https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hranice-kvuli-capum-koupi-zchatraly-komin-byvale-tovarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hranice kvůli čápům koupí zchátralý komín bývalé továrny

26.3.2018 01:20 | HRANICE (ČTK)
Hranická radnice se rozhodla koupit opuštěný zchátralý komín na pozemku u třídy Československé armády. Důvodem jsou čápi, kteří si na něm každoročně na jaře staví hnízdo. / Ilustrační foto
Hranická radnice se rozhodla koupit opuštěný zchátralý komín na pozemku u třídy Československé armády. Důvodem jsou čápi, kteří si na něm každoročně na jaře staví hnízdo. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Švehla
Hranická radnice se rozhodla koupit opuštěný zchátralý komín na pozemku u třídy Československé armády. Důvodem jsou čápi, kteří si na něm každoročně na jaře staví hnízdo. Dominantu po bývalé továrně město koupí od původních majitelů za 36.000 korun. Oprava ho ale vyjde na zhruba 300.000 korun. Koupi již schválili zastupitelé, řekl v pátek mluvčí radnice Petr Bakovský.
 

"Komín je ve špatném stavu. Jeho bezprostřední pád ale nyní nehrozí, kupujeme ho hlavně i kvůli tomu, aby zůstal zachován budoucím generacím. Zachovat ho chceme kvůli čápům, kteří sem přilétávají desítky let. Komín zde zůstal po bývalé sodovkárně. Je to jediný zbytek továrny, která zmizela. Zůstal zde stát právě kvůli čápům," uvedl mluvčí radnice.

Komín loni změnil majitele a stavební úřad nařídil podle mluvčího radnice novému vlastníku neodkladné zabezpečovací práce. "Ten při jednání s městem uvedl, že komín koupil za účelem reklamy, ale že měl úraz a ze zdravotních důvodů je ochoten komín prodat za stejnou cenu, za kterou jej koupil, navýšenou pouze o již vynaložené nutné náklady," doplnil mluvčí radnice. S koupí komína na město zároveň ale přecházejí povinnosti staticky ho zajistit a opravit.

Krok hranické radnice ocenili ornitologové, kteří pohyb čápů v Hranicích pravidelně sledují. "Komín se měl již jednou bourat, bylo to v době, kdy se bourala sodovkárna. Museli jsme si tenkrát najmout i statika, který nám vystavil potvrzení, že komín i po zboření továrny vydrží. Komín tak byl tenkrát zachráněn. To, že jej město nyní převzalo pod svá křídla, je dobře, řekl v pátek místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist