguje na Michal Ukropec
Nejspolehlivější jádro mají zrovna Frantíci, propad dělá asi DESET celých Temelínů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.11.2022 12:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete Hanzle, včera dosahoval výkon francouzských jaderek v maximu 30,69 GW, ten samý den přesně před rokem dosahoval 42,66 GW. Rozdíl tedy není "DESET celých Temelínů" ale 5,7 Temelínů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Propad je úplně egál. Realita je taková, že uhlíková intenzita je právě teď u Frantíků 100 g/kWh a dovoz činí 8% ... z UK a Špáňa. Z jádra mají přes 50 %, plyn 12 % a UHLÍ O =!!!. A vaše skvělá Říše? 265 g/kWh, uhlí 24 % a plyn 6 %.

Takže zalezte a šoupejte nohama a nedělejte chytrýho, když jste úplně tupej.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.11.2022 14:05 Reaguje na Svatá Prostoto
A to jste byl na Hanzla ještě zbytečně moc hodný, v Německu teď docela dost fouká i svítí, průměr za poslední rok ale už tak růžový není - je to 350 g/kWh u Německa, 75 g/kWh u Francie a import ve Francii dělá jen 3 % spotřeby.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.11.2022 09:07
Už jsem se začínal bát, co se s hornorakouskou vládou stalo, že je v ostrém protestu proti stavění zdrojů, které tak rádi využívají, předběhlo i Bavorsko, ale teď vidím že vše je stále v obvyklých kolejích.
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.11.2022 10:15
Úplně Rakušany chápu. Je zajímavé, že jakmile jde o Polsko a Česko, tak to řveme, a jaksi nedopřejeme Polákům dělat si, co chtějí.
Ale když víceméně totéž děláme Rakousku, najednou je to v pořádku. Jediný rozdíl je v tom, že jim jde o prevenci - což je správné - a ne až o řešení průseru.

Všichni sousedé mají být zapojeni do věcí, které se jich přímo týkají. Jinak je to vždy jen o zhoršení vztahů. A to, myslím si, v dnešním světě není potřeba, když velké zlo už zařídili komunističtí starci v Rusku a Číně, toužící obnovit "zářné včerejšky".
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.11.2022 10:26 Reaguje na Anyr
Víceméně totéž je hloubit jámu přímo u hranic a stavět malý modulární reaktor 50 km od nich? Zvláštní logika. A jak se stavba malého modulárního reaktoru daleko od hranic přímo týká Rakouska?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.11.2022 15:29 Reaguje na Emil Novák
Nijak, ale hlavně si stěžují, že to neprobereme s nima, když jejich anti jaderné postoje jsou zřejmé. Navíc je to nijak neohrožuje s takovým výkonem
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.11.2022 12:43 Reaguje na Anyr
Co se Polska týká, mají u nás historicky velké vroubky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 14:32 Reaguje na pavel peregrin
No, my u nich taky ... já bych tu historii raději nechal spát.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.11.2022 17:36 Reaguje na pavel peregrin
To rusáci mají ještě větší a přesto jim lezete do pr..le horem dolem :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 14:36
Já s tím názorem plně souhlasím a pokud se tím SMR cítí v H Rakousku, ohroženi, tak bych jej rozhodně nestavěl!
Přeci za těch pár MW výkonu dobré sousedské vztahy nestojí.

Prostě co se dá dělat, postavíme tam velký nemodulární:-))).
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.11.2022 15:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Chtěli jsme postavit jen ten malý, ale za trest za lhaní o nebezpečnosti, nespolehlivosti a rizicích havárie tam postavíme nejen malý, ale ještě k tomu dva velké.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 15:43 Reaguje na Emil Novák
S tím rozhodně nesouhlasím. Nemá cenu je provokovat SME v Temelíně. Prostě jej postavíme někde u Kaplice:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 18:17 Reaguje na Emil Novák
A víte, co postavíte? Muhehehhehhehhehehehe jak dycky....
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.11.2022 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť to píšu, Hanzle, dva velké reaktory a jeden malý modulární. Co na tom zase nechápete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2022 11:23 Reaguje na Emil Novák
Nechápu jedince, kteří tomu věří.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.11.2022 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To není o žádné víře, Hanzle. V tendru je na dva bloky v Temelíně opce a vládní usnesení o jejich výstavbě se připravuje na začátek příštího roku. Nic víc, než že tento záměr bude vyhlášen, jsem nepsal.
A nemusíte vypisovat každou věc kterou nechápete, stačí když napíšete co chápete, bude to kratší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2022 12:28 Reaguje na Emil Novák
Schází vám tam jedna, velmi důležitá podmínka.
Pokud zůstane u moci tahle garnitura.
Ovšem možná i výrazná většina čecháčků si přeje, aby padla a potom jdeme do tak brutální krize, že o nějaké JE se nám může jen zdát.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.11.2022 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako že ve vládě budou Zelení s Piráty, kteří jediní nechtějí stavět nové bloky? Tak to sněte dál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2022 10:52 Reaguje na Emil Novák
Bude tam loupeživý estébák, který poslední tendr zarazil aa Okamůra, který prosadí vystoupení z EU a tím konec celé samostané ČR.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Hele šmoulo, pokud Fiala a spol za ty 4 roky nedokáže udělat tendry a uzavřít příslušné smlouvy tak, že vypovědět by stálo fakt raketu a nikdo si to nelajsnul, tak to bude prostě znamenat, že tam byl úplně k hovnu.
Tak prosté to je.

A ty přeci Péťovi věříš, ne:-)?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.11.2022 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Zalez trolle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist