https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-da-zoo-dvur-na-pokryti-koronavirovych-ztrat-13-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj dá ZOO Dvůr na pokrytí koronavirových ztrát 13 milionů

9.6.2020 10:59 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Královéhradecký kraj pošle ZOO Dvůr Králové nad Labem na vyrovnání ztrát způsobených pandemií koronaviru 13,43 milionu korun. Podporu zoo doporučila rada kraje a definitivně by ji měli schválit krajští zastupitelé 22. června. Novinářům to řekl radní pro zemědělství a životní prostředí Karel Klíma (KDU-ČSL). Dvorský safari park patří Královéhradeckému kraji a s více než půl milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.
 

Zoo byla od 16. března kvůli pandemii zcela uzavřena, od 27. dubna lidé mohli navštívit venkovní prostory a vjet autem do areálů safari s volně žijícími zvířaty. V pondělí 25. května zoo otevřela všechny expozice a vrátila se k normálnímu provozu.

Celkový výpadek v příjmech zoo vyčíslila na 23 milionů korun. Peníze od kraje by měly zoo pokrýt ztráty z výpadku tržeb ze vstupného a dalších aktivit týkajících se návštěvníků zoo. Nebudou pokrývat výpadek výnosů z hotelu a kempu.

Klíma uvedl, že zoo si na svůj provoz dokáže vydělat zhruba ze 70 procent, což je podle něj mimořádně dobrý výsledek. Zatím kraj letos zoologické zahradě formou tzv. vyrovnávací platby závazku veřejné služby poslal 61 milionů korun. "Rozsah aktivit zoo je pro celý region jedinečný a svým posláním a činností naplňuje službu obecného zájmu," řekl.

Zoo již dříve kvůli výpadku příjmů přistoupila k úsporám. Odložila některé opravy, zrušila plánované zvýšení platů zaměstnanců a nebude tvořit rezervní fond na opravy pro rok 2021. Zoo například odložila výměnu střechy v pavilonu ptačí svět za několik milionů. Odložením plánovaného pětiprocentního zvýšení mezd by měla zoo ušetřit asi šest milionů korun.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist