https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrad-grabstejn-ma-novinku-vojenske-veterinarni-muzeum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrad Grabštejn má novinku, vojenské veterinární muzeum

11.7.2018 00:10 | CHOTYNĚ (ČTK)
Exponáty (na obrázku) tvoří především polní veterinární soupravy používaných armádou k vyšetření, léčení či chirurgickým zákrokům u koní a dalších hospodářských zvířat.
Exponáty (na obrázku) tvoří především polní veterinární soupravy používaných armádou k vyšetření, léčení či chirurgickým zákrokům u koní a dalších hospodářských zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Soupravy pro léčbu hospodářských zvířat zasažených bojovými chemickými látkami nebo narkotizační maska pro psy původně využívaná k uspání batolat. I to je součástí nově vzniklého vojenského veterinárního muzea na příhraničním hradě Grabštejn na Liberecku. Přístupné je muzeum od včerejška. V republice je ojedinělé, řekl v pondělí spolutvůrce expozice a bývalý velitel vojenské kynologické posádky na Grabštejně Marek Purmenský.
 

"Myslím, že to bude zajímavé zpestření prohlídek hradu. To nikde jinde návštěvníci v republice neuvidí," řekl.

Armáda po II. světové válce hrad několik desetiletí obývala. Dodnes má svoje kynologické centrum v jeho sousedství, v takzvaném dolním zámku. Tam se také zhruba čtvrtstoletí veterinární muzeum nacházelo, přístupné ale bylo jen ojediněle při dnech otevřených dveří. Na hradě je expozice asi třikrát větší. "Je doplněná o předměty, které byly v depozitářích Vojenského historického ústavu," uvedla kastelánka hradu Iva Bártová.

Exponáty tvoří především polní veterinární soupravy používaných armádou k vyšetření, léčení či chirurgickým zákrokům u koní a dalších hospodářských zvířat. Jsou z výzbroje německé, sovětské i československé armády minulého století. Je tam i několik rarit. Například souprava používaná k léčbě poštovních holubů nebo maska pro koně v případě chemického útoku. Nepřehlédnutelná je i narkotizační maska určená původně pro uspání batolat. V 50. letech minulého století se používala pro anestezii u psů. "Gumová maska perfektně těsnila čumák německého ovčáka," uvedl Purmenský. Vystavená je také maketa koníka, která sloužila ve vojenských jezdeckých učilištích pro výuku mladých vojáků. Učili se na ní uzdění a sedlání koně před praktickým nácvikem na živých zvířatech.

Výstava.
Výstava.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ne všechny dříve užívané metody v kynologii byly humánní. Purmenský v pondělí zmínil například, že sovětská armáda za II. světové války k likvidaci tanků nepřítele používala vycvičené psy opásané minou. Upustila od toho, neboť psi nerozeznali sovětskou techniku od německé. V minulosti se podle něj také třeba zkoušelo vpravovat do psů používaných pro vyhledávání drog LSD, protože se věřilo, že tak budou schopni drogy lépe najít.

Prohlídka muzea zabere zhruba 30 minut a je s průvodcem. Do expozice nazvané Veterinární muzeum aneb Historie nejen československé vojenské kynologie mají děti do šesti let vstup zdarma, ostatní návštěvníci zaplatí jednotné vstupné 50 korun. Grabštejn je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Základní prohlídkový okruh seznamuje návštěvníky s životem šlechty i sloužících na hradě od 16. do počátku 20. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou ze 16. století. Hradní věž nabízí vyhlídku na rozhraní Polska, České republiky a Německa. Ročně hrad nedaleko Hrádku nad Nisou navštíví skoro 20.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist