https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/husy-divoke-presunuly-zimoviste-na-sever-jsou-i-na-jihu-moravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Husy divoké přesunuly zimoviště na sever, jsou i na jihu Moravy

27.7.2018 00:25 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Hejna hus dnes přečkávají zimu i u vodní nádrže Nové Mlýny na jižní Moravě (na obrázku).
Hejna hus dnes přečkávají zimu i u vodní nádrže Nové Mlýny na jižní Moravě (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Husy divoké v posledních 30 letech přesunuly svá zimoviště více na sever. Hejna hus dnes přečkávají zimu i u vodní nádrže Nové Mlýny na jižní Moravě. Vyplývá to z dlouholetého výzkumu, jehož dílčí výsledky včera sdělil autor projektu Michal Podhrázský. Jeho skupina každoročně odchytí asi sto nových jedinců, letos to bylo 85 hus, ze kterých bylo 68 nově označeno na krku límcem.
 

Husy se v Česku sledují od 50. let minulého století. Nejprve se kroužkovaly na noze, od 70. let se označují na krku límcem s kódem. "Límcování je efektivní, některé husy mají sto až 150 záznamů, přesně víme trasu, kudy létají, a máme to z několika let po sobě," vyzdvihl výhody tohoto značení Podhrázský. Husy límec dobře snáší na rozdíl třeba od bernešek či kachen, u kterých se od límcování odstoupilo, protože se topily.

Husy hnízdící v Česku táhnou dvěma cestami. Západoevropská cesta vede z Česka do Německa a Francie. Středoevropská populace letí z jižní Moravy přes Maďarsko do Itálie, kde zimuje. Znamená to, že husy urazí s přestávkami zhruba tisíc kilometrů. Dříve létaly i na sever Afriky do Tunisu či Alžírska, na přelomu tisíciletí tam ale létat přestaly. "Nemají tam dostatek potravy a víc na jih letět nemohou, protože nepřeletí Saharu. Musí tedy zůstávat víc na severu," uvedl Podhrázský.

V posledních letech husy velké běžně zimují zejména v Itálii. Vzhledem k tomu, že tam tento druh nepatří mezi lovné, začal počet hus rychle narůstat. Husy ale přečkávají zimu i v Rakousku, Maďarsku nebo na jižní Moravě. Od 80. let minulého století se středoevropská populace těchto hus ztrojnásobila na 50.000 až 70.000 kusů.

Při sledování hus výzkumníci používají i vysílačky, které poskytují několik záznamů za den. Pro určení rychlosti letu hus by byly zapotřebí přístroje, které zaznamenávají polohu třeba každou minutu. Pozorováním ale bylo například zjištěno, že husy si svůj let přizpůsobují povětrnostním podmínkám. "Když fouká protivítr, tak neletí. Počkají si na správný směr a nechají si foukat do zad a neletí v protivětru," zmínil Podhrázský.

Skupina lidí v Česku husy značí většinou na přelomu května a června, když husy pelichají. Navíc vylíhlá housata už mají v tu dobu potřebnou velikost. Letošní rok ale husy kvůli březnovým mrazům zahnízdily později a housata byla v době odchytu ještě malá. Kroužkovatelé jim proto límce nedávali, protože by je ztratila. Takových housat letos odchytli asi dvacítku. Kromě nově označených hus také zaznamenávají již značené husy z minulosti. V České republice se husy odchytávají v pěti oblastech, a to na Hodonínsku, Plzeňsku, severozápadních Čechách, jižních Čechách a Vysočině, letos přibylo východní Slovensko, kde bylo označeno několik jedinců.

Podhrázský se migraci hus věnuje od roku 2004. Do sledování je zapojeno 80 lidí v Česku a nově i na Slovensku. Projekt považuje za dlouhodobý. Od roku 2012 projekt zaštiťuje Safari Park Dvůr Králové. Partnerskou zoologickou zahradou na Slovensku je ZOO Košice.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

 




Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist