https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrabosi-byli-v-prosinci-aktivnejsi-nez-v-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hraboši byli v prosinci aktivnější než v listopadu

6.1.2021 18:04 | PRAHA (ČTK)
Hraboši byli v prosinci aktivnější než v listopadu, když pracovníci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) zjistili v průměru 817 tzv. aktivních východů z nor na jeden hektar půdy, což bylo meziměsíční navýšení o pět procent. Ústav tak v tuzemsku v současnosti eviduje 31 okresů ohrožených kalamitním výskytem hrabošů. ČTK to dnes řekla mluvčí ústavu Ivana Kršková.
 

Aktivní východ je díra do nory se zřetelnými pobytovými stopami, například se zataženými kousky rostlin nebo s ohlazeným vstupem. Intenzita výskytu hrabošů od října roste, podzimní srážky ji významněji neovlivnily.

U ozimých plodin odpovídá tento počet nor 4,1násobku prahu škodlivosti. "K nejvýznamnějšímu navýšení četnosti hrabošů došlo v Královéhradeckém kraji, a to až na 10,5 násobek prahu škodlivosti. Mezi další nejpostiženější kraje i nadále patří Středočeský a Ústecký kraj. Nárůst pokračuje v Olomouckém, Karlovarském, Libereckém i Jihomoravském kraji," dodala mluvčí. Populace hrabošů tak vstupují podle mluvčí do nového roku ve velkých počtech.

Počasí podle ní nepřálo na konci roku pokládání jedů na hlodavce. "V průběhu prosince se objevily nové lokality s významným poškozením, v řadě případů se bude o budoucnosti porostů zejména krmných plodin rozhodovat během prvních měsíců nového roku," uzavřela.

Boj proti přemnoženým hrabošům se v předloňském roce stal předmětem sporů. ÚKZÚZ předloni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR, ministerstvo zemědělství však po kritice od ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo.

Po plošné aplikaci jedu na Moravě se našlo téměř 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu. ÚKZÚZ však uvádí, že za loňský rok uložil pouze pět pokut za nenahlášenou aplikaci jedu. Letos v červenci ústav s odkazem na údaje veterinářů a ornitologů ohlásil, že se nepotvrdily obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata jako sovy nebo zajíci. Nyní se může jed používat lokálně.

Ve druhé polovině loňského září kritizovali ochránci přírody to, že zemědělci aplikují jed na hraboše Stutox II a Ratron na severu Čech i v místech, kde žije a loví kriticky ohrožený sýček obecný. Upozornili na to, že pro sýčky, kterých je v Česku jen asi 130 hnízdních párů, je to nebezpečné. Sýčci se hraboši živí, přiotrávení hlodavci pro ně navíc představují snadnou kořist. Mluvčí ÚKZÚZ tehdy poznamenala, že sýčci se neživí mrtvými hraboši, ale jako všechny sovy je vede při lovu sluch. Ústav nicméně připomněl zemědělcům povinnost a důležitost sběru uhynulých hrabošů, a to i při aplikaci jedu do nor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

6.1.2021 20:57
A opět vděčné téma hraboši. Stav je do značné míry dán i tím, že v prosinci bylo mnohem méně srážek než v listopadu a tudíž hrabošům nemokly kožichy. Je třeba sledovat porosty ozimých obilovin i řepky a v případě, že se objevují nová ohniska, do děr po předchozím ohlášení UKZUZ aplikovat Stutox. Tím se dá mnohé zachránit a takováto aplikace je šetrnější než plošný rozhoz. Vyžaduje to ale od agronomů aktivitu a co týden si pole ohlídat. Pokud je porost jako ementál, pak je již těžko něco napravovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist